Ως σημαντικό βήμα στη στρατηγική της ανάκτησης της βιώσιμης και σταθερής πρόσβασης της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές χαρακτηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος, την πρόσφατη επιτυχή έκδοση του ομολόγου.
Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την Υγεία, τονίζει τις σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει -και συνεχίζονται- στα ζητήματα της υγείας, ενώ υπογραμμίζει ότι η μείωση της ανεργίας θα συμβάλλει στη γενικότερη βελτίωση των συνθηκών στη χώρα.
Ακολουθεί η συνέντευξη:
Πώς κρίνετε το αποτέλεσμα της εξόδου στις αγορές από την κυβέρνηση; Μπορούμε να μιλάμε για μια θετική εξέλιξη;
Ασφαλώς αποτελεί θετική εξέλιξη, που διευκολύνθηκε από τη 2η θετική αξιολόγηση, από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στις αποτιμήσεις μεγάλων ξένων οίκων, από την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικών ελλειμμάτων, από την απόφαση του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Δίνει δυνατότητα προληπτικής διαχείρισης των μελλοντικών χρηματοδοτικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας, ειδικά μειώνει τις ανάγκες του 2019. Είχε ικανοποιητικό επιτόκιο και καλή ρευστότητα που είναι σημείο αναφοράς στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Ήταν σημαντικό βήμα στη στρατηγική της ανάκτησης της βιώσιμης και σταθερής πρόσβασης της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.
Επιτρέπει προσδοκίες για θετική αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας από την ΕΚΤ και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων και των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Διευκολύνει την προώθηση ξένων και εγχώριων επενδύσεων. Προσφέρει αισιοδοξία για τη μετάβαση της οικονομίας στην ενάρετη εποχή και κυρίως, στην έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή κηδεμονία.
Από τις περιοδείες και επισκέψεις που κάνετε στα χωριά της περιφέρειά σας, ποια παράπονα σας εκφράζουν οι πολίτες;
Παράπονα για υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, για υψηλή φορολογία, για τον ΕΝΦΙΑ, για τους κινδύνους πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, για αδιευκρίνιστα σημεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού και της ρύθμισης των κόκκινων δανείων, για προβλήματα των αγροτών, καθώς και για εκκρεμή τοπικά ζητήματα όπως η αποπεράτωση της Ε – 65, η ανακοίνωση των τελικών ρυθμίσεων για την κατασκευή του Υδροηλεκτρικού Έργου Μεσοχώρας, η ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής, οι ελλείψεις στο ΠΕΔΥ Τρικάλων και στα Κέντρα Υγείας Καλαμπάκας – Πύλης – Φαρκαδόνας …
Ποια πράγματα θα πρέπει να βελτιωθούν;
Αυτά που σχετίζονται με την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, με την πραγματοποίηση των αλλαγών του Παράλληλου Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως με τις παρεμβάσεις που βοηθούν τη σταθερή απασχόληση – τη δραστική μείωση της ανεργίας. Είναι χαρακτηριστική μια δήλωση που μου έκανε ένας οδηγός ταξί που δήλωνε συντηρητικός, ότι εάν η κυβέρνηση ρίξει έως το 2019 την ανεργία κάτω από το 15% τότε και μόνον θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.
Ποια είναι η εικόνα κατά τη γνώμη σας στον χώρο της υγείας;
Στον χώρο της Υγείας πραγματοποιούνται σημαντικές παρεμβάσεις στήριξης του ΕΣΥ από την κατάσταση κατάρρευσης στην οποία είχε περιέλθει. Ψηφίστηκε ένα σημαντικό σχέδιο νόμου που συμπληρώνει την ελεύθερη πρόσβαση και των ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές υγείας. Περιλαμβάνει την ανθρωποκεντρική Μεταρρύθμιση του Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας με ίδρυση 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας, οι οποίες θα στελεχώνονται από Οικογενειακούς Γιατρούς ( Παθολογίας, Γενικής Ιατρικής, Παιδιατρικής ) και Ομάδα Υγείας (Νοσηλευτές, Επισκέπτες Υγείας, Κοινωνικούς Λειτουργούς ).
Ταυτόχρονα, ενισχύονται τα Κέντρα Υγείας – οργανώνονται Αυτοτελή Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα Νοσοκομεία – δημιουργείται το Νοσοκομείο Καρπάθου… Παραμένουν όμως σοβαρά κενά στη στελέχωση των Νοσοκομείων – των Κέντρων Υγείας – των Μονάδων του ΠΕΔΥ – των ΜΕΘ, εκκρεμότητες στην οργανωτική ανασυγκρότηση του ΕΣΥ και των Υγειονομικών Περιφερειών – στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση της υγείας – στη φαρμακευτική πολιτική… και άλλα που προκαλούνται από τη χαμηλή ακόμη χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας (5,1% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ανέρχεται στο 6,5 – 7% του ΑΕΠ ).