Το σκεπτικό του νομοσχεδίου για την Παιδεία ανέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας. Τόνισε ότι το νομοσχέδιο φέρνει περισσότερη δημοκρατία στα πανεπιστήμια, θεσπίζει δημοκρατικούς κανόνες και ανοίγει τα ιδρύματα στα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα και στην κοινωνία.
«Η Παιδεία είναι θέμα βαθιά κοινωνικό, επηρεάζει τον τρόπο που οι άνθρωποι ζουν μέσα στην κοινωνία και έχουν πρόσβαση στην πληροφορία και τη γνώση. Η Παιδεία είναι δημοκρατικό δικαίωμα για να μπορούν οι πολίτες να ασκούν κριτική στην εξουσία. Η παιδεία είναι ζήτημα Δημοκρατίας» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στόχος είναι να στήσουμε ένα νέο όραμα για την εκπαίδευση. Να βάλουμε στο παρόν τα θεμέλια του μέλλοντος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: «Συγκροτούμε δομές που θα βοηθήσουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να συνδέονται μεταξύ τους και με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η άποψη της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη για την αξιολόγηση, είναι μια ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη για τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας και των πανεπιστημίων και συμπλήρωσε:
«Ριγμένα στην αρένα του ανταγωνισμού τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα αλληλοσκοτώνονται για το ποιο θα επιβιώσει στο ακαδημαϊκό survivor. Όλοι εναντίον όλων και ο καθένας μόνος του. Αξιολόγηση ναι, ακαδημαϊκή ζούγκλα όχι» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
O πρωθυπουργός χαρακτήρισε αποτυχημένα τα συμβούλια διοίκησης, τα οποία καταργεί το νέο νομοσχέδιο. «Αυτά έκαναν τη βρόμικη δουλειά της τότε κυβέρνησης, δηλαδή να ξεριζώνουν ανεπιθύμητες διοικήσεις στα πανεπιστήμια» τόνισε.
«Μας κατηγορούν για κρατισμό, ενώ είναι υπέρ του πιο αντιδημοκρατικού θεσμού στον ακαδημαϊκό χώρο από τη Μεταπολίτευση» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας. Και υπογράμμισε: «Καταργούμε τα συμβούλια διοίκησης για να αποκαταστήσουμε την Δημοκρατία και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων».
Αναφερόμενος στο πανεπιστημιακό άσυλο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το νομοσχέδιο επαναφέρει το πλαίσιο για το άσυλο εκεί που το είχε η κ. Γιαννάκου. «Με το άσυλο η δημόσια σφαίρα είχε βασανιστεί εξαιτίας της δυνατότητας ομάδων προβοκατόρικων να δημιουργούν δεδομένα που ευτελίζουν το άσυλο και την ακαδημαϊκή ελευθερία. Με διάλογο λύνονται τα προβλήματα, όχι με μαζικές αστυνομικές επιχειρήσεις» τόνισε από το βήμα της Βουλής.
«Δεν φοβόμαστε το φοιτητικό κίνημα: Επαναφέρουμε το άσυλο για την ελεύθερη παρουσία των ιδεών, αρκεί να σέβονται τις δημοκρατικές ελευθερίες» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών, ο κ. Τσίπρας είπε: «Σταματάμε τη φάμπρικα των πολύ υψηλών διδάκτρων στα μεταπτυχιακά που αυξάνουν τά έσοδα μιας μικρής μερίδας καθηγητών και από την άλλη αποκλείουν από τις σπουδές όσους φοιτητές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Κανένας φοιτητής δεν θα αποκλείεται, εάν αδυνατεί να πληρώσει».