«Πιστεύω στη μεγάλη Δημοκρατική Μεταρρυθμιστική παράταξη με κοινωνικά χαρακτηριστικά, στηριγμένα και στις αγωνιστικές παραδόσεις της Αριστεράς. Δηλαδή στην Κεντροαριστερά» τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο Σπύρος Λυκούδης, βουλευτής Α’ Αθήνας με το «Ποτάμι».
Ο κ. Λυκούδης χαρακτηρίζει σημαντικό γεγονός τη σύγκληση του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καθώς «τροφοδότησε με ιδέες και προτάσεις έναν παγωμένο διάλογο», ενώ επισήμανε τη σημασία της διαχείρισης των επόμενων βημάτων από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις του χώρου, «κυρίως το Ποτάμι».
Ανέφερε, ακόμα, ότι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ο ίδιος τιμά για «την προσφορά του σε κρίσιμες καμπές της μεταπολίτευσης και τη γενναιότητά του στην τελευταία περίοδο της κρίσης», πρέπει να αποδεχθεί πως«ο κύκλος του, ως το κραταιό κόμμα των δεκαετιών της μεταπολίτευσης, έχει κλείσει».
«Το ΠΑΣΟΚ, άρα και η ΔΗ.ΣΥ., πρέπει να πείσουν με μια σειρά τολμηρές επιλογές ότι πρέπει να συγκροτηθεί ένας νέος, ενιαίος, συλλογικός φορέας στον δημοκρατικό χώρο, ανοιχτός στην κοινωνία», είπε ο κ. Λυκούδης, υπογραμμίζοντας ότι «ο κοινός τόπος υπάρχει, οι προσωπικές υπερβάσεις είναι αυτές που χρειάζονται. Και όχι για την επιβίωση του χώρου αλλά για τη δημιουργική ισορροπία του πολιτικού συστήματος».
Ο κ. Λυκούδης είπε ότι την αριστερά τη δυσφημούν οι πολιτικές πρακτικές που αναιρούν τις αξίες της «και από τέτοιες ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γεμάτος», ενώ στην ερώτηση για το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας με τον Αλ. Τσίπρα, είπε «βεβαίως θα μπορούσα να συνεργαστώ με έναν διαφορετικό Τσίπρα σε μια διαφορετική Αριστερά».
«Απαντώ έτσι και είμαι ειλικρινής, αλλά ταυτοχρόνως χαμογελώ γιατί θυμάμαι αυτό που κατά καιρούς λέγαμε για να αποφύγουμε δύσκολες ερωτήσεις «εμείς υποστηρίζουμε μια άλλη Ελλάδα σε μια άλλη Ευρώπη, σε έναν άλλο κόσμο»» πρόσθεσε.
Ο κ. Λυκούδης υπερασπίστηκε την πολιτική κληρονομιά του Λεωνίδα Κύρκου, θέτοντας, μεταξύ άλλων, το ρητορικό ερώτημα «υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ένας ηγέτης σαν τον Λεωνίδα θα είχε σήμερα λειτουργήσει καταλυτικά στη συγκρότηση του μεγάλου Δημοκρατικού χώρου»;
Τέλος, ως προς την εκλογή αντιπροέδρων της Βουλής, ο κ. Λυκούδης, είπε «ψηφίσαμε ως αντιπροέδρους της Βουλής στην πρόσφατη ψηφοφορία αυτούς που επέλεξαν να προτείνουν τα κόμματα που είχαν -με βάση τον Κανονισμό της Βουλής- την ευθύνη της πρότασης. Ψηφίσαμε απολύτως τυπικά και θεσμικά. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έχουμε ψηφίσει ως σήμερα σε όλες τις συνόδους της Βουλής στις αντίστοιχες ψηφοφορίες».
«Αν αυτή η εκλογή είχε διαφορετικό χαρακτήρα, είναι προφανές ότι θα είχαμε ψηφίσει αρνητικά στον Δ. Καμμένο για λόγους ιδεολογικούς, πολιτικούς αλλά και πολιτικής αισθητικής και βεβαίως με αιτιολόγηση της ψήφου μας μέσα στην Βουλή την ίδια ώρα. Δεν θα επιλέγαμε δηλαδή την σκόπιμη απουσία ως εύκολη λύση. Σε κάθε περίπτωση πάντως ακούω με σεβασμό την κριτική που ασκείται στην ψήφο μας και βεβαίως την επιχειρηματολογία που την συνοδεύει» κατέληξε στη συνέντευξή του ο βουλευτής Α’ Αθήνας με το «Ποτάμι».