“Παράθυρο” για επαναδιαπραγμάτευση του φορολογικού

Ανοιχτός σε διαπραγμάτευση με την τρόικα για το ζήτημα του φορολογικού εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στη χθεσινή του ομιλία στην γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, τους τόνισε την βούληση της κυβέρνησης για εθνική συνεννόηση, μέσα στην οποία μπορεί να γίνει επεξεργασία των καλύτερων δυνατών, δικαιότερων, αποτελεσματικότερων και αναπτυξιακών λύσεων, ενώ υπογράμμισε ότι ο ίδιος είναι “ανοιχτός σε οποιαδήποτε ρεαλιστική πρόταση που συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια συνισταμένη της οποίας είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας και επίτευξη των δύσκολων στόχων που “έχουμε θέσει και συμφωνήσει με τους εταίρους μας”.

 

Τόνισε παράλληλα ότι η συναίνεση δεν επιβάλλεται μόνο για εθνικούς λόγους αλλά είναι και εφικτή στην πράξη σε πολλά θέματα και παρέθεσε σειρά προτάσεων με τις οποίες κυβέρνηση και ΝΔ συμφωνούν, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί μια σειρά από όσα προτείνει η ΝΔ, ενώ είναι ανοιχτή και στην εξέταση υπόλοιπων προτάσεων.

 

Ειδικότερα ο κ. Παπανδρέου είπε ότι κυβέρνηση και ΝΔ συμφωνούν στις αποκρατικοποιήσεις, στην διευκόλυνση της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου με συμψηφισμό, αναφέροντας ότι ήδη η κυβέρνηση το έχει ξεκινήσει, στο περιουσιολόγιο, στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, στην παραθεριστική κατοικία, στον επαναπατρισμό κεφαλαίων, στην σταδιακή κατάργηση “φόρων υπέρ τρίτων”, στην ρύθμιση των αυθαίρετων κτισμάτων και στο fast track στην Δικαιοσύνη.

 

Αναφορικά με την “εργασιακή εφεδρεία” που έχει προτείνει η ΝΔ, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έχει άλλη άποψη, αλλά μπορεί να το συζητήσει.

 

“Σε σχέση με τα φορολογικά έσοδα, υπάρχουν βέβαια διαφορετικές παραδοχές. Μην ξεχνάτε όμως που βρισκόμαστε σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ. Τα φορολογικά έσοδα στη χώρα μας είναι χαμηλά σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ, στο 39% του ΑΕΠ έναντι 42% κατά μέσο όρο στην ΕΕ. Αλλά ακόμα και εδώ, είμαι έτοιμος να συζητήσω και μαζί να διαπραγματευτούμε με τους δανειστές μας καινοτόμες προσεγγίσεις που μειώνουν το βάρος στις επιχειρήσεις αλλά που όμως δίνουν ισοδύναμο ή και καλύτερο αποτέλεσμα στα έσοδα” είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι “αυτό μεταφράζεται στην αποτελεσματική διεύρυνση της φορολογικής βάσης δηλαδή στην αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής”.

 

“Για να είμαστε όμως πειστικοί ότι και βελτιώνουμε τους όρους της φορολογίας αλλά και εξασφαλίζουμε τα απαραίτητα έσοδα χρειάζεται τουλάχιστον η ευρύτατη συναίνεση, εγγύηση θα έλεγα, του επιχειρηματικού κόσμου, του επαγγελματία – αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του τόπου – ότι αυτό που αποφασίζουμε αυτό και θα κάνουμε” είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι ” αυτό ζήτησα και εάν αυτό είναι εφικτό μαζί να επεξεργαστούμε νέες προσεγγίσεις το φορολογικό μας σύστημα. Αλλιώς θα πάμε συμβατικά και αναγκαστικά σε μέτρα που ξέρω είναι δυσάρεστα αλλά εθνικά αναγκαία”.

 

“Ποτέ μου δε θα κάνω πίσω στην πορεία για τη μεταρρύθμιση στη χώρα. Η Ελλάδα και θα σωθεί και θα αλλάξει. Και όσο είμαι εδώ τίποτε άλλο δε με απασχολεί”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί επί ένα χρόνο να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στη χώρα, σώζοντάς την παράλληλα από την χρεοκοπία, η οποία θεωρήθηκε βέβαιη από πολλούς πριν λίγους μήνες. Αναγνώρισε ότι υπάρχουν δυσκολίες, ύφεση και περιορισμοί, αλλά τόνισε ότι “άλλος δρόμος δεν υπάρχει” καθώς “αν συνεχίζαμε να ασκούμε την πολιτική, όπως έκαναν όλοι στο παρελθόν, πολλοί από τους οποίους σήμερα ή διαμαρτύρονται ή χαϊδεύουν αυτιά, σήμερα δε θα μπορούσαμε να μιλάμε για πολιτικές, για επιλογές, για συναινέσεις, για έξοδο στις αγορές όταν σταθούμε στα πόδια μας, γιατί απλούστατα θα είχαμε καταρρεύσει ολοκληρωτικά”.

 

“Δεν μπορεί μια κυβέρνηση -με όποια πλειοψηφία- να δίνει μάχη σε όλα τα μέτωπα, με τα θηρία και διεθνώς, και στις αγορές, και να υπάρχει η συνεχής μικροκομματική πλαγιοκόπηση και λιθοβολισμός εντός της χώρας, μάλιστα και από κόμματα που είναι κατά τα άλλα υπεύθυνα” είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ο οποίος αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε σήμερα με αρχηγούς κομμάτων είπε ότι τους έδωσε το στίγμα της κρισιμότητας της συγκυρίας και τους τόνισε ότι πρέπει να επιδειχθεί συνευθύνη και σοβαρότητα μπροστά στις θυσίες και τις προσπάθειες της χώρας, ενόψει του “κάβου των επόμενων εβδομάδων”.

 

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε σε όσα διαδραματίσθηκαν πέρυσι “για να μην εγκαταλειφθεί η Ελλάδα από τους εταίρους της και για να μην ζήσουμε εγκαταλελειμμένοι το φάσμα της χρεοκοπίας” προσθέτοντας ότι παρά την μέχρι τότε αναξιοπιστία μας “καταφέραμε να δώσουμε δείγματα μιας άλλης γραφής”, πείθοντας τελικά τους εταίρους μας να στηρίξουν την Ελλάδα στην δύσκολη εκείνη στιγμή, προστατεύοντάς την από τις “ορέξεις τους φόβους των αγορών”.

 

“Εξασφαλίσαμε το δάνειο των 110 δισ. ευρώ που μας επιτρέπει σήμερα ακόμα να λειτουργούμε ως κράτος και να μην έχουμε θρηνήσει καταστάσεις που δεν χωράει ο νους μας”, είπε ο κ. Παπανδρέου υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη δόση του δανείου αυτού εισεπράχθη “μόλις την παραμονή της λήξης ενός ομολόγου μεγάλης αξίας και αν αυτό δεν είχε συμβεί την επομένη η Ελλάδα θα κήρυττε στάση πληρωμών”.

 

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι για να βγει η χώρα από την κρίση πρέπει να ανατραπούν τα βαθύτερα αίτια που οδήγησαν σε αυτήν ήτοι οι εσφαλμένες πρακτικές και νοοτροπίες του παρελθόντος, οι χρόνιες στρεβλώσεις και αδυναμίες της οικονομίας, του τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος που οδήγησαν την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής, ενώ διογκώθηκαν σε πρωτόγνωρο βαθμό στην πενταετία 2004-2009 αφήνοντας την χώρα απροστάτευτη μέσα σε ένα απόλυτα ρευστό και φοβικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

 

“Η απόκρυψη της πραγματικής δημοσιονομικής κατάστασης ήταν η χαριστική βολή σε μια αξιοπιστία της χώρας που είχε ήδη υποστεί πλήγματα”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

 

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνησή του και ο ίδιος προσωπικά εκλήθησαν να λάβουν δύσκολες και ιστορικές αποφάσεις, πράγμα το οποίο έκαναν προτάσσοντας το υπέρτατο συμφέρον της χώρας και χάρη σε αυτές τις αποφάσεις, τις θυσίες, τις προσπάθειες και την ωριμότητα του ελληνικού λαού, η χώρα στάθηκε όρθια μη ζώντας κατ’ αρχήν την χρεοκοπία, τις συνέπειες της οποίας ο πρωθυπουργός περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα.

 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε αυτήν την πορεία, ενώ επέκρινε αυτούς που “με μεγάλη ευκολία -εντός και εκτός Ελλάδας- λένε ότι αποτύχαμε”, καθώς η προσπάθεια και οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών δεν πάνε χαμένες.

 

Ο κ. Παπανδρέου παρέθεσε μια σειρά αποτελεσμάτων της μέχρι τώρα εφαρμοσθείσης πολιτικής, όπως η μείωση του ελλείμματος κατά πέντε μονάδες του ΑΕΠ, η μείωση του κυκλικά προσαρμοσμένου πρωτογενούς ελλείμματος κατά 7,2 ποσοστιαίες μονάδες, η αύξηση των εσόδων κατά 1,8 μονάδα του ΑΕΠ, το πρώτο θετικό σημάδι ανάκαμψης κατά 0,8% το πρώτο τρίμηνο του 2011, το γεγονός ότι η ύφεση ρηχαίνει κατά -7,5% του τετάρτου τριμήνου του 2010 [ενώ] σε ετήσια βάση μειώθηκε στο -4,8% το πρώτο τρίμηνο του 2011, η αύξηση των εξαγωγών με μέσο ρυθμό 35% το τελευταίο εξάμηνο, η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών από 14% το 2009 σε 11,8% το 2010 με πρόβλεψη για περαιτέρω μείωση το 2011 στο μικρότερο της δεκαετίας.

 

Ο πρωθυπουργός επίσης αναφέρθηκε στην μείωση των καταναλωτικών δαπανών, στην μείωση των συμβασιούχων του δημοσίου, στην σημαντική συρρίκνωση του δημοσίου και στην μείωση των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ.

 

“Να σταματήσει αυτή η αυτομαστίγωση και η ισοπέδωση των πάντων που απειλεί και την ίδια την προσπάθεια της πατρίδας μας να ανακτήσει την αξιοπιστία της, υπονομεύοντάς την και στα μάτια μας και στα μάτια των άλλων, διεθνώς” είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ο οποίος αναφέρθηκε στη συνέχεια στις μεγάλες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “σε 19 μήνες κάναμε όσα δεν είχαν γίνει επί πολλά χρόνια”.

 

“Η ιστορία των αλλαγών δεν τελείωσε, είναι σε εξέλιξη και όσοι μιλούν για αποτυχία είτε φοβούνται τις αλλαγές είτε θέλουν να μη γνωρίζουν ότι αν δεν τελειώσουμε με τα ελλείμματα, αν δε δημιουργήσουμε πρωτογενή πλεονάσματα δεν πρόκειται ούτε στις αγορές να βγούμε εύκολα, ούτε και οι Τράπεζες και άρα και η πραγματική οικονομία δε θα μπορέσει να ανασάνει” τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

 

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη 24 Μαίου 2011, 21:03

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ