«Η γνώση της ιστορίας να καθοδηγεί τα βήματά μας» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, για την παράδοση του Φακέλου της Κύπρου από τα αρχεία της Βουλής των Ελλήνων.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δέχθηκε το μεσημέρι στο προεδρικό μέγαρο τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.
Ο κ. Βούτσης, εξερχόμενος της συνάντησης, δήλωσε ότι στο επίκεντρό της ήταν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και ο Φάκελος της Κύπρου.
Ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την «πολύ καλή δουλειά που έγινε για τον Φάκελο και ευχήθηκε να κλείσει ο κύκλος του εγχειρήματος το επόμενο διάστημα».
Πρόσθεσε ότι όλο το απόρρητο υλικό που είχε η Βουλή των Ελλήνων και η αρμόδια Επιτροπή της, έχει παραδοθεί στην κυπριακή Βουλή και σημείωσε ότι όποιο επιπρόσθετο υλικό προκύψει στο μέλλον, θα μεταφερθεί στην Κύπρο.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «για την πλήρη και ενδελεχή ενημέρωση» όπως είπε, για την τελευταία διαπραγμάτευση στην Ελβετία, όπως και για τις προοπτικές που υπάρχουν για το Κυπριακό.
«Ελπίζουμε ότι η παρουσία μας εδώ έβαλε ένα λιθαράκι και για μια οπτική για το μέλλον, για το πώς θα λυθεί το κυπριακό πρόβλημα» τόνισε ο κ. Βούτσης.
Στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, ο κ. Βούτσης εξέφρασε αισθήματα «τιμής, συγκίνησης και ευθύνης».
Επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων υπογράμμισε: «Έχει πολύ μεγάλη σημασία να μην υπάρχουν ρήγματα, τομές, αντιφάσεις, ιστορικές ανατροπές στη ραχοκοκαλιά του ιστού των λαών, των εθνοτήτων, των θρησκευτικών μειονοτήτων που ζούνε στην Κύπρο, διότι μόνο με την αποκατάσταση αυτής της ραχοκοκαλιάς θα βρεθεί οπωσδήποτε και η λύση. Η λύση η δίκαιη για την ενιαία Κύπρο, ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα, αλλά βεβαίως με πλήρη ισονομία, ισοτιμία και ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία για τους λαούς της και εν τέλει ιστορικά για το λαό της».
Η σημερινή διαδικασία, το Πρωτόκολλο που σε λίγο θα υπογράψουμε παράδοσης του Φακέλου της Κύπρου, αποτελεί, σημείωσε, με μία έννοια το κλείσιμο μιας εποχής γύρω από ένα ζήτημα, το οποίο και δημόσια ήταν συνεχώς υπό συζήτηση. Επίσης, είναι η απαρχή διαδικασιών, οι οποίες σε εύλογο διάστημα προφανώς μπορούν να πάρουν και τη μορφή δημοσιοποίησης, ώστε στους επόμενους μήνες να έχουν πρόσβαση ο τύπος και οι πολίτες, όπως είπε.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων στην ομιλία του αποκάλυψε ότι «η ελληνική Βουλή ουδέποτε ψήφισε για το θέμα Φάκελος της Κύπρου»
Όπως εξήγησε, ενώ παρουσιάστηκε, έγινε μια συστηματική δουλειά το ’86-’88, μαζεύτηκε πολύ υλικό, υπήρξαν οι πολιτικές εκτιμήσεις, η τεκμηρίωση, δημοσιεύτηκαν οι απόψεις, ένα βασικό πόρισμα και δύο μειοψηφικά, δεν έγινε απολύτως τίποτα.
« Όλα σταμάτησαν τον Οκτώβριο του ’88. Ίσως επειδή είστε πάρα πολύ έμπειροι, αν θυμηθείτε, και εκείνη την περίοδο του ’88, ’89, ’90 κ.λπ. υπήρξαν πολλές κυβερνήσεις, πολλά γεγονότα και πολλές εξελίξεις. Χρειάστηκε δηλαδή να πιάσουμε το νήμα, για να καταλάβουμε τι έγινε, μετά τόσα χρόνια, σαράντα τρία χρόνια μετά το δράμα, είκοσι εννέα χρόνια μετά την τελευταία συζήτηση στη Βουλή επί του Φακέλου, διότι η Βουλή προφανώς έχει συζητήσει, όπως και προχθές έκανε επί πεντάωρο, επί της ουσίας για τα ζητήματα του Κυπριακού, των ενδεχομένων λύσεων, προσεγγίσεων ή οτιδήποτε άλλο» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.
Αυτό όμως που ονομάστηκε Φάκελος της Κύπρου, σημείωσε, αυτά τα ντοκουμέντα, έμειναν εκεί. «Δεν ασχολήθηκε κανείς καθ’ οιονδήποτε τρόπο με αυτό, διότι πάντοτε υπήρχε -θέλω να είμαι πάρα πολύ ειλικρινής- αυτό το “είναι δύσκολη κατάσταση, είναι κρίσιμη συγκυρία, τώρα παίζεται αυτό, τώρα παίζεται εκείνο, μην δυσκολέψουμε…”» είπε.
Άλλοι, δήλωσε ο κ. Βούτσης, «τα λένε προσχήματα εν αμαρτίαις, άλλοι πραγματικές εύλογες ανησυχίες πολιτικών ένθεν και ένθεν, δεδομένων των ιστορικών καταστάσεων». Αυτή όμως, είναι η αλήθεια, ότι «τώρα ξαναπιάνουμε το νήμα και αυτό αποτελεί ένα ποιοτικό θεσμικό βήμα ως προς αυτό το ζήτημα» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης.
Με έκδηλη την συγκίνηση ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων συνέχισε: «Θέλω να σας πω επίσης, ότι έχουμε συνείδηση ότι δεν φέραμε μόνο χαρτόκουτα με μαρτυρίες και περιγραφές. Ξέρω πολύ καλά ότι φέραμε μνήμες, πάθη, θρήνους, πόνο, αδικαίωτες και αλύτρωτες θυσίες και αυτό καθιστά τόσο σημαντικό αυτό το υλικό ως απαρχή, για να μαζευτεί και άλλο υλικό και άλλες μαρτυρίες και διασταυρώσεις και να γίνει μία πάρα πολύ σοβαρή δουλειά».