Έντονη αντίδραση της ΝΔ στις δηλώσεις του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος άσκησε κριτική στον τρόπο με τον οποίο ασκεί αντιπολίτευση. «Η αντιπολίτευση προς τους 3 υπουργούς παιδείας ήταν πολεμική. Μιλάμε για πολιτική αντιπαράθεση σε λεπτά ζητήματα που δεν πρέπει να παίρνουν τέτοιες διαστάσεις. Η εποχή δεν μπορεί να είναι βαθύτατα συντηρητική.
Η μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν μπορεί να βασίζεται σε ατζέντα «Ελλάς Ελλήνων χριστιανών» ούτε «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια». Η θρησκευτική συνείδηση είναι για κάθε άνθρωπο κάτι ιδιαίτερο. Είμαστε ένα σύγχρονο κράτος και όχι «ταλιμπάν της Ορθοδοξίας», είχε αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Βούτσης μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Ο κ. Βούτσης αμφισβήτησε ακόμη και τη θρησκεία του ελληνικού λαού, παρόλο που ρητά αναγνωρίζεται από το Σύνταγμά μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, καταλογίζοντας στον Πρόεδρο της Βουλής «παραλήρημα ιδεοληψίας»..
«Θα του συνιστούσαμε», καταλήγει η ΝΔ, «αντί να διχάζει τη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία, να ασχοληθεί με την κοινοβουλευτική λειτουργία, την οποία έχει υποβαθμίσει δραματικά».
Ο κ. Βούτσης μιλώντας στην ΕΡΤ Συγκεκριμένα ερωτηθείς για το ζήτημα της εισβολής του Ρουβίκωνα στον περιβάλλοντα χώρο της Βουλής, ο κ. Βούτσης έκανε λόγο για έξαλλες και κυνικές δηλώσεις από μέλη της ΝΔ που παραπέμπουν σε μία αντιπολίτευση που ξεκινάει από την αμηχανία, περνά στην νευρικότητα και φθάνει στην εξαλλοσύνη. «Ρωτήστε τη ΝΔ για το τι συνέβη με τον Ρουβίκωνα. Έχουν δικαίωμα να φτιάχνουν ατζέντα ακόμη και για ψηφοθηρία από τον χώρο της Χρυσής Αυγής», είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση προς τους 3 υπουργούς παιδείας ήταν πολεμική. «Μιλάμε για πολιτική αντιπαράθεση σε λεπτά ζητήματα που δεν πρέπει να παίρνουν τέτοιες διαστάσεις. Η εποχή δεν μπορεί να είναι βαθύτατα συντηρητική. Η μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν μπορεί να βασίζεται σε ατζέντα «Ελλάς Ελλήνων χριστιανών» ούτε «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια». Η θρησκευτική συνείδηση είναι για κάθε άνθρωπο κάτι ιδιαίτερο. Είμαστε ένα σύγχρονο κράτος και όχι «ταλιμπάν της Ορθοδοξίας». Οι παραδόσεις σε πολύ μεγάλο βαθμό κρατούνται όσο τις κρατάει η εποχή τους», σημείωσε.
Αναφορικά με το ζήτημα της αριστείας σημείωσε πως ο συναγωνισμός είναι μία έμφυτη και δημιουργική διαδικασία. «Αλίμονο εάν δημιουργούμε «σφραγίδες» για τον άριστο. Λέμε όχι στις σκιαμαχίες μέσα από ταμπέλες. Για τις μαθητικές παρελάσεις σημείωσε: «δεν πιστεύω πως είναι ότι καλύτερο. Δεν είναι τυχαίο που δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη. Πιστεύω πως και σε αυτό το θέμα θα πρέπει να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος. Δεν το θεωρώ μείζον για την ελληνική κοινωνία σήμερα», τόνισε.
Για τα ζητήματα Παιδείας ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι «είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχουμε ως καθεστώς το φροντιστήριο και δεν φαίνεται να μας συνταράσσει το συγκεκριμένο ζήτημα. Η Παιδεία είναι εξαιρετικά ευαίσθητη υπόθεση. Πρέπει να υπάρξει επιτέλους ουσιαστική συζήτηση για την Παιδεία και για της Πανελλαδικές εξετάσεις αλλά και γενικότερα για τις δομές όπως το Λύκειο».
Σε ερώτηση για τις διεργασίες στην κεντροαριστερά και αν υπάρχουν περιθώρια συνεργασιών, δεν τις απέκλεισε. Σημείωσε πως «σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις είτε μιλάμε για κυβερνητικά σχήματα είτε για αντιπολιτευτικά. Εμείς θέλουμε αυτό το τοπίο να αποτυπωθεί οπωσδήποτε στις μέλλουσες εξελίξεις για τη χώρα, γιατί πιστεύουμε πως βγαίνοντας από την επιτήρηση θα είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρξει μία σύγκλιση δυνάμεων».
Στο θέμα του φημολογούμενου ανασχηματισμού και ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση χρειάζεται ανασχηματισμό ο κ. Βούτσης σημείωσε πως δεν πιστεύει πως υπάρχει σήμερα ανάγκη για αλλαγή προσώπων. «Χρειάζεται ένας πολύ καλύτερος συντονισμός και στο πεδίο της καθημερινότητας και μία συνειδητοποίηση και ένα συμμάζεμα και στο πεδίο της ταχύτητας», υπογράμμισε.