Η Ελλάδα είναι σταυροδρόμι τριών ηπείρων, αποτελεί σημαντικό κόμβο στον τομέα της οικονομίας, της ενέργειας, του πολιτισμού και μπορεί να γίνει η γέφυρα ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τον τελευταίο χρόνο εργαστήκαμε σκληρά για να αναβαθμιστεί η σχέση των δύο χωρών, η οποία στηρίζεται στις βάσεις δύο αρχαίων πολιτισμών.
Η Ελλάδα, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεπερνάει την κρίση, έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μπορεί να σταθεί στα πόδια της και πολύ σύντομα θα βγει στις αγορές.
Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα προσβλέπει στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με το Πεκίνο, καθώς το στρατηγικό όραμα της Κίνας συμπίπτει με το αυτό της Ελλάδας.
Επέκταση συνεργασιών
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κίνας τόνισε τον ιδιαίτερο δυναμισμό και το σφρίγος που καταγράφεται πλέον στη σχέση των δύο χωρών.
Ο Σι Τζινπίνγκ πρόσθεσε ότι η ελληνοκινεζική σχέση θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.
Μάλιστα, ανέφερε πως οι δύο χώρες θα πρέπει να επεκτείνουν τη συνεργασία στις υποδομές, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες.
Ο Σι Τζινπίνγκ υπογράμμισε στον Αλέξη Τσίπρα πως η Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της νέας κινεζικής στρατηγικής του Δρόμου του Μεταξιού.
Η συνεργασία στις υποδομές, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες θα πρέπει να είναι «βαθιά και σταθερή», πρόσθεσε ο Σι χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Ο ελληνικός επιχειρηματικός Όμιλος Κοπελούζου υπέγραψε συμφωνία με τον κινεζικό όμιλο Shenhua Group για συνεργασία σε προγράμματα πράσινης ενέργειας και στην αναβάθμιση σταθμών παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα και άλλες χώρες, ανακοίνωσε την Παρασκευή η ελληνική εταιρεία.
Ο κινέζος πρόεδρος δήλωσε πως η Κίνα και η Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους για να μετατρέψουν το λιμάνι του Πειραιά σε έναν σημαντικό διεθνή ναυτιλιακό κόμβο και τμήμα-κλειδί του νέου Δρόμου του Μεταξιού, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κίνας συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Ν.Κοτζιάς, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν.Παππάς, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σ.Πιτσιόρλας και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γ. Τσίπρας.
Τον Σεπτέμβριο απευθείας πτήσεις
Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να αρχίσουν οι απευθείας αεροπορικές πτήσεις στη γραμμή Αθήνα-Πεκίνο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο 2ο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ Πόλεων στο Πεκίνο.
Επισήμανε ότι το 2017 είναι έτος πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας – Κίνας και η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Επίσης, πρότεινε την υλοποίηση προγραμμάτων ανταλλαγών φοιτητών και μαθητών ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Θέλουμε μια συνεργασία στρατηγικής σημασίας, μακράς πνοής και όχι συγκυριακή, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας της Ελλάδας και της Κίνας σε όλους τους τομείς ο κ. Τσίπρας πρότεινε:
-Τη δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου κινεζικού πολιτισμού στην Ελλάδα και ενός μεγάλου πάρκου ελληνικού πολιτισμού στην Κίνα.
-Τη προώθηση ενός προγράμματος ανταλλαγής μαθητών, μετά το τέλος του εκπαιδευτικού έτους κάθε χρόνο, υπό την αιγίδα των Δήμων, με τη συνεργασία σχολείων και Πανεπιστημίων και την αρωγή της κυβέρνησης.
-Τη συνεργασία Δήμων με αδελφοποιήσεις, ανταλλαγές αποστολών, διοργάνωση κοινών πολιτιστικών εκδηλώσεων και συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής.
-Τη συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων.