“Με την απόφαση του ΕΣΡ για τη χορήγηση 7 τηλεοπτικών αδειών υπήρξε μια εκκωφαντική παραδοχή της θέσης ότι το φάσμα των συχνοτήτων είναι πεπερασμένο και δεν είναι απεριόριστο, όπως έλεγαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και άλλοι βουλευτές, που χοροπηδούσαν πάνω στα έδρανα της Βουλής” είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Realfm” και σημείωσε ότι θα έπρεπε να δείξουν “ειλικρινή μεταμέλεια” για τις “ανακρίβειες και τα ψέματα”, που είπαν και να ζητήσουν “συγγνώμη”.
Σε ερώτηση αν το συνολικό τίμημα για τις 7 τηλεοπτικές άδειες μπορεί να είναι στο ύψος αυτού που είχε επιτευχθεί με τον διαγωνισμό για τις 4 άδειες ο κ. Παππάς απάντησε: “Υπάρχει ένα δεδικασμένο από το οποίο δεν μπορούμε να αποστούμε πολύ εύκολα, κανένας μας. Ούτε η πολιτεία, η κυβέρνηση, ούτε η ανεξάρτητη Αρχή, ούτε τα πολιτικά κόμματα. Κανείς δεν μπορεί να κάνει ότι δεν συνέβη αυτό. Ουδείς μπορεί να υποκριθεί ότι δεν υπάρχει δυνατότητα της αγοράς να καταβάλει χρήματα”. Ο υπουργός είπε ότι “υπάρχουν όλοι οι όροι, ώστε το τίμημα να είναι υψηλό” και κάλεσε και τα άλλα κόμματα να τοποθετηθούν επί αυτού του ζητήματος.
Πρότεινε τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την αδειοδότηση των 7 τηλεοπτικών σταθμών να διοχετευθούν σε πάρα πολύ συγκεκριμένες δράσεις κοινωνικών προτεραιοτήτων, όπως οι παιδικοί σταθμοί και τα νοσοκομεία.
Μετά την αύξηση του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου από 4 σε 7 εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο πλέον να βρεθεί χώρος για άδειες θεματικού περιεχομένου.
Σε ερώτηση αν με διαφορετικές κινήσεις θα μπορούσε να αποφύγει τον “πόλεμο” που δέχθηκε με αφορμή τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, απάντησε αρνητικά και εξήγησε: “Δεν θα μπορούσα να τον έχω αποφύγει, γιατί ορισμένοι θεωρούσαν ότι στην Ελλάδα θα ψηφίζονται νόμοι που δεν θα εφαρμόζονται ποτέ. Και με αυτή την έννοια είχανε, ως ένα σημείο, στο απυρόβλητο τους προκατόχους μου. Διότι ο πόλεμος ο ανηλεής εναντίον μας, εμού προσωπικά και της κυβέρνησης ξεκίνησε όταν είχαμε την επαναστατική ιδέα να εφαρμόσουμε τον νόμο. Θέλω να θυμίσω ότι διαγωνιστική διαδικασία για την αδειοδότηση προέβλεπαν όλοι οι νόμοι από τον νόμο Βενιζέλου και δώθε. Δεν συνέβη ποτέ”.
Για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είπε ότι είναι “η πρώτη απόφαση που έχει συσσωρευμένα τα περισσότερα θετικά στοιχεία”.
Έπειτα από αυτή τη συμφωνία το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για το μέλλον είναι η δίκαιη ανάπτυξη.
Σε ότι αφορά στην έξοδο της χώρας στις αγορές τόνισε πως αυτή δεν πρέπει να είναι βεβιασμένη, όπως έγινε με την κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά να γίνει προσεκτικά και με σχέδιο και οι υπουργοί να μιλάνε λιγότερο, ιδίως όσοι δεν είναι αρμόδιοι.