Συμφωνία για κατασκευή τριών μικροδορυφόρων θα υπογράψει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιος Θράκης, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Πανεπιστήμιο Πατρών.
«Σήμερα ανακοινώνουμε την έναρξη του προγράμματος κατασκευής συστήματος μικροδορυφόρων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο κ. Παππάς μετά από συνάντηση που είχε -μαζί με τον γ.γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο- με τον πρύτανη του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κώστα Μασσέλο και τον καθηγητή πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντή Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων, Βασίλη Κωστόπουλο.
Ο υπουργός έκανε λόγο για πρωτοβουλία που «θα αυξήσει το εκτόπισμα της Ελλάδας στο διάστημα, θα βελτιώσει τη δυνατότητά μας στην παρατήρηση γης, θα μας δώσει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε νέες τηλεπικοινωνιακές εφαρμογές και βέβαια, θα έχουμε αποτελεσματική παρακολούθηση του φάσματος».
Ακόμη, είπε ότι είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, η οποία, όχι μόνο μπορεί να επαναφέρει στη χώρα μας επιστήμονες, αλλά και να δημιουργήσει δυνατότητες παραγωγής κι απασχόλησης σε μια σειρά από οικονομικούς κλάδους.
«Οι εφαρμογές είναι απεριόριστες και νομίζουμε ότι είναι ένας τομέας ο οποίος μπορεί την Ελλάδα να τη βάλει στην τροχιά της νέας ανάπτυξης με όρους βιωσιμότητας αλλά κι εγχώριας παραγωγής υψηλής τεχνολογίας», πρόσθεσε.
Η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει ζητήσει να ενταχθεί το έργο, ύψους 5 εκατ. ευρώ, στο ΕΣΠΑ.
Οι δύο μικροδορυφόροι αναμένεται να είναι έτοιμοι για εκτόξευση σε 18 μήνες από τη μέρα της υπογραφής, ενώ η κατασκευή τους θα γίνει εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα από επιστημονική ομάδα ερευνητών. Θα εξυπηρετούν ανάγκες του δημοσίου για τηλεπικοινωνιακούς σκοπούς, για παρακολούθηση της γης, για θέματα πολιτικής προστασίας και καιρικά φαινόμενα.
Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της διαστημικής πολιτικής, η οποία θα οργανωθεί από τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό.