Οριστική λύση στο πρόβλημα με τους συμβασιούχους διερευνά η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα αυτό ως «μια από τις πιο βαριές αμαρτίες του παλιού πολιτικού κατεστημένου».
Διευρκίνισε πως η κυβέρνηση ξεκινά από τη διευρύνηση του ποιοι από αυτούς τους ανθρώπους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, επισημαίνοντας ότι αυτό που επιδιώκεται είναι το πρόβλημα αυτό να λυθεί στη βάση της εθνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Αυτό που μας απασχολεί είναι η διερεύνηση του πραγματικού περιεχόμενου της εργασιακής σχέσης αυτών των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το ποιος τους διορισε, «σίγουρα δεν τους διορίσαμε εμείς», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Πρόσθεσε πως αυτή η διερεύνηση θα γίνει από ανεξάρτητο φορέα, στη βάση οριζόντων αντικειμενικών κριτηρίων και μετά θα πρέπει να υπάρξει διεξοδική διαβουλευση και με τα κόμματα και με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε και μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες στις οποίες θα προβεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.
Συγκεκριμένα, είπε ότι θα υπάρξει σύντομα νομοσχέδιο για τη θεσμική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων, καθώς –όπως ανέφερε- παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο ζήτημα και παρά τις προσπάθειας της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο η απόσταξή που πρέπει να καλυφθεί στην πράξη παραμένει μεγάλη.
Στόχος, πρόσθεσε, είναι η διάχυση της οπτικής του φύλου σε όλες τις πλευρές της κοινωνικής ζωής και η λήψη θετικών μέτρων υπέρ των γυναικών ώστε να γίνει το μεγάλο βήμα προς την πραγματική ισότητα.
Επίσης, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε μεταρρύθμιση που θα αφορά την απόδοση ιθαγένειας, με απλοποίηση και επίσπευση της σχετικής διαδικασίας.
Μεταξύ άλλων, γνωστοποίησε ότι θα εξορθολογιστούν η διαδικασία της συνέντευξης και η διαδικασίας της προσκόμισης των απαραίτητων δικαιολογητικών, καθώς «είναι απαράδεκτο το σημερινό πλαίσιο».
«Πρέπει να υπάρξουν κανόνες που θα υλοποιούν τη νομοθεσία με τη λιγότερη δυνατή γραφειοκρατία», συνέχισε.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για μια «πιο μακρόπνοη μεταρρυθμιστική προσπάθεια», αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, για την οποία αναμένεται να κατατεθεί νομοθετικό πλαίσιο στις αρχές του φθινοπώρου.
Έκανε λόγο για αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που αφορά τη λειτουργία των ΟΤΑ με αναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων περιφερειών και δήμων και για την αρχή της συνεννόησης και της συνεργασίας μέσω της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.