Φυσικό αέριο και αγωγοί τροφοδοσίας στην κεντρική ατζέντα των συζητήσεων
Υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, συνεδριάζει σήμερα, στις 12, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) με κύριο θέμα τον εθνικό σχεδιασμό στον τομέα της ενέργειας.
Στη συνεδρίαση θα λάβει μέρος ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.
Ο κ. Κοτζιάς θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων που συμμετέχουν στο ΕΣΕΠ για όλες τις πρόσφατες εξελίξεις στα ενεργειακά, αρχής γενομένης από τις συζητήσεις που είχε, τον περασμένο Μάρτιο, στις ΗΠΑ, τόσο με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρέξ Τίλερσον, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του ενεργειακού κολοσσού Exxon Mobil, με πολύ ισχυρή παρουσία στα κυπριακά κοιτάσματα, όσο και με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακ Μάστερ, στους οποίους εξήγησε τα ενεργειακά πρότζεκτ στην περιοχή και γενικότερα τις δυνατότητες της Ελλάδας.
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθεί και η πρόσφατη εξέλιξη σχετικά με τον υποθαλάσσιο αγωγό Eastmed που προέκυψε κατά τη συνάντηση στο Τελ Αβίβ, στις 3 Απριλίου, των τεσσάρων υπουργών Ενέργειας, Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας, όπου αποφασίστηκε η προώθηση του project ύψους 6,41 δισ. δολαρίων, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2025.
Ο EastMed είναι ένας αγωγός, συνολικού μήκους 2 χιλιάδων χιλιομέτρων, με δυνατότητα μεταφοράς 16 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου ετησίως. Θα συνδέει τα κοιτάσματα Ισραήλ και Κύπρου, μέσω Κρήτης θα φτάνει στην Πελοπόννησο και από εκεί στη δυτική Ελλάδα με κατάληξη στην Ιταλία,τροφοδοτώντας την ευρωπαϊκή αγορά με φυσικό αέριο.
Το ΕΣΕΠ αναμένεται να ασχοληθεί μεταξύ άλλων και με τον Διαδριατικό Αγωγό (TAP), τον Ελληνοβουλγαρικό Αγωγό (IGB) και τους σταθμούς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.
Αναφορά θα γίνει και στον ρωσο-τουρκικό αγωγό, καθώς φαίνεται ότι προχωρά o σχεδιασμός του αγωγού Turkish Stream, μιας ρωσοτουρκικής πρωτοβουλίας σε αντικατάσταση του South Stream. Ο αγωγός φιλοδοξεί να τροφοδοτήσει την Ευρώπη με ρωσικό φυσικό αέριο μέσω και της Ελλάδας.
Τέλος, αναμένεται να συζητηθεί και ο τομέας του ηλεκτρισμού, η Διασύνδεση Euro-Asia Interconnector, μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας, η οποία προχωρά και αφορά την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 820 ναυτικών μιλίων και ισχύος 2000 MW. Θα είναι διπλής ροής, δημιουργώντας έτσι μια σχέση αλληλεξάρτησης των απομονωμένων ενεργειακά αγορών του Ισραήλ και της Κύπρου, με την αγορά της ΕΕ.