«Η συνεννόηση και η συναίνεση προφανώς αποτελούν μια από τις συνθήκες εξόδου της χώρας από την κρίση», επισημαίνει, στην συνέντευξή της, στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο, η βουλευτής της ΝΔ, Όλγα Κεφαλονιάννη, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «δυστυχώς ο πρωθυπουργός αναλώνεται σε επικοινωνιακού χαρακτήρα πρωτοβουλίες, τις οποίες συχνά ο ίδιος υπονομεύει με τη στάση του».
Μιλώντας για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, η τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΝΔ εκφράζει τη δυσπιστία της λέγοντας ότι «η δυσπιστία αφορά στην ικανότητα της κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση».
Ερωτηθείσα για το θέμα των συμβασιούχων, με αφορμή το πρόβλημα που ανέκυψε με τους συμβασιούχους στους ΟΤΑ, η κ. Κεφαλογιάννη υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση οφείλει να βρει ρεαλιστική και σύννομη λύση και φυσικά να δώσει τέλος στην απαράδεκτη εικόνα των σκουπιδιών στους δρόμους των πόλεων».
Αναφερόμενη στο αίτημα της ΝΔ για εκλογές, σημειώνει πως αυτό «δεν διατυπώθηκε επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση μπορούσε να το επιβάλλει», αλλά «για να σηματοδοτήσει τις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης» όπως και «την ετοιμότητα της Νέας Δημοκρατίας να αναλάβει τη βαριά ευθύνη να οδηγήσει την Ελλάδα σε πιο ασφαλή ύδατα».
Τέλος, στην ερώτηση «αν ενδιαφέρεται για το Δήμο της Αθήνας», η Όλγα Κεφαλογιάννη δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Μέχρι τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ο χρόνος είναι μακρύς και πυκνός. Η Αθήνα είναι η εκλογική μου περιφέρεια και η διαρκής φροντίδα μου να εκπροσωπώ τους πολίτες της με τον καλύτερο πάντα τρόπο».
Η συνέντευξη της Τομεάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΝΔ, Όλγας Κεφαλογιάννη στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:
Ερ. Κυρία Κεφαλογιάννη, γιατί η ΝΔ εμφανίζεται τόσο δύσπιστη στην πιθανότητα εξόδου στις αγορές μέσα στο ΄17 ή το 2018; Θεωρείτε ότι είναι «άπιαστο όνειρο»;
Απ. Η δυσπιστία της Νέας Δημοκρατίας αφορά στην ικανότητα της κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση. Από τις πρώτες ημέρες που ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ανέλαβαν την εξουσία υπονόμευσαν όσα θετικά είχε πετύχει η κυβέρνηση Σαμαρά, έβαλαν τη χώρα σε περιδίνηση, επέβαλλαν capital controls που ακόμη ισχύουν, έφεραν ένα νέο μνημόνιο και πολλαπλά μέτρα οικονομικής, φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των πολιτών.
Σας θυμίζω ότι για πρώτη φορά από το 2010, η Ελλάδα βγήκε στις αγορές το 2014 κάτι που επιδιώκει να πράξει ξανά η κυβέρνηση των κ. Τσίπρα και Καμμένου. Αυτός ο χρόνος προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει εκεί που ήταν πριν τρία- τέσσερα χρόνια είναι και η ισχυρότερη απόδειξη για την αναξιοπιστία της κυβέρνησης και τη ζημία που έχει προκαλέσει στην χώρα.
Ερ. Σας θυμίζω ότι, προ ημερών, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο σύντομης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.
Απ. Υπό ποίες προϋποθέσεις; Με βασική προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Τι είπε ο κ. Ρέγκλινγκ; Ότι είναι πιθανό η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές εφόσον το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων συνεχιστεί με επιτυχία, όπως έχει συμφωνηθεί.
«Οι αγορές παρακολουθούν πολύ προσεχτικά τι συμβαίνει με την ιδιοκτησία του προγράμματος και το αν η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει όσα έχουν συμφωνηθεί με το Eurogroup και τον ESM» ήταν η ακριβής φράση του κ. Ρέγκλινγκ. Προσωπικά, δεν μου ακούγεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Ερ. Το ζήτημα του ελληνικού χρέους θεωρείτε ότι θα επιλυθεί μετά τις γερμανικές εκλογές;
Απ. Ο κ. Τσίπρας ήρθε στην εξουσία με σημαία του τη μείωση του χρέους και τώρα έχει φτάσει να συζητάει για παραμετρικές αλλαγές. Ότι είχε προβλεφθεί δηλαδή από το 2012. Έχοντας αποδεχθεί όλα τα αιτήματα των δανειστών, προχώρησε σε μία καθ΄ όλα αποτυχημένη και καταστροφική για την οικονομία μακρά διαπραγμάτευση. Τελικά, η συμφωνία του Eurogroup ούτε τη συμμετοχή του ΔΝΤ, όπως ζητούσε η κυβέρνηση, εξασφάλισε, ούτε βέβαια την υπαγωγή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Ο ορισμός της πολιτικής ήττας. Εκ των πραγμάτων, το ζήτημα του ελληνικού χρέους κάποια στιγμή θα μπει στο τραπέζι. Το ζήτημα είναι με ποιους όρους και με ποιες προϋποθέσεις. Εμπιστεύεται κανείς αυτή την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί πάλι;
Η απάντηση είναι όχι.
Ερ. Πιστεύετε ότι ο τουρισμός θα πάει καλά φέτος δεδομένου και του γεγονότος ότι τα έσοδα του Απριλίου από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 11,3%;
Απ. Ποτέ δεν έκανα ως υπουργός και φυσικά δεν θα κάνω και τώρα καμία πρόβλεψη. Δεν είναι αυτή η δουλειά μας. Αυτό που θέλω να τονίσω, όμως, με βάση τα επίσημα στοιχεία που έχουμε, είναι ότι ο δρόμος της αδράνειας οδηγεί σε μεγάλα προβλήματα.
Μετά την κατάρρευση της Τουρκίας έχουμε περισσότερους τουρίστες και πολύ μικρότερα έσοδα. Αυτό είναι πρόβλημα που δεν βλέπω να γίνεται κατανοητό από ένα υπουργείο που εξαντλεί τις δυνάμεις του αποκλειστικά σε ενέργειες επικοινωνίας. Μετά τη θεσμική θωράκιση τού 2012, απεμπολεί τον βασικό του θεσμικό ρόλο. Να παράγει πολιτική, να νομοθετεί, να συντονίζει τα ζητήματα που αφορούν την τουριστική πολιτική. Ο εκάστοτε υπουργός δεν είναι tour operator να «φέρνει τουρίστες». Έχει σοβαρό θεσμικό ρόλο που σήμερα δεν ασκείται.
Ερ. Κυρία Κεφαλογιάννη, με αφορμή το θέμα των συμβασιούχων στους ΟΤΑ θα ήθελα να σας ρωτήσω, τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει με το συγκεκριμένο πρόβλημα; Δεν είναι δίκαιο το αίτημα μονιμοποίησης σε όσους καλύπτουν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες»;
Απ. Η κυβέρνηση μετά και τη δημοσίευση της ομόφωνης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι πλήρως εκτεθειμένη, αλλά και πολιτικά και ηθικά υπόλογη τόσο απέναντι στους εργαζόμενους όσο και στους αιρετούς των ΟΤΑ. Δημιουργεί συνειδητά ψεύτικες προσδοκίες σε χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι αισθάνονται εξαπατημένοι και απογοητευμένοι. Παίζει με τρόπο ανήθικο με την αγωνία χιλιάδων οικογενειών. Η κυβέρνηση ας καταλάβει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να παραβιάζει το Σύνταγμα. Οφείλει να βρει ρεαλιστική και σύννομη λύση και φυσικά να δώσει τέλος στην απαράδεκτη εικόνα των σκουπιδιών στους δρόμους των πόλεων.
Ερ. Προ ημερών στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς όλοι συμφώνησαν ότι διαφωνούν, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται ούτε ίχνος συναίνεσης. Δεν νομίζετε, όμως, ότι η συναίνεση είναι απαραίτητη για να βγει η Ελλάδα από την κρίση;
Απ. Η συνεννόηση και η συναίνεση προφανώς και αποτελούν μια από τις συνθήκες εξόδου της χώρας από την κρίση. Πλην όμως, μην απευθύνετε το ερώτημα στη Νέα Δημοκρατία η οποία το απέδειξε έμπρακτα στα χρόνια της κρίσης. Δυστυχώς ο πρωθυπουργός αναλώνεται σε επικοινωνιακού χαρακτήρα πρωτοβουλίες, τις οποίες συχνά ο ίδιος υπονομεύει με τη στάση του.
Η Νέα Δημοκρατία, σας θυμίζω, ότι το καλοκαίρι του 2015 ανέλαβε ένα κόστος που δεν της αναλογούσε για να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και να μην βρεθεί ο ελληνικός λαός αντιμέτωπος με μία πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική κρίση. Εν τέλει, απέναντι σε μία κυβέρνηση που δεν σταματάει πουθενά προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία, ο ρόλος της ΝΔ δεν είναι να αποτελέσει τον κομπάρσο αλλά να αναδείξει τις ευθύνες των κυβερνώντων και, κυρίως, να παρουσιάσει στους Έλληνες πολίτες ένα συγκροτημένο σχέδιο που θα έχει ως στόχο την ανάταξη της οικονομίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Ερ. Ωστόσο, παρατηρούμε ότι η ΝΔ αρχίζει να εγκαταλείπει τη ρητορεία για «εκλογές εδώ και τώρα». Τούτο σημαίνει ότι έχετε αποδεχτεί ότι οι εκλογές θα αργήσουν ακόμα;
Απ. Το αίτημα για πολιτική αλλαγή δεν διατυπώθηκε επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση μπορούσε να το επιβάλλει. Διατυπώθηκε για να σηματοδοτήσει αφενός τις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα- Καμμένου, αφετέρου την ετοιμότητα της Νέας Δημοκρατίας να αναλάβει τη βαριά ευθύνη να οδηγήσει την Ελλάδα σε πιο ασφαλή ύδατα.
Μικροκομματικά αν σκεφτόμασταν θα επιλέγαμε να αφήσουμε τον κ. Τσίπρα να ολοκληρώσει το έργο του, ένα έργο καταστροφής για το κόμμα του αλλά, δυστυχώς, βαριών συνεπειών για την χώρα και του Έλληνες. Μικροκομματικά λειτούργησε ο κ. Τσίπρας, όταν στα τέλη του 2014, επέλεξε να ρίξει μία εκλεγμένη κυβέρνηση, αδιαφορώντας για το κόστος που η επιλογή του θα είχε για την Ελλάδα. Φοβάμαι δε, ότι μικροκομματικά, δηλαδή με μόνον κριτήριο την πιο ασφαλή έξοδό του από την εξουσία, θα λειτουργήσει κι όταν οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές».
Ερ. Εκτιμάτε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε νέες ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό και με αφορμή τις καταγγελίες σχετικά με την υπόθεση Noor-1;
Απ. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ιδιαίτερα σοβαρό γεγονός το οποίο χρήζει διερεύνησης. Οι μέχρι τώρα απαντήσεις που δόθηκαν τόσο από τον Υπουργό Άμυνας όσο και από τον υπουργό Δικαιοσύνης, όχι μόνο δεν φωτίζουν την υπόθεση αλλά δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερες σκιές στην υπόθεση.
Ερ. Ωστόσο, η ΝΔ δέχεται κριτική από την κυβέρνηση ότι στο συγκεκριμένο θέμα επηρεάζεται από συγκεκριμένους οικονομικούς παράγοντες. Τι απαντάτε;
Απ. Η κυβέρνηση ακολουθεί τη γνώριμη σε αυτήν στρατηγική των αντιπερισπασμών. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Για ακόμα μία φορά βρίσκεται σε θέση απολογούμενου. Όσα τεχνάσματα και να εφεύρει θα πρέπει να απαντήσει στην ουσία της υπόθεσης και στα δεκάδες ερωτήματα που μέρα με την ημέρα αυξάνονται.
Ερ. Εκδηλώσεις όπως αυτές των «παραιτηθείτε» ή σε λίγες μέρες των αστυνομικών στα Εξάρχεια σας βρίσκουν σύμφωνη;
Απ. Σε μία ελεύθερη κοινωνία, όπως η ελληνική, δεν τίθεται ζήτημα συμφωνίας ή μη σε ό,τι αφορά το συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι των πολιτών. Τίθεται θέμα ωριμότητας όμως, του που πώς και πότε κάνεις μια διαμαρτυρία.
Ερ. Και μια που μιλήσαμε για τα Εξάρχεια θα ήθελα να σας ρωτήσω, θα σας ενδιέφερε ο Δήμος της Αθήνας στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές;
Απ. Οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι σε δυο χρόνια, το 2019. Χρόνος μακρύς και πολιτικά πυκνός. Μέχρι τότε αυτό που προέχει είναι η πολιτική αλλαγή στην χώρα και η συστράτευση όλων των δυνάμεων της προόδου και της δημιουργίας για να μπει τέλος στον κατήφορο και την παρακμή που βιώνει η Ελλάδα με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης, με όλες μου τις δυνάμεις στραμμένες στον στόχο της αλλαγής και της ανασυγκρότησης της χώρας. Η Αθήνα είναι η εκλογική μου περιφέρεια και η διαρκής φροντίδα μου να εκπροσωπώ τους πολίτες της με τον καλύτερο πάντα τρόπο.