Διευκρινίσεις σχετικά με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων να επιβάλλει ενιαία υποχρεωτική τιμολόγηση του νερού σε όλη τη χώρα, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν κανένα κριτήριο και καμία τοπική ιδιαιτερότητα, ζητεί ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, με σχετική επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και πρόεδρο της Επιτροπής, Γιώργο Σταθάκη.
Ειδικότερα, με δεδομένη τη σοβαρότητα του ζητήματος, ο κ. Πατούλης επισημαίνει πως η ΚΕΔΕ η οποία συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο Υδάτων ζητά απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:
1) Εάν υπήρξε οποιαδήποτε διαβούλευση ή σχετική γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Υδάτων στο οποίο μετέχουμε, πριν την έκδοση της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.
2) Εάν υπήρξε οποιαδήποτε πρόταση-εισήγηση στο ζήτημα της ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής του νερού από οποιοδήποτε Δημοτικό Συμβούλιο ή άλλο φορέα (ΕΥΔΑΠ Αθήνα ή ΕΥΑΘ Θες/νίκη).
3) Εάν πριν την έκδοση της ισοπεδωτικής όπως φαίνεται αποφάσεως για ενιαία τιμολόγηση του νερού έχει προηγηθεί κάποια μελέτη ανά Δήμο ή Περιφέρεια για τους τοπικούς υδάτινους πόρους.
4) Εάν ελήφθησαν υπόψιν οι τοπικές ιδιαιτερότητες (νησιωτικοί Δήμοι με αυξημένη τουριστική κίνηση) οι οποίοι προσφεύγουν σε αφαλάτωση του νερού με δικές τους εγκαταστάσεις.
5) Με ποια κριτήρια επελέγη η μέθοδος της ενιαίας τιμολόγησης και αν προβλέπεται το κόστος συντήρησης και δημιουργίας εγκαταστάσεων μεταφοράς νερού να μετακυλισθεί στους καταναλωτές κατοίκους – δημότες.
6) Εάν πρόκειται να σταματήσει η κρατική επιδότηση νησιωτικών κυρίως Δήμων που προβαίνουν σε αφαλάτωση του νερού και σε ποιον θα μετακυλισθεί το κόστος αυτό.
Καταλήγοντας, ο κ. Πατούλης υπογραμμίζει πως η εν λόγω απόφαση η οποία ελήφθη χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική διαβούλευση, θα οδηγήσει σε υπέρμετρη αύξηση της τιμής του νερού που σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσεως, όπως αναφέρει, είναι αδύνατον να υλοποιηθεί και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Αναμένουμε απαντήσεις ως προς τα ερωτήματα που απορρέουν. Με τη ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μας».