Την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού των Αναργύρων ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Οικισμού το μεσημέρι.
«Στο πρώτο νομοθέτημα που θα έρθει την επόμενη βδομάδα στη Βουλή θα εισάγουμε την τροποποίηση του νόμου 3937/2011 ξεχωρίζοντας την αναγκαστική απαλλοτρίωση από την μετεγκατάσταση της κοινότητας» δήλωσε ο υπουργός και κατέληξε λέγοντας ότι με αυτό τον τρόπο «λύνουμε ένα πρόβλημα που έχει ο οικισμός και που έχει αναγνωριστεί από όλες τις πλευρές».
Ο υπουργός εξήγησε ότι η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης είναι να αλλάξει τον νόμο του 2011, τροποποιώντας το άρθρο 28 προκειμένου «να τρέξει με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των Αναργύρων». Δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τα κονδύλια που χρειάζονται για την άμεση απαλλοτρίωση», διευκρίνισε ότι αμέσως μετά θα προωθηθεί και η υπογραφή του προεδρικού διατάγματος που «θα ορίζει τις λεπτομέρειες τις μετεγκατάστασης» για τις οποίες θα χρειαστούν συνέργειες και πολιτικές από την Περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας και τους αντίστοιχους δήμους της περιοχής.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης δήλωσε ότι η επιχείρηση θα αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν απέναντι στους κατοίκους του οικισμού και σημείωσε ότι οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές προς το παρόν θα μπορούν να φιλοξενούνται στα ξενοδοχεία της περιοχής.
Ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης ανακοίνωσε ότι από την πλευρά της Περιφέρειας θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ανακούφιση των κατοίκων και σε άμεση συνεννόηση με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι αυτοψίες από εξειδικευμένα συνεργεία Μηχανικών που θα ελέγξουν τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές και θα κρίνουν εάν μπορούν να συνεχίσουν να μένουν με ασφάλεια οι ιδιοκτήτες τους.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο υπουργός συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στο διοικητήριο του Ορυχείου Αμυνταίου όπου ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη και τους τεχνικούς της επιχείρησης για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η μεγάλη κατολίσθηση. Η Όλγα Κουρίδου, επικεφαλής της διεύθυνσης ορυχείων της ΔΕΗ, ανέφερε στον υπουργό ότι τις επόμενες είκοσι ημέρες θα υπάρξει μια πρώτη έκθεση από την πλευρά της επιχείρησης για τις συνθήκες και τις αιτίες που οδήγησαν σε μια τέτοιου μεγέθους μετακίνηση εδαφών.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δική της έρευνα με τη σύσταση ξεχωριστής επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσουν τις συνθήκες αλλά και τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την ανεπιθύμητη εξέλιξη.
Σε ό,τι αφορά το μέγεθος της καταστροφής στον μηχανολογικό εξοπλισμό, αλλά και στο ίδιο το ορυχείο, τα στελέχη της ΔΕΗ σημείωσαν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μήνες για τη διατύπωση ασφαλών συμπερασμάτων.
Η κατολίσθηση χτύπησε ένα μέτωπο εξόρυξης που αγγίζει τα τρία χιλιόμετρα και, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, φαίνεται να έχει συμπαρασύρει περίπου 25 εκατ. τόνους λιγνίτη -δηλαδή το μεγαλύτερο και καλύτερο κοίτασμα του ορυχείου.
Τους επόμενους μήνες, έπειτα από εντατικές έρευνες και τομές στα 3.500 στρέμματα που καταλαμβάνουν οι όγκοι χωμάτων της κατολίσθησης, θα είναι σε θέση να γνωρίζουν στη ΔΕΗ σε τι ποσότητες το κοίτασμα που είναι θαμμένο στην κατολίσθηση είναι πλέον αξιοποιήσιμο.