«Το νομοσχέδιο αυτό ανοίγει μια νέα εποχή ανάπτυξης του δημόσιου πανεπιστημίου. Το δημόσιο πανεπιστήμιο και το ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει σε αυτό είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που διαθέτει η χώρα. Και με κάθε κόστος το πλεονέκτημα αυτό πρέπει να διαφυλαχθεί και θα διαφυλαχθεί. Ο επόμενος Σεπτέμβριος θα ανοίξει εκτός από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά και μια νέα εποχή για τα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ασκώντας σφοδρή κριτική στην αντιπολίτευση για τις θέσεις της επί του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Επικαλούμενος την παρατήρηση του υπουργός Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, ότι δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε τόσο μεγάλη έλλειψη επιχειρημάτων και ορθολογικών τοποθετήσεων απέναντι σε ένα νομοσχέδιο όσο σε αυτό, ο κ. Βερναρδάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ, για την δήλωσή του ότι «θα εφαρμοστεί εξοντωτική αξιολόγηση που θα κρίνει την τύχη και τον τελικό αριθμό των ιδρυμάτων που θα επιβιώσουν».
«Η θέση ότι τα Πανεπιστήμια δεν αξιολογούνται – με ό,τι σημαίνει αυτό για την παρεχόμενη εκπαίδευση, τους διδάσκοντες και τις διδάσκουσες, τις υποδομές τους, τη χρηματοδότησή τους, κλπ, – ήταν μια βασική ιδέα του «νόμου Διαμαντοπούλου».
Απολύτως ανυπόστατη και ιδεοληπτική» είπε χαρακτηριστικά εξηγώντας «γιατί τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας αξιολογούνται καθημερινά και στην πράξη». Επίσης, τόνισε ότι η αξιολόγηση που έχει γίνει από αξιολογητές ξένων πανεπιστημίων, κατέρριψε το μύθο των μέτριων ή υπολειτουργούντων Πανεπιστημίων, που διαπίστωσαν ότι τηρουμένων των οικονομικών δεδομένων της υπο-χρηματοδότησης και των χαμηλών μισθών των πανεπιστημιακών, της έλλειψης γραμματείας και διοικητικών μηχανισμών υποστήριξης, το αποτέλεσμα των Πανεπιστημίων είναι εντυπωσιακό – ίσως να είναι και το μεγαλύτερο στον κόσμο σε σχέση με τη χρηματοδότησή τους.
«Τι θέλει λοιπόν να αξιολογήσει ο αρχηγός της ΝΔ; Γιατί δεν ζητά τους φακέλους αξιολόγησης που έγιναν ώστε να ενημερωθεί; Είναι πραγματικά πολύ λυπηρό να «ντύνει» τον πολιτικό του λόγο για τα ΑΕΙ με τόνους «απειλής» («εξοντωτική αξιολόγηση»), πολύ περισσότερο που ο κόσμος των πανεπιστημίων με τρόμο ενθυμείται ότι η εμπλοκή του στο Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης ταυτίστηκε με τη μαύρη περίοδο της διαθεσιμότητας και των απολύσεων εκατοντάδων διοικητικών υπαλλήλων στα Πανεπιστήμια» είπε ο υπουργός Επικρατείας. Εξάλλου, ζήτησε να απαντήσει η ΝΔ αν συμφωνεί με τη δήλωση του αντιπροέδρου της, ‘Αδωνι Γεωργιάδη τον Μάιο του 2013 σε εκδήλωση γνωστού ιδιωτικού κολεγίου ότι «τα ιδιωτικά κολέγια στην Ελλάδα ως επί το πλείστον παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες από τα ελληνικά Πανεπιστήμια»;
Ακόμη ο κ. Βερναρδάκης, εξέφρασε την έκπληξή του σχετικώς με την θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πανεπιστημιακό άσυλο «που – όπως είπε – εκμηδενίζει τα πανεπιστήμια».
Ταυτοχρόνως, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του με τον νόμο Διαμαντοπούλου κι επισήμανε για το θέμα των μεταπτυχιακών ότι δεν μπορεί να είναι μέρος της φεουδαλοποίησης των πανεπιστημίων «πρέπει να είναι προσβάσιμα σε όλους και όλες, όπως επιτάσσει το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης».