Ανοχή κατηγορείται πως δείχνει το υπουργείο Υγείας προς τους γονείς που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, προτείνοντας ως λύση το «ελάχιστο» μέτρο: Να υπογράφουν οι γονείς αυτοί ένα έντυπο που θα στηρίζουν την θέση τους και το οποίο θα καταχωρείται στο φάκελο του παιδιού.
Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, προς τον βουλευτή του Ποταμιού Κώστα Μπαργιώτα που κατέθεσε ερώτηση για το θέμα. Την ώρα λοιπόν που ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, επιβάλουν χρηματικά πρόστιμα και απειλούν ακόμα και με αφαίρεση της γονικής επιμέλειας όσους γονείς επιλέγουν, για λόγους συνείδησης κυρίως, να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τη δική τους ζωή αλλά και την δημόσια υγεία, στην Ελλάδα υπάρχουν σκέψεις για καθιέρωση αυτού του εντύπου, που πιθανώς να αποτρέψει κάποιους να δηλώσουν σαφώς την θέση τους.
«Υπάρχει μια σκέψη να είναι υποχρεωτικό ο γονιός που αρνείται να εμβολιαστεί το παιδί του να υπογράφει ένα έντυπο το οποίο θα καταχωρείται στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού και άρα, στον ηλεκτρονικό φάκελο. Έτσι, θα δίνεται η δυνατότητα να υπάρξουν παρεμβάσεις αλλαγής συνείδησης», ήταν τα λόγια του κυρίου Ξανθού.
Παράλληλα, ανέφερε πως στην Ελλάδα, επειδή είναι μπορεί ισχυρό το πατερναλιστικό πρότυπο στο σύστημα Υγείας, δεν υπάρχει ανάλογο «κίνημα», αλλά μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις γονέων. Το υπουργείο Υγείας, είπε, σχεδιάζει την σύνδεση του νέου τύπου βιβλιαρίου υγείας του παιδιού με τον ηλεκτρονικό του φάκελο, ώστε ανά πάσα στιγμή ο γιατρός να βλέπει το ιστορικό και να παρεμβαίνει προς την κατεύθυνση «αλλαγής συνείδησης» των γονέων αυτών. «Θα υπάρχει στον οικογενειακό φάκελο υγείας και θα μπορεί ο οικογενειακός γιατρός να ανατρέχει, να βλέπει, να παρακολουθεί και να κατευθύνει τους γονείς», ανέφερε ο υπουργός.
Η απάντηση του υπουργού στο 4ο λεπτό του βίντεο:
Αντιδρώντας στην θέση αυτή το Ποτάμι ανέφερε: «Η κυβέρνηση με τις ατυχείς δηλώσεις του κ. Ανδρέα Ξανθού, αντί να δώσει σαφές και ισχυρό μήνυμα στους γονείς για την ανάγκη αλλά και την ασφάλεια του εμβολιασμού, προσφέρει παράθυρο στην παραπληροφόρηση, θέτοντας σε κίνδυνο τους πιο ευαίσθητους συμπολίτες μας».
Το υπουργείο Υγείας πάντως επανήλθε με ανακοίνωσή του: «Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι μια απολύτως ξεκάθαρη απάντηση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού σε επίκαιρη ερώτηση του πρώην βουλευτή του Ποταμιού και νυν βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Κ. Μπαργιώτα για το θέμα του αντιεμβολιαστικού κινήματος θα γινόταν αντικείμενο ακραίας αντιπολιτευτικής και μικροκομματικής εκμετάλλευσης.
Το Ποτάμι επιδίδεται ανοικτά σε έναν άκρατο λαϊκισμό απέναντι σε ένα σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας εμφανιζόμενο ως προστάτης του υποχρεωτικού εμβολιασμού απέναντι στην υποτιθέμενη ανεκτικότητα του υπουργού Υγείας στην παραπληροφόρηση για το θέμα των εμβολιασμών.
Επαναλαμβάνουμε την τοποθέτηση στη Βουλή: Ο εμβολιασμός αποτελεί διεθνώς ένα πολύ κρίσιμο εργαλείο προστασίας της δημόσιας υγείας και έχει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και της αντιμετώπισης μεταδοτικών νοσημάτων.
Η απάντηση στην ευτυχώς περιορισμένη επιρροή του αντιεμβολιαστικού κινήματος στην Ελλάδα είναι η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα».
Τι ισχύει στην Ιταλία
Υποχρεωτικός θα είναι από την επόμενη σχολική χρονιά ο εμβολιασμός των παιδιών που εγγράφονται και παρακολουθούν τα μαθήματα σε τάξεις παιδικών σταθμών, σε δημοτικά και σε γυμνάσια της Ιταλίας. Η απόδειξη μέσω του ειδικού βιβλιαρίου υγείας ότι έχουν γίνει και εξακολουθούν να γίνονται τα προβλεπόμενα εμβόλια θα είναι υποχρεωτική για την εγγραφή σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, δηλαδή μέχρι το έκτος έτος της ηλικίας.
Από το Δημοτικό και πέρα δεν προβλέπεται η απαγόρευση εγγραφής και παρακολούθησης των μαθημάτων, αλλά θα μπορεί να επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι και 7.500 ευρώ στους γονείς και το δικαστήριο ανηλίκων θα έχει το δικαίωμα να αποφασίζει, αν το κρίνει αναγκαίο, την αφαίρεση της γονικής επιμέλειας.
Συνολικά, τα υποχρεωτικά εμβόλια είναι δώδεκα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται εκείνα κατά της ιλαράς, της ερυθράς, της πολιομυελίτιδας, της ηπατίτιδας Β, της ανεμοβλογιάς και του κοκκύτη.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι με τον τρόπο αυτό προφυλάσσονται και τα παιδιά εκείνα που πάσχουν από χρόνια προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος και τα οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες αν τους μεταδοθεί μια από τις ασθένειες αυτές. Η δε υπουργός υγείας της Ιταλίας Μπεατρίτσε Λορεντσίν υπογραμμίζει πως ακριβώς με τα βασικής σημασίας αυτά εμβόλια ξεκινά η πραγματική φροντίδα για την δημόσια υγεία.
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από σειρά διαφωνιών και δημοσίων συζητήσεων σχετικά με το αν τα εμβόλια θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά δια νόμου και με το που αρχίζει και που τελειώνει η ελευθερία των γονέων εκείνων οι οποίοι δεν θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
Η κυβέρνηση Τζεντιλόνι αποφάσισε τελικά να επιστρέψει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των μαθητών έπειτα από την δημοσιοποίηση στοιχείων που δείχνουν ότι την τελευταία περίοδο έχουν αυξηθεί στην Ιταλία τα κρούσματα ιλαράς.