«Βρισκόμαστε σήμερα σε ένα σημείο που μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε με σταθερά βήματα την ομαλή και οριστική έξοδο της Ελλάδας από την περιπέτεια της κρίσης και, να διασφαλίσουμε ότι ο δρόμος της εξόδου, δεν έχει γυρισμό», τόνισε -μιλώντας νωρίτερα σήμερα από το βήμα της τέταρτης ετήσιας οικονομικής διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ)- ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, «καταλήξαμε πρόσφατα, σε μια ισορροπημένη συμφωνία με τους δανειστές η οποία περιλαμβάνει δύσκολα μέτρα για το 2019 και το 2020,μας δίνει όμως ταυτόχρονα το εξιτήριο από την περίοδο των μνημονίων. Σε συνδυασμό με την λύση για το χρέος που αναμένουμε να υπάρξει σύντομα, δημιουργείται ένας καθαρός διάδρομος για τη χώρα. Διαμορφώνονται οι συνθήκες για την έξοδο στις αγορές και την ουσιαστική ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στις επενδυτικές δυνατότητες που δημιουργούνται στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «το ασφαλές και σταθερό περιβάλλον που διαμορφώνεται είναι θεμελιώδες στοιχείο, για να πετύχει η Ελλάδα υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, τα επόμενα χρόνια».
«Οι δυνατότητες είναι πολλές και το ενδιαφέρον τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας είναι μεγάλο. Η Ελλάδα παραμένει, παρά την κρίση, μια χώρα με τεράστιες προοπτικές, μια χώρα που κανένας σοβαρός επενδυτής δεν πρόκειται να αγνοήσει», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος και προσέθεσε: «Μια ματιά μονάχα στις τιμές των ελληνικών ομολόγων, αποδεικνύει τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το εύρος των δυνατοτήτων που αυτή έχει το επόμενο διάστημα».
Συνεχίζοντας, είπε ότι «χρειάζεται σκληρή δουλειά για να αναστρέψουμε μια κατάσταση γενικευμένης αποεπένδυσης στη χώρα τα προηγούμενα χρόνια», ενώ σημείωσε ότι την περίοδο 2010-14 οι ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 67%.
«Για τον λόγο αυτό, έχουμε λάβει μέριμνες για δύο από τους πλέον κομβικούς τομείς που αφορούν την επενδυτική διαδικασία στη χώρα.
Το πρώτο αφορά το ζήτημα των διαθέσιμων πόρων και της χρηματοδότησης. Το άλλο αφορά τη διαχείριση των χρεών που έχουν συσσωρευτεί στις ελληνικές επιχειρήσεις λόγω της κρίσης.
Αρχικά στον πρώτο πυλώνα χρηματοδότησης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους. Εκεί, τα βήματα προόδου είναι πολλά και οι λόγοι αυτής της προόδου είναι, κυρίως, δύο.
Ο ένας λόγος εδράζεται στην αύξηση του ΠΔΕ κατά 250 εκατομμύρια στην οποία προχωρήσαμε, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια και αφού μέσα στην κρίση οι συνολικοί πόροι του ΠΔΕ υπέστησαν μείωση κατά 33,2%, δηλαδή 3,2 δισ. Ενώ παράλληλα, η συμφωνία που συνάψαμε, περιλαμβάνει επιπρόσθετη αύξηση ύψους 300 εκατ. ευρώ για το 2019, στο πλαίσιο των θετικών μέτρων.
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ. Το προηγούμενο ΕΣΠΑ καταφέραμε να κλείσει με απορρόφηση 100%, αποτέλεσμα της κοπιώδους προσπάθειας που έγινε το 2015, ενώ για το νέο ΕΣΠΑ βρισκόμαστε στο 11,3% της απορρόφησης, τη στιγμή που ο συμφωνημένος στόχος με την ΕΕ ήταν στο 7%.
Πέραν αυτών όμως, εργαζόμαστε διαρκώς ώστε να αξιοποιήσουμε κάθε εργαλείο χρηματοδότησης».