Σε επαγρύπνηση βρίσκεται η ελληνική πρεσβεία του Κατάρ, όπου οι Έλληνες αποτελούν την τρίτη εθνικότητα πολιτών της ΕΕ που έχουν ενσωματωθεί τα τελευταία χρόνια στον οικονομικό ιστό της αραβικής χώρας. Επισήμως ανέρχονται σε περίπου 3.000, ανεπίσημα -με περιοδική απασχόληση- υπολογίζονται έως και 5.000.
Απασχολούνται κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα, ο οποίος ενόψει του Μουντιάλ το 2022 έχει μετατρέψει την καταριανή πρωτεύουσα σε ένα απέραντο εργοτάξιο, δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς Ευρωπαίους να αποκομίσουν τα υψηλά οικονομικά οφέλη που προσφέρουν εκεί συμβάσεις έργου μηνών ή ετών.
Σημαντική εξ αυτού είναι και η παρουσία ελληνικών τεχνικών εταιρειών στο Κατάρ. Πολλές ελληνικές τεχνικές εταιρείες, όπως ο Ακτωρ, η Τερνα, η J-P Αβαξ, η Ds Steel και η Αρχιροδον, δραστηριοποιούνται εκεί σε έργα υποδομών.
Η ελληνική πρεσβεία στη Ντόχα παρακολουθεί την κατάσταση σε στενή επικοινωνία με τις Αρχές του Κατάρ, αλλά και με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα, ανέλαβε και τη διπλωματική εκπροσώπηση της Αιγύπτου μετά το αίτημα του υπουργού Εξωτερικών Σάμεχ Σουκρι, το οποίο αποδέχθηκε ο έλληνας ομόλογός του Νίκος Κοτζιάς.
Η εφαμογή κυρώσεων, μετά τη διακοπή των διπλωματικών τους σχέσεων με το Κατάρ, από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο, επηρεάζει τις θαλάσσιες, χερσαίες και αεροπορικές μεταφορές. Η αεροπορική σύνδεση της Ντόχα με όλες αυτές τις χώρες έχει ανασταλεί με αποτέλεσμα η πρόσβαση να είναι εφικτή μέσω άλλων ενδιάμεσων σταθμών σε χώρες, όπως το Ομάν ή το Κουβέιτ.
Αναφορικά με άλλους προορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, «οι επιβάτες που επιθυμούν να αναχωρήσουν ή να εισέλθουν στο Κατάρ, πρέπει να χρησιμοποιήσουν πτήσεις που δεν διέρχονται μέσω Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σαουδικής Αραβίας, Μπαχρέιν και Αιγύπτου, αλλά από άλλες ενδιάμεσες χώρες – σταθμούς» διευκρινίζει η ελληνική πρεσβεία στο Κατάρ στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας πως περισσότερες πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους θα μπορούν να δίνουν οι αεροπορικές εταιρείες που συνεχίζουν να πραγματοποιούν δρομολόγια από ή προς Κατάρ.
Ενημερώνει επίσης πως «η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων της με το Κατάρ, ενώ Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Αίγυπτος προχώρησαν σε διακοπή των ναυτιλιακών συνδέσεων με το Κατάρ».