Την ανάγκη διαμόρφωσης “μιας ισχυρής συμμαχίας κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα προτείνει και θα επιβάλει μία οραματική και μαζί αξιόπιστη και ρεαλιστική, προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας, απέναντι στη συντηρητική” τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε ημερίδα του Δικτύου Αυτοδιοίκησης του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.
“Παράλληλα πρέπει να επιβάλουμε – είπε – και την ικανοποίηση της μοναδικής προϋπόθεσης για την έξοδο από την κρίση και την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος – της συνεννόησης των πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου”.
Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ σημείωσε ακόμη ότι “η συντηρητική δεξιά, αλλά και οι συντηρητικές επιλογές της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εντείνουν τα αδιέξοδα. Κάθε μέρα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με μια απόδειξη αυτής της αλήθειας” και πως “Έχουμε χρέος να εργαστούμε για να πάμε μπροστά με όρους αλήθειας. Κατανόησης, επιτέλους, του ελληνικού προβλήματος. Γιατί μόνον έτσι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Και πιστεύω βαθύτατα, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε”.
Παρουσιάζοντας τις θέσεις του για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημόσια Διοίκηση ο κ. Παπανδρέου πρότεινε:
Ενίσχυση της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη με την ολοκλήρωση της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στις περιφέρειες.
Μεταφορά αρμοδιοτήτων αλλά και πόρων στην αυτοδιοίκηση στον τομέα της υγείας, των αστικών μεταφορών, του περιβάλλοντος.
Ενίσχυση θεσμών για την κοινωνική λογοδοσία και την δημόσια διαβούλευση στην τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και την ισχυροποίηση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης ώστε να έχουν ακόμη πιο σαφή δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Οριστικό σπάσιμο του γόρδιου δεσμού της γραφειοκρατίας και των ατελέσφορων ελεγκτικών μηχανισμών.
Επανασχεδιασμό κάθε διαδικασίας ώστε να γίνεται γρήγορα, αποδοτικά και στο πλησιέστερο σημείο για το πολίτη και την επιχείρηση.
Αναβάθμιση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης σε συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη αρχή και τον επανασχεδιασμό του Σώματος Ελεγκτών – Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.
Ενεργοποίηση της ανεξάρτητης αρχής εποπτείας των ΟΤΑ ώστε να ελέγχονται οι ΟΤΑ από ανεξάρτητη αρχή και όχι από φίλα προσκείμενους διορισμένους Γενικούς Γραμματείς ή από κρατικούς υπαλλήλους, τους λεγόμενους σήμερα Συντονιστές, φαλκιδεύοντας το Συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Ο.Τ.Α.
Μεγαλύτερη ευελιξία στους δήμους οι οποίοι είναι σε καλή οικονομική κατάσταση και αποτελούν παράδειγμα χρηστής διοίκησης.
Καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ώστε οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται πλήρως. Παράλληλα, να προχωρήσουμε σε ψηφιακή πιστοποίηση και υπογραφή για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.
Ολοκλήρωση της διαλειτουργικότητας των διαφόρων μητρώων δεδομένων της δημόσιας διοίκησης.
Αναβάθμιση των ΚΕΠ σε ολοκληρωμένα σημεία εξυπηρέτησης και την επέκταση του μοντέλου αυτού σε όλο το δημόσιο τομέα και σε όλα τα υπουργεία.
“Θέλουμε να παύσουν οριστικά οι πολίτες να είναι οι κλητήρες του δημόσιου και να διακινούν άσκοπα έγγραφα. Με τέτοιες αλλαγές η Ελλάδα δεν θα ξαναχρειαστεί Μνημόνια. Με τέτοιες αλλαγές θα βγούμε οριστικά και αμετάκλητα από την κρίση αναβαθμίζοντας το κύρος της χώρας. Και μην ακούτε κανέναν που να λέει «δεν γίνονται αυτά στην Ελλάδα!» Γίνονται. Εμείς το αποδείξαμε ότι γίνονται.
Γιατί υπήρχε πολιτική βούληση για πραγματικές ποιοτικές αλλαγές. Για σύγκρουση με τα κακώς κείμενα!” τόνισε ο κ. Παπανδρέου.