Η ιστορία θα μας δικαιώσει – Θα τα καταφέρουμε
Από κεκτημένη ταχύτητα προκάλεσε τη συζήτηση στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτίμησε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.
Πριν κλείσει η β’ αξιολόγηση, υπήρξε κύμα καταστροφολογίας. Τώρα έχουμε συμφωνία, κατά γενική ομολογία καλή. Αυτοί που πρέπει να απολογηθούν είναι οι ψευδοπροφήτες της καταστροφής, είπε.
Τώρα που έκλεισε η αξιολόγηση δεν είναι εύκολο να πουλάς φόβο. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο τρόπος που υποδέχτηκαν οι αγορές χρήματος τα αποτελέσματα της συμφωνίας μιλά από μόνος του. Οι αποδόσεις των ομολόγων βρίσκονται στα χαμηλά από το 2009, ενώ το ΧΑ δείχνει ότι η σταθερότητα έχει αποκατασταθεί. Ακόμα και ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την Ελλάδα, σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις άρχισαν να δανείζονται στις αγορές χρήματος.
Κατά τον πρωθυπουργό, τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας δεν αντανακλούν τα σημερινά επιτόκια. Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι θετικοί, ενώ όλοι οι δείκτες (εξαγωγές, κατανάλωση κ.λπ.) δείχνουν την αλλαγή εικόνας.
Απουσιάζουν οι πολιτικοί παράγοντες που παραμόρφωναν την εικόνα της οικονομίας, είπε, συμπληρώνοντας πως η απόφαση του Eurogroup απαντά θετικά στο θέμα το χρέους, σε πλήρη αντίθεση με τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι «τα δώσαμε όλα αλλά δεν πήραμε τίποτα».
Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, για πρώτη φορά περιλαμβάνονται στις αποφάσεις του Eurogroup σαφείς δεσμεύσεις και όχι γενικές αναφορές στο θέμα του χρέους:
* Σύμφωνα με την απόφαση, οι χρηματοδοτικές ανάγκες δεν θα πρέπει μεσοπρόθεσμα να ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ.
* Εχουμε συμφωνήσει για τα πλεονάσματα. Με τη συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που θα είναι σε καθεστώς «θετικής εξαίρεσης» από το σύμφωνο σταθερότητας. Με βάση αυτό, θα έπρεπε να είχαμε πλεονάσματα 2,6% του ΑΕΠ. Ο πρωθυπουργός θύμισε ότι η αντιπολίτευση είχε δεσμεύσει τη χώρα με πλεονάσματα 4%.
* Περιγράφονται με σαφήνεια τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για να μην ξεπεράσουν οι πληρωμές χρέους το ταβάνι. Η τελική ποσοτικοποίηση θα λάβει υπόψη τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη.
* Εντάσσεται στα εργαλεία ρύθμισης η ρήτρα ανάπτυξης.
Με τα παραπάνω έχουμε πρακτικά έναν «κλειδωμένο αλγόριθμο» για τη ρύθμιση του χρέους, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Οι επενδυτές χρήματος πετάνε στο καλάθι των αχρήστων την καταστροφολογία και το επιχείρημα ότι η απόφαση δεν είναι τίποτε άλλο από επανάληψη της συμφωνίας του 2012. Σήμερα δεν έχουμε υπόσχεση για συζήτηση αλλά συγκεκριμένο χάρτη με σαφή προσδιορισμό του αλγόριθμου αλλά και δύο ακόμα στοιχεία: μια σαφή δέσμευση από τους εταίρους για την επιτυχή είσοδο της χώρας στις αγορές χρήματος (με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως η δημιουργία αποθεματικού) και δεσμεύσεις για παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα όπως η Αναπτυξιακή Τράπεζα, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Πίσω από τον ορυμαγδό δημοσιευμάτων που διαρρέεται, είναι η εικόνα μιας Ελλάδας ταλαιπωρημένης, που όμως γυρίζει σελίδα.
Η σύγκριση με το 2014
Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στο «υποτιθέμενο success story» της περιόδου Σαμαρά-Βενιζέλου: Στα πλεονάσματα, η τότε κυβέρνηση είχε φέρει πλεόνασμα μόλις 0,2% ενώ τώρα είναι πάνω από 4%, η ανεργία τότε ήταν 27%, ενώ τα ταμεία ήταν άδεια.
Θύμισε το «forget it, Giannis» που είχε πει ο Β. Σόιμπλε στον Γιάννη Στουρνάρα, όταν είχε τεθεί το θέμα του χρέους.
Αγορές
Τόνισε ότι σήμερα έχουμε θετική απόφαση για το χρέος, που πείθει τους επενδυτές και με βάση αυτό έχουμε τη δυνατότητα για βιώσιμη και οριστική επιστροφή στις αγορές, την οποία θα προετοιμάσουμε με προσοχή, χωρίς βιασύνη και όχι για επικοινωνιακούς λόγους αλλά για να εγγυηθούμε ότι η Ελλάδα δεν θα ξαναχρειαστεί πρόγραμμα στήριξης.
Εμείς θέλουμε αυτό να γίνει με την κοινωνία όρθια και την προοπτική η ανάπτυξη που έρχεται να επουλώσει τις πληγές της κρίσης. Αυτή είναι η ουσιώδης διαφορά έναντι ενός νεοφιλελεύθερου σχεδίου εξόδου από την κρίση.
Η δική μας ανάλυση δεν εξαντλείται στις αγορές. Θεωρούμε ότι ο τόπος χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σχέδιο ανασυγκρότησης που θα έχει στο κέντρο την εργασία. Δεν μπορούμε, είπε, να κατεδαφίσουμε το κράτος προστασίας και να έχουμε μισθούς πείνας. Η Ελλάδα δεν είναι αναπτυσσόμενη χώρα και «δεν μπορεί και δεν θα γίνει ούτε Χιλή του Πινοσέτ ούτε Βρετανία της Θάτσερ».
Στον αντίποδα αυτού του σχεδίου εμείς φέρνουμε ένα μοντέλο εντάσεως κεφαλαίου που δεν θα στηρίζεται στη μείωση των μισθών αλλά στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των πλεονεκτημάτων της χώρας. Ενισχύουμε την έρευνα και την καινοτομία και προσπαθούμε για την τόνωση της εξωστρέφειας, είπε ο πρωθυπουργός.