Στη Βουλή η πολιτική κόντρα για το Noor 1

Εντείνεται σήμερα η πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την υπόθεση του «Noor 1», στη Βουλή, ενώ αναμένεται να κορυφωθεί σε μία εβδομάδα με τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου.

 

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο ζητώντας απαντήσεις σε σχέση με τις τελευταίες αποκαλύψεις Γιαννουσάκη, ειδοποιήθηκε την Παρασκευή ότι η ερώτησή του προγραμματίστηκε να συζητηθεί στις 5 το απόγευμα και ότι θα είναι παρών ο ίδιος ο κ. Καμμένος. Αμέσως μετά θα συζητηθεί και αντίστοιχη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θόδωρου Παπαθεοδώρου, προς τον υπουργό Δικαιοσύνης στην οποία θα απαντήσει ο κ. Σταύρος Κοντονής.

 

Εκτιμάται ότι η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί με παρόντες σχεδόν όλους τους βουλευτές της Ν.Δ. και των ΑΝ.ΕΛ. και σε κλίμα ιδιαίτερα ηλεκτρισμένο. Δικαίωμα λόγου στη διαδικασία αυτή έχουν μόνο ο ερωτών βουλευτής και ο ερωτώμενος υπουργός, χωρίς να έχει κανείς άλλος δικαίωμα παρέμβασης.

 

Ομως η συζήτηση θα επεκταθεί την επόμενη Δευτέρα, οπότε θα διεξαχθεί συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τα ζητήματα της οικονομίας, όπως ζήτησε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Οπως είναι φυσικό, στο στάδιο των δευτερολογιών, όπου συνήθως η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών επεκτείνεται και σε άλλα θέματα, θα συζητηθεί και η υπόθεση του «Noor 1», καθώς η σχετική αναφορά του πρωθυπουργού στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο για την υπόθεση την αναγόρευσε και επισήμως σε πολιτικό ζήτημα.

 

Κατόπιν του προσδιορισμού των δύο αυτών συζητήσεων στη Βουλή, η ηγεσία της Ν.Δ. εγκατέλειψε κάθε σκέψη για κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του υπουργού Εθνικής Αμυνας, μια ιδέα την οποία υποστήριξαν αρκετά κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά με τον κ. Μητσοτάκη να είναι εξαρχής επιφυλακτικός.

 

Αν και πολλοί στη Ν.Δ. υποστήριζαν ότι η κατάθεση της πρόταση μομφής κατά του υπουργού Αμυνας, παρότι θα καταψηφιζόταν, θα έφερνε σε δύσκολη θέση τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε την άποψη ότι αυτό το κοινοβουλευτικό όπλο, που μπορεί να χρησιμοποιήσει η αντιπολίτευση μόνο μία φορά κάθε έξι μήνες, δεν πρέπει να σπαταληθεί άσκοπα.

 

Μετά τον προσδιορισμό λοιπόν των δύο κοινοβουλευτικών συζητήσεων, κρίθηκε οριστικά ότι η ιδέα για κατάθεση πρότασης μομφής αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας. Από την άλλη πλευρά, με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Λυκούδη ζητήθηκε η κλήτευση του υπουργού Αμυνας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που πιθανότατα θα προσδιοριστεί τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η υπόθεση αυτή θα απασχολεί την Εθνική Αντιπροσωπεία τακτικά πλέον και επί μακρό χρονικό διάστημα – είτε υπάρξουν νέες αποκαλύψεις, όπως φημολογείται έντονα τις τελευταίες μέρες, είτε όχι.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ