Την ενεργοποίηση και τον συντονισμό όλων των φορέων θέτει ως βασική προϋπόθεση για τη δυναμική είσοδο της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά του Τουρισμού Υγείας και την απόκτηση μεριδίου από την τεράστια αυτή «βιομηχανία» ο πρόεδρος του ΙΣΑ, της ΚΕΔΕ και του τομέα Ιατρικού Τουρισμού του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ, Γιώργος Πατούλης, με συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο με την ανάληψη δράσεων σε διεθνές επίπεδο και σήμερα η όλη δράση αποτιμάται με θετικό πρόσιμο. «Αναλάβαμε την πρωτοβουλία προώθησης του τουρισμού υγείας γιατί πιστεύουμε στις δυνατότητες που έχει η χώρα μας και στην προοπτική να αναδειχθεί σε κορυφαίο προορισμό», υπογραμμίζει ο κ. Πατούλης, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι μέχρι σήμερα «οι δυνατότητες αυτές έχουν μείνει τελείως αναξιοποίητες, λόγω της έλλειψης οράματος και στρατηγικού σχεδιασμού από την πλευρά της επίσημης πολιτείας».
Το εντυπωσιακό σημειώνει είναι ότι όσο εξελίσσεται η δράση κινητοποιούνται όλο και περισσότεροι φορείς, ενώ αρωγός στο όλο εγχείρημα είναι και η Πολιτεία, τονίζοντας όμως, ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς.
«Η χώρα μας καλείται να ανταγωνιστεί με ισχυρούς παίκτες, που αν και δεν έχουν να παρουσιάσουν τα πλεονεκτήματα που εμείς διαθέτουμε, πέτυχαν τα προηγούμενα χρόνια, εργαζόμενοι συστηματικά, να αποκτήσουν συγκριτικό πλεονέκτημα που τώρα καλούμαστε εμείς να ανατρέψουμε» λέει και προσθέτει: «Για να πετύχουμε την ανατροπή αυτή, είναι απαραίτητη πάνω από όλα η ενεργοποίηση και συνεργασία όλων των φορέων. Για τον λόγο αυτό η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, σε συνεργασία με σημαντικές δυνάμεις από τον κλάδο της Υγείας του Τουρισμού και του επιχειρείν, συνεργάζονται με σταθερά και ουσιαστικά βήματα το τελευταίο διάστημα να τοποθετήσουν τη χώρα μας στο χάρτη της παγκόσμιας αγοράς».
Δυνατότητες της Ελλάδας
Ο κ. Πατούλης υποστηρίζει ότι «η χώρα μας μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την αγορά, καθώς έχει ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιήσει. Το πιο σημαντικό είναι ότι διαθέτει υψηλά εξειδικευμένο και άριστα καταρτισμένο επιστημονικό ιατρικό δυναμικό. Οι φυσικές πηγές και οι κλιματολογικές συνθήκες, σε συνδυασμό με την ιατρική υποδομή της χώρας μας, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, και σε συνεργασία με το άριστο ελληνικό ξενοδοχειακό δυναμικό, κάνουν τον Ιατρικό τουρισμό άκρως ανταγωνιστικό προϊόν στην παγκόσμια αγορά, προσελκύοντας μεγάλο αριθμών ασθενών τουριστών. Οι μεγάλες αυτές δυνατότητες της χώρας μας δυστυχώς μέχρι σήμερα έχουν μείνει τελείως αναξιοποίητες λόγω της έλλειψης οράματος και στρατηγικού σχεδιασμού από την πλευρά της επίσημης πολιτείας».
Αποτίμηση της προσπάθειας
«Πρόσφατα διοργανώθηκε από τον ΙΣΑ ,την ΚΕΔΕ και τον Δήμο Ιθάκης το θεματικό συνέδριο, με τίτλο, «Toυρισμός Υγείας: Μοχλός Ανάπτυξης της Εθνικής Οικονομίας & Ανάδειξης της Ελλάδος σε κορυφαίο προορισμό, 12 μήνες το χρόνο». Συμμετείχαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, κορυφαίοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και επιφανή μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας μας. Ανάλογα συνέδρια θα πραγματοποιηθούν και σε άλλα μέρη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».
Όπως αναφέρει ο κ. Πατούλης, «το “ταξίδι” ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, πήγαμε Καναδά και έκλεισε ο πρώτος κύκλος με την Ιθάκη. Η προσπάθεια μας έχει αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα, με τη συμβολή της Ομογένειας. Η ανταπόκριση και η συμβολή τους, στην εθνική μας προσπάθεια ήταν συγκινητική».
Ο ρόλος των Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού
«Η οικουμενικότητα της ελληνικής επιστήμης αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή της χώρας μας. Ο μεγάλος αριθμός των Ελλήνων γιατρών του εξωτερικού συνθέτουν ένα επιστημονικό δυναμικό υψηλής ποιότητας, με αναγνωρισμένες διεθνώς περγαμηνές και ικανότητες, με τεράστια εμπειρία και μεγάλη κοινωνική προσφορά, το οποίο είναι σήμερα διασκορπισμένο σε όλα τα σημεία της υφηλίου. Οι Έλληνες γιατροί μπορούν να αποτελέσουν πολλαπλασιαστή ισχύος για την πατρίδα μας» .
Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελλήνων Ιατρών
«Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αυτό το παγκόσμιο δίκτυο των Ελλήνων επιστημόνων με στόχο να αναδείξουμε την ιατρική επιστήμη και τον Έλληνα ιατρό ως ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της νέας Ελλάδας. Ευελπιστούμε ότι θα συμβάλλουμε αφενός στην ανάδειξη της οικουμενικότητας της ελληνικής ιατρικής επιστήμης και αφετέρου στην επανένωση του ελληνικού ιατρικού επιστημονικού δυναμικού, μέσω της διεθνούς δικτύωσης των Ελλήνων γιατρών που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως, με στόχο την επιστημονική, επαγγελματική και κοινωνική τους ενίσχυση και ανέλιξη, καθώς και τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την αξιοποίηση τους προς όφελος της Ελλάδας. Στόχος μας είναι ο με κάθε τρόπο επαναπατρισμός του «επιστημονικού κεφαλαίου» τους, κι όχι απαραίτητα και της φυσικής τους παρουσίας.
Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας
Φιλοδοξία μας είναι να αποτελέσει το Κέντρο αυτό think tank, μια σύγχρονη δεξαμενή σκέψης , που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα. Στους σκοπούς της δημιουργίας του περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
Η συνδρομή στην ανάπτυξη και ανάδειξη της Ελλάδας ως αξιόπιστου και ελκυστικού προορισμού τουρισμού υγείας.
Η ενθάρρυνση και υποστήριξη της ανάπτυξης περιφερειακών και τοπικών προορισμών τουρισμού υγείας, με την μορφή clusters – συστάδων.
Η ενθάρρυνση και υποστήριξη της ανάπτυξης των επιχειρήσεων, ώστε αυτές να απευθύνονται σε ευρύτερη αγορά, μέσα από την αξιοποίηση του Τουρισμού Υγείας και των υπο-κλάδων αυτού.
Η ενθάρρυνση και υποστήριξη των Πάροχων Υπηρεσιών Υγείας, στο πλαίσιο του Τουρισμού Υγείας και των υποκλάδων αυτού.
Η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών και προϊόντων.
Η υιοθέτηση και εφαρμογή Ανωνυμοποιημένου Ηλεκτρονικού Αρχείου Ασθενών ημεδαπής & αλλοδαπής (δηλαδή μονίμων κατοίκων εξωτερικού), με σκοπό τη μελέτη και τη χάραξη πολιτικών επίτευξης στόχων μέσα από πραγματικά δεδομένα.
Η παρουσίαση επίσημων στοιχείων σε διεθνή φόρα, οργανισμούς και συνέδρια.
Η ενθάρρυνση και υποστήριξη της εφαρμογής ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών σε όλους τους δυνατόν κλάδους του Τουρισμού Υγείας.
«Η προσπάθεια συνεχίζεται και καλούμε όλους να συστρατευθούν μαζί μας σε αυτή την εθνική υπόθεση», καταλήγει ο κ. Πατούλης.