Εν όψει της επικείμενης συζήτησης στη Βουλή για την συμφωνία του πρόσφατου Eurogroup
Με την αντιπολίτευση να πυκνώνει τα βέλη της προς την κυβέρνηση, μετά την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, και το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να «βράζει» από τις νέες δεσμεύσεις χωρίς ορατό αντάλλαγμα, που ανέλαβε η χώρα, συνεδριάζει σήμερα, στη Βουλή, στις 11 το πρωί, το Υπουργικό Συμβούλιο.
Η κυβέρνηση δεν ανέμενε κάτι προδήλως θετικό από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, ωστόσο το βαρύ κλίμα που προέκυψε από το διήμερο των επαφών αυτών, θα απασχολήσει το επιτελείο του Μαξίμου, αλλά και το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού έχει έντονα σαφής η πολιτική απομόνωση.
Με το δεδομένο αυτό είναι έτσι κι αλλιώς υποχρεωμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζεται και για τη συζήτηση στη Βουλή επί της συμφωνίας, όπως έχουν ζητήσει και κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στο κυβερνητικό επιτελείο δεν χάνουν την αισιοδοξία τους, ωστόσο καθώς βλέπουν ότι οργανωμένη αντίδραση δεν υπάρχει, ούτε σε πολιτικό, ούτε σε κοινωνικό επίπεδο.
Μάλιστα εκτιμούν ότι η χθεσινή, μάλλον πολύ κατώτερη των προσδοκιών των οργανωτών της, συγκέντρωση των «Παραιτηθείτε» στο Σύνταγμα, επιβεβαίωσε αυτή την αίσθηση των κυβερνώντων: Ότι ουσιαστικά δεν απειλούνται κοινωνικά και πολιτικά και αν μη τι άλλο, η κυβέρνηση διαθέτει έναν… «καθαρό διάδρομο» σχεδόν δύο ετών για να ασκήσει τις πολιτικές της [βλ. σχετικά: Τσίπρας: Καθαρός διάδρομος εξόδου από την κρίση].
Ο εσωκομματικός πονοκέφαλος πάντως παραμονεύει, αφού ηπαρέμβαση του Νίκου Φίλη, ο οποίος είπε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% είναι σκληρή λιτότητα, θολώνουν την «ιστορία επιτυχίας» που καλλιεργεί το Μέγαρο Μαξίμου [βλ. σχετικά: Φίλης: Πλεονάσματα ύψους 3,5% δεν είναι εύκολα].
Πρώτος στόχος πάντως τώρα είναι η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και η αξιοποίηση των όποιων θετικών δεδομένων προέκυψαν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, μετά τοEurogroup της 15ης Ιουνίου. Κυρίως η τάση για σταθερότητα και η άρση της αβεβαιότητας. Στην κορυφή της λίστας με τις προτεραιότητες είναι η ανάπτυξη και η καθημερινότητα.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει συγκεκριμένο πλάνο δράσεων και χρονοδιαγράμματα από τους υπουργούς του. Και φυσικά συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα άμεσα. Από το πώς η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πολιτών και στις μεγάλες προκλήσεις που έχει η χώρα μπροστά της, απαλλαγμένη πλέον από το βάρος της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης, θα κρίνει και πολλά για την πορεία της.
Θέμα ανασχηματισμού δεν φαίνεται να υπάρχει, αν και κυκλοφορούν φήμες για το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές έως τα μέσα Ιουλίου. Το πιθανότερο είναι να παραμείνει το υπάρχον σχήμα και να κριθούν όλοι στις αρχές Σεπτεμβρίου.