Τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης για το προσεχές διάστημα περιέγραψε, με συνέντευξή του στον Real Fm, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογραμμίζοντας πως, καταρχήν, θα κατατεθεί άμεσα το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που αφορούν στη συμφωνία, ώστε ακολούθως να γραφεί η έκθεση συμμόρφωσης που θα βάλει και τυπικά τη σφραγίδα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που αφορούν το χρέος και εξέφρασε την ελπίδα εντός του Μαΐου να υπάρξει συμφωνία και σε αυτό το ζήτημα, για να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Στόχος της κυβέρνησης είναι η έξοδος της χώρας στις αγορές το 2018, επανέλαβε ο κ. Τζανακόπουλος, ενώ σε ερώτηση εάν θα προηγηθεί δοκιμαστική έξοδος απάντησε θετικά, χωρίς όμως να προσδιορίσει χρονικά το πότε θα επιχειρηθεί.
Σχετικά με τη δήλωση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί το ζήτημα του χρέους για εσωτερική κατανάλωση είπε ότι «το ζήτημα του ελληνικού χρέους απασχολεί το σύνολο του διεθνούς τύπου, οπότε είναι υπερβολή να λέμε ότι αποτελεί επικοινωνιακό τρικ για να ηρεμήσει τους βουλευτές μας» , για να προσθέσει: «το χρέος απασχολεί τη Γερμανία και τη Γαλλία. Ο Μακρόν τρεις μέρες πριν από την κρίσιμη εκλογική μάχη έκανε δήλωση ότι θα δουλέψει για τη διευθέτηση του χρέους της Ελλάδας».
«Υπάρχει το εξής θέμα, να κατανοήσουμε γιατί μιλάμε. Το ΔΝΤ, που το θέλει η Γερμανία στο πρόγραμμα, έχει θέσει ως προϋπόθεση τα μέτρα για το χρέος και το ζητά, γιατί χωρίς τον προσδιορισμό θεωρεί μη βιώσιμο το χρέος και σύμφωνα με το καταστατικό του απαγορεύεται η συμμετοχή του σε προγράμματα χωρών των οποίων το χρέος είναι μη βιώσιμο» ξεκαθάρισε και υπογράμμισε: «οφείλουν οι Γερμανοί να δώσουν αυτό που ζητάει, δηλαδή τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων». Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τελικώς θα υπάρξει μια λύση συμβιβασμού από όλες τις πλευρές, και από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και του Ταμείου και της Γερμανίας. «θα βρεθεί ένα πεδίο ισορροπίας» όπως είπε.
Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε στη συνέντευξή του ότι «η εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων αφορά την περίοδο μετά το 2018, δηλαδή μετά τη λήξη του προγράμματος και θα ανοίξει την πόρτα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κάτι που θα αποτελέσει τη σφραγίδα της ΕΚΤ για το αξιόχρεο της Ελλάδας», τονίζοντας πως αυτό θα είναι το σήμα που περιμένουν όσοι επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα.
Γα τη συμφωνία ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε πως το μείγμα πολιτικής δεν είναι αυτό που θα επέλεγε η κυβέρνηση. Ωστόσο, τόνισε πως η τεχνική συμφωνία στη οποία κατέληξαν με τους θεσμούς κλείνει χωρίς δημοσιονομικό κόστος. «Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα λιτότητας» είπε και υπενθύμισε πως ενώ το ΔΝΤ αρχικά ζητούσε μέτρα 4,5 δισ. ευρώ, στο τέλος άρχισε να μιλά για μεταρρυθμίσεις ποιότητας που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση.
«Έχουμε μια ισορροπημένη συμφωνία, θα εφαρμοστούν μέτρα – αντίμετρα παράλληλα. Για κάθε κύκλο αρνητικών μέτρων θα υπάρχει ένας κύκλος θετικών μέτρων, γι’ αυτό γίνεται και η συζήτηση για τον μηχανισμό πρόβλεψης» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι τα αντίμετρα καλύπτουν πρώτου βαθμού ανάγκες, επιτρέποντας έτσι να κατευθυνθεί το διαθέσιμο εισόδημα σε ενεργή ζήτηση.
Για τις επενδύσεις υπογράμμισε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός τίθεται επικεφαλής για τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ, τα οποία έχουν «παγώσει» για διαφόρους λόγους, όπως π.χ η γραφειοκρατία, ενώ υπογράμμισε το ταξίδι στη Κίνα για το πρόγραμμα «ο δρόμος του μεταξιού» το οποίο αγγίζει το 1 τρισ. σε βάθος δεκαετίας. Παράλληλα, για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό νόμο που ευνοεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και στην ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων.
Ερωτηθείς για την υψηλή φορολογία και τις εξαγγελίες της ΝΔ για μείωσή της, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «η δημοσιονομική πολιτική έχει ως κομμάτι τη φορολογία, είναι το κύριο θέμα των διαπραγματεύσεων. Η ΝΔ πήρε την απάντηση της από τους θεσμούς».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας χαρακτηριστικά «έχει υποστεί βαρύτατη πολιτική ήττα. Επί 7 μήνες, καταστροφολογούσε για την κατάρρευση της κυβέρνησης της οικονομίας και της κοινωνίας», υποστηρίζοντας ότι «πολιτεύεται με διαστρεβλώσεις και παροχολογία». Επίσης, αναφορικά με τις εξαγγελίες της ΝΔ, σημείωσε: «εκτός και αν ευαγγελίζεται απότομη μείωση των φορολογικών συντελεστών που όμως θα εξισορροπηθεί με τεράστια μείωση των δημοσίων δαπανών, που σημαίνει κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, με κλείσιμο νοσοκομείων κλπ, τότε μιλάμε για πολιτική σοκ και δέους».
Σχετικά με τις μεταβιβάσεις επιχειρήσεων Τύπου και ποιους θα αφορά, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι, όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός, δεν θα κατατεθεί οποιαδήποτε διάταξη που δεν θα είναι καθολικής εφαρμογής και επανέλαβε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και η λειτουργία, με συνθήκες διαφάνειας και νομιμότητας.