Την ανάγκη προσήλωσης στις αρχές του διεθνούς δικαίου για την υλοποίηση των ενεργειακών υποδομών που σχεδιάζονται στην περιοχή επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist.
«Είμαστε προσεκτικοί και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ώστε να μην υπάρξουν προκλήσεις. Στο διακυβερνητικό επίπεδο είμαστε σε στενή συνεργασία και μένουμε σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις και θέματα να εγερθούν», πρόσθεσε ο υπουργός.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργου Λακκοτρύπη, ο οποίος σημείωσε ότι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος θα μειώσει το πολιτικό ρίσκο τονίζοντας ωστόσο ότι απαιτείται ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και από την πλευρά της Τουρκίας.
Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλων διεθνών projects που έχουν να κάνουν με τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της Ευρώπης τα οποία θα αναδείξουν τη χώρα σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. Αναφέρθηκε επίσης, στις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στον ελληνικό χώρο τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι σε επαφή με την Κύπρο προκειμένου να προχωρήσει σε προσαρμογές στο θεσμικό πλαίσιο με βάση τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές που βρίσκονται πολύ κοντά στο Κυπριακό μοντέλο.
Για την Ελληνική ενεργειακή αγορά τόνισε ότι θα αποτελέσει πεδίο σημαντικών επενδύσεων τα επόμενα χρόνια ενώ σε θεσμικό επίπεδο θα υπάρξει εκσυγχρονισμός του μοντέλου της ηλεκτρικής αγοράς και προσήλωση στους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την κλιματική αλλαγή.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, τόνισε ακόμη ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας περιλαμβάνει τον ΔΕΣΦΑ, για τον οποίο έχει ήδη προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, το 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ που ολοκληρώθηκε.
«Η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου μετατρέπεται γρήγορα σε πηγή τροφοδοσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι οδοί μεταφοράς πρέπει να ελαχιστοποιούν το ρίσκο, Ελλάδα και Κύπρος έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν καθώς αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή », τόνισε ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης.
Αναφέρθηκε επίσης στα αποτελέσματα του τελευταίου γύρου παραχωρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και ανήγγειλε ότι το προσεχές δεκαπενθήμερο θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις στο οικόπεδο 11. Ειδική αναφορά έκανε έξαλλου στην τετραμερή συνεργασία με Ισραήλ, Ελλάδα και Ιταλία για τον αγωγό East Med.
Το ρωσικό φυσικό αέριο είναι το φθηνότερο στην Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το θέμα της τιμής επεσήμανε ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ταμείου Ενεργειακής Ασφάλειας της Ρωσίας, Κ. Σιμόνοφ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η μέση τιμή του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη είναι 175 δολάρια ανά
Σε δυο χρόνια θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση αγωγό IGI Poseidon, που σχεδιάζεται να μεταφέρει 20 δις. Κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην ευρωπαϊκή αγορά, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του έργου, Elio Ruggeri. Όπως διευκρίνισε, 10 δισ. κυβικά θα προέρχονται από την Ανατολική Μεσόγειο, μέσω του αγωγού East Med και τα υπόλοιπα 10 δις. από τα ελληνοτουρκικά σύνορα
Επανέλαβε δε ότι το έργο ήταν και παραμένει Ευρωπαϊκό που σημαίνει ότι είναι ανοιχτό σε όλους ενδιαφερόμενους. Ζήτησε εξάλλου να υπογραφεί διακυβερνητική συμφωνία για το έργο τονίζοντας ότι οι διεθνείς αγωγοί προϋποθέτουν τη διευκρίνιση των ρόλων όλων των εμπλεκομένων.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης επεσήμανε ότι τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις προσθέτοντας ότι ο όμιλος είναι έτοιμος να προχωρήσει προς την κατεύθυνση αυτή. Αναφέρθηκε επίσης στις σημαντικές συμφωνίες επιτεύχθηκαν το τελευταίο διάστημα με την Αίγυπτο, τη Ρωσία, το Ιράν, το Ιράκ αλλά και τις εταιρείες total και exxonmobil για την πραγματοποίηση ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα.