O Νίκος Θεοχαράκης , διαπραγματευτής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το α΄ εξάμηνο του 2015, αποκάλυψε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τις συζητήσεις που είχε με τον Γιάνη Βάρουφάκη, σε σχέση με το παράλληλο σύστημα πληρωμών.
«Ο πρώην υπουργός, επειδή ακριβώς ήξερε ότι αυτά τα πράγματα διαρρέουν, είχε φτιάξει ξεχωριστές ομάδες, που ήταν από μόνες τους κλειστές. Εγώ δεν είχα ειδίκευση στα νομισματικά, για να είμαι μέσα στη συγκεκριμένη ομάδα. Ήταν μία ομάδα που μελετούσε το θέμα και είχε εμπειρία από άλλες χώρες», ανέφερε ο πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), για να προσθέσει:
«Ο Βαρουφάκης έβλεπε το κακό να πλησιάζει. Έλεγε ότι πρώτη μας προτεραιότητα είναι να φτάσουμε με την Ευρώπη και τους θεσμούς σε μια συμφωνία αξιοπρεπή. Δεύτερη περίπτωση, να προετοιμάσουμε την άμυνα μας, αν μας πουν ότι αυτό δεν “παίζει”. Και τρίτο ήταν να καθίσουμε να κάνουμε αυτό που τελικά κάναμε».
Όπως είπε ο αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο ΕΚΠΑ, «είχαμε κάνει συζητήσεις και μου είχε εξηγήσει ακριβώς πώς δούλευε το παράλληλο σύστημα. Όταν το κράτος πληρώνει με υποσχετικές από τα ληξιπρόθεσμα, από τη φύση του αυτό είναι ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών».
Και συμπλήρωσε ο ίδιος: «Αυτό θα μπορούσε μόνο να λειτουργήσει σαν γραμμή άμυνας. Δεν θα άφηνε την τρόικα να σε ζορίσουν τόσο πολύ».
Επίθεση σε Σόιμπλε και ΔΝΤ
Παράλληλα, ο κ. Θεοχαράκης εξαπέλυσε επίθεση στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Έχουμε να κάνουμε με το εξής παράδοξο: Το ΔΝΤ λέει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, από την άλλη η ΕΚΤ δεν σε βάζει στην ποσοτική χαλάρωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι κάτι πρέπει να γίνει με το χρέος. Και ο Σόιμπλε που είναι μέγας λαϊκιστής, θέλει να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, μπλοκάρει τα πάντα και λέει: Θα δούμε τι θα κάνουμε με το χρέος και αν δεν βγαίνει, θα σας δώσουμε κάποιο “τράτο” στο θέμα του χρέους».
Και συνέχισε ο ίδιος: «Πραγματικά μέτρα που θα μπορούσε η κυβέρνηση να λάβει, χαρακτηρίζονται ως μονομερείς ενέργειες και της κόβουν τη φόρα. Για παράδειγμα, το ΔΝΤ έχει μία απίστευτη ψύχωση με την ευελιξία της αγοράς εργασίας. Οτιδήποτε δεν είναι προς αυτήν τη πλευρά θέλει να το μπλοκάρει».
Όπως είπε ο διαπραγματευτής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το α΄ εξάμηνο του 2015, «ο Σόιμπλε ποτέ δεν έβλεπε το συμφέρον της Ελλάδας, το είδαμε το 2015. Δεν τον ενδιαφέρει να βγει το πρόγραμμα για να δείξει ότι πέτυχε η λιτότητα. Τον νοιάζει να τιμωρήσει τη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι το κοράκι που κρεμάνε οι χωρικοί στο δένδρο για να το βλέπουν τα άλλα κοράκια και να μην πάνε στα σπαρτά».
Στο ερώτημα εάν βλέπει νέο μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018, ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ απάντησε:
«Δεν είμαι αισιόδοξος. Όσο υπάρχει λιτότητα, είναι μια καταδικασμένη πολιτική που θα μας κρατάει σε μια κατάσταση ζόμπι, είτε με αυτό το μνημόνιο, είτε με διαφορετικό».
«Το γεγονός ότι τέλειωσε η αξιολόγηση σημαίνει ότι έχει αρθεί η αβεβαιότητα ή όχι; Μπαίνουν στις αγορές και παίρνουμε 1-2 δισ. σημαίνει ότι έχει λήξει η αβεβαιότητα; Το πρόβλημα είναι ότι μέσα από το Eurogroup έχουν παρθεί αποφάσεις που οδηγούν σε μία πολιτική λιτότητας, πάρα το γεγονός ότι υπάρχει ρήτρα ανάπτυξης και τράπεζα ανάπτυξης», είπε ο αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο ΕΚΠΑ.