Φουντώνει η κόντρα στο εσωτερικό της κυβέρνησης με τους κυβερνητικού εταίρους να βρίσκονται απέναντι σε βασικά ζητήματα που αφορούν την παιδεία. Η προσπάθεια του Μαξίμου να επιβάλλει τη λεγόμενη «αριστερή ατζέντα», προωθώντας δηλαδή τομές, όπως η επαναφορά του ασύλου στα πανεπιστήμια, η κλήρωση για τους σημαιοφόρους, ο περιορισμός του ρόλου της εκκλησίας και άλλες φαίνεται πως έχει ενοχλήσει τον Πάνο Καμμένο.
Εάν μάλιστα η πρόθεση του Μαξίμου να προωθήσει κι άλλες αλλαγές αυτού του είδους, όπως ο γάμος ομοφυλόφιλων, ουδείς αποκλείει να προκύψει σοβαρή κρίση στη συγκατοίκηση των δύο κομμάτων και να χρειαστούν νέες συμφωνίες για τη συνέχιση της συνεργασίας.
Αφορμή για την κόντρα που ξέσπασε την Τετάρτη ήταν τα όσα είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ειδικά για την ορθοδοξία.
Στη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ και αντιδρώντας στην επισήμανση ότι ο ελληνικός λαός είναι Ορθόδοξος ο κ. Βούτσης είπε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχουν Ορθόδοξοι λαοί… Στην Ελλάδα η Ορθοδοξία αφορά το 90% του πληθυσμού. Είμαστε από τους πιο ομογενοποιημένους λαούς παγκοσμίως σε σχέση με θρησκευτικές δοξασίες. Αλίμονο, όμως, δεν είμαστε ούτε ταλιμπάν, ούτε φονταμενταλιστές. Η θρησκευτική συνείδηση είναι για κάθε άνθρωπο κάτι το ιδιαίτερο. Δεν γεννιέται κανείς και πεθαίνει στο πλαίσιο ενός λαού ή εθνότητας και με το θρησκευτικό συναίσθημα αποτυπωμένο πάνω του. Είμαστε ένα σύγχρονο κράτος. Δεν είμαστε φονταμενταλιστικό Ορθόδοξο κράτος, ούτε ταλιμπάν της Ορθοδοξίας». «Η εποχή δεν μπορεί να είναι βαθύτατα συντηρητική. Η μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν μπορεί να βασίζεται σε ατζέντα “Ελλάς Ελλήνων χριστιανών” ούτε “πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» σημείωσε, τονίζοντας ότι μάλιστα «οι παραδόσεις σε πολύ μεγάλο βαθμό κρατούνται όσο τις κρατάει η εποχή τους».
Η παρέμβαση του προέδρου της Βουλής αποδοκιμάστηκε λίγες ώρες αργότερα από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, o oποίος έγραψε στο twitter ότι «οι δηλώσεις του Βούτση μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους. Όπως και τη μεγάλη πλειοψηφία των ορθόδοξων Ελλήνων».
Σημειωτέον ότι είχαν προηγηθεί οι διαφοροποιήσεις του Δημήτρη Καμμένου στη Βουλή για τις ρυθμίσεις σχετικά με το άσυλο και τη διαφωνία του για τους σημαιοφόρους με λοταρία.
Κόντρα και με την αντιπολίτευση
Λίγο νωρίτερα χθες είχε ξεσπάσει και πολιτική κόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.
Η ΝΔ κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βουλής για παραλήρημα ιδεοληψίας και του συνέστησε «αντί να διχάζει την δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία, να ασχοληθεί με την κοινοβουλευτική λειτουργία την οποία έχει υποβαθμίσει δραματικά. Και βέβαια, με το κύρος του Κοινοβουλίου που δεν δίστασε να πλήξει για χάρη των αναρχικών του Ρουβίκωνα».
Απαντώντας στη ΝΔ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, είχε σχολιάσει ότι «η αριστεία των κληρονόμων, ο παρωχημένος εθνικισμός του “Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια” και το δόγμα τάξη και ασφάλεια, βρίσκουν το ταίρι τους στον φονταμενταλισμό της αγοράς και τον καθημερινό κιτρινισμό. Συνεχίστε έτσι».
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Όσες έμπλεες τρομολαγνείας και ακροδεξιάς ρητορείας, ανακοινώσεις, κι αν εκδώσει η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, ο πανικός της δεν κρύβεται. Προσπαθεί να καλύψει την ένδεια πολιτικής πρότασης με συνεχείς στοχοποιήσεις. Εδώ και μέρες, ο Κ. Γαβρόγλου. Σήμερα, ο Πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης. Τα επικοινωνιακά της πυροτεχνήματα θα πέσουν, ξανά, στο κενό».