«Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας με το μέρος της και αυτή είναι η ασπίδα μας», τονίζει ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στη γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ καλώντας τα ΜΜΕ της Ελλάδας «να παρουσιάζουν την ορθή και όχι την επικοινωνιακή εικόνα που η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει, ότι τάχα υπάρχει αναταραχή» στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.
Σε συνεντεύξεις του στην «Καθημερινή» και στο «Βήμα» ο κ. Αναστασιάδης συστήνει ψυχραιμία διευκρινίζοντας ότι «το πολεμικό σκηνικό που παρουσιάζεται, κυρίως από ιστοσελίδες, ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα». Όπως σημειώνει, η γεώτρηση στο οικόπεδο 11 έχει αρχίσει χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα ή παρενόχληση. «Οι όποιες τουρκικές κινήσεις είναι στο πλαίσιο της συνήθους τακτικής τους και σε καμία περίπτωση δεν έχουν μέχρι αυτή τη στιγμή εκδηλωθεί ως παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας» αναφέρει συγκεκριμένα.
Ο πρόεδρος της Κύπρου εκτιμά ότι δεν έχουν πέσει τίτλοι τέλους στο Κυπριακό, δηλώνει έτοιμος να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου, εφόσον υπάρξει καλή προετοιμασία, ενώ επισημαίνει ότι η διαδικασία αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας που θα εξεταστεί μετά τις εκλογές σε Γερμανία και Αυστρία, μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για επανέναρξη των συνομιλιών.
Αναφέρει ακόμη ότι «η Άγκυρα δεν ήταν έτοιμη για λύση, και αυτό είχε καταστεί σαφές και στις επαφές και επικοινωνίες που είχε πρόσφατα ο Έλληνας πρωθυπουργός με τους κ. Ερντογάν και Γιλντιρίμ», ενώ δηλώνει απόλυτα σίγουρος για την ορθή στρατηγική που ακολούθησε στις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά.
Παράλληλα, ασκεί κριτική στον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Άιντε, υποστηρίζοντας ότι «ζούσε σε μια πλάνη», «θεωρούσε ότι συμβαίνει αυτό που θα ήθελε να συμβεί» και ουσιαστικά παρέσυρε τον γενικό γραμματέα να συγκαλέσει βεβιασμένα τη διάσκεψη χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία προεργασία.
Για τον Έλληνα ΥΠΕΞ σημειώνει ότι «ο κ. Κοτζιάς υπήρξε ο θετικότερος των συμμετεχόντων στη διάσκεψη: Προέβαλε τις θέσεις του, υποστήριζε τις θέσεις μας, χωρίς να προκαλέσει κανέναν και να δώσει την αφορμή ότι η Ελλάδα συνέβαλε με οποιονδήποτε τρόπο στην αποτυχία».
Επιβεβαιώνει τέλος ότι στη διάρκεια του επίμαχου δείπνου μίλησε δύο φορές με τον κ. Τσίπρα, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα τεκταινόμενα, σημειώνοντας ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν έτοιμος να μεταβεί στο Κραν Μοντανά, εφόσον υπήρχε συμφωνία».