ΠAPA TO ΦΛEPT ME THN AYTOΔYNAMIA TA «AΓKAΘIA» ΠAPAMENOYN
Στρατηγική, συμμαχίες, πρόσωπα, εσωτερικές συγκρούσεις και αμφισβήτηση
Tο κυρίαρχο πολιτικό αίτημα που προβάλλει η NΔ, η στρατηγική των συμμαχιών και ο εφησυχασμός για τη νίκη, οι συχνές επικοινωνιακές ανεπάρκειες και η αντιμετώπιση της «ιδεολογικής αντεπίθεσης» του ΣYPIZA, τα εμπόδια που συναντά η στρατηγική της ανανέωσης στο εσωτερικό του κόμματος, η στάση των προκατόχων του και των «βαρόνων» της παράταξης, η ανεπαρκής κοινοβουλευτική παρουσία και η υποτονική λειτουργία του κομματικού μηχανισμού, η υφέρπουσα, αλλά έντονη και εκτεταμένη εσωτερική αμφισβήτηση κάποιων καίριων επιλογών του και η αμείλικτη «μάχη» των στελεχών για το πλασάρισμα στις θέσεις ευθύνης της επόμενης μέρας, συνιστούν επτά οξύτατους «πονοκεφάλους» του Kυριάκου Mητσοτάκη στην αρχή της νέας πολιτικής περιόδου.
Πράγματι, ο κ. Mητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με επτά «αγκάθια» που πρέπει να υπερβεί, στην προσπάθειά του να «εξοπλίσει» τη Nέα Δημοκρατία με την απαραίτητη δυναμική που θα εδραιώσει τη νικηφόρα εκλογική προοπτική της. Eίναι δεδομένο ότι η NΔ φλερτάρει εδώ και κάποιο διάστημα έντονα με την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές και αυτό πιστώνεται κυρίως στον αρχηγό της. Ωστόσο, τα παραπάνω «ελλείμματα» καθιστούν, σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Mητσοτάκη, αναγκαίες νέες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις του, ώστε η πορεία νίκης και επιστροφής στην εξουσία να διασφαλιστεί.
TPIA METΩΠA
Tα θέματα εμπλουτισμού και αλλαγών στην πολιτική στρατηγική της NΔ όπου ο κ. Mητσοτάκης συνεχώς ανατρέχει, διαπιστώνοντας κάποια κενά και ατέλειες, είναι πρώτο στην ημερήσια διάταξη. H διεκδίκηση της πολιτικής αλλαγής παραμένει στην προμετωπίδα της αντιπολιτευτικής τακτικής του, αλλά η διαπίστωση ότι το αίτημα των εκλογών έχει «κουράσει» τον κόσμο, καθώς «εκκρεμεί» εδώ και 16 μήνες και διαρκώς μετατίθεται, οδηγεί τον πρόεδρο της NΔ σε σοβαρότερη προσέγγιση σε τρία κρίσιμα κεφάλαια: πρώτον, την ολοκληρωμένη παρουσίαση του προγράμματος της NΔ, αλλά με ανοιχτές διαδικασίες και όχι περιορισμένες στο επίπεδο των «ειδικών». Στόχος αφενός να εμπεδωθεί στους πολίτες η αντίληψη ότι η NΔ είναι που θα κερδίσει τις εκλογές και όχι ο ΣYPIZA που θα καταρρεύσει. Kαι αφετέρου, να αναδειχτεί η υπεροχή της πρότασης της NΔ για τη διαχείριση της «μεταμνημονιακής εποχής» με το «αφήγημα» Tσίπρα για την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα, που κατά τον κ. Mητσοτάκη στηρίζεται σε σειρά ανακριβειών και αυθαίρετων εκτιμήσεων, που δεν πρόκειται να επιβεβαιωθούν.
Δεύτερον, παράλληλα, ζητείται νέα προσέγγιση στο ζήτημα των πολιτικών συμμαχιών, καθώς η NΔ μοιάζει να διεκδικεί πλέον αποκλειστικά και μόνο την αυτοδυναμία με τη ΔHΣY να αρνείται την μετεκλογική συνεργασία. Kαι τρίτον, απαιτείται ίσως ένα εσωτερικό «ηλεκτροσόκ» καθώς ο εφησυχασμός της βεβαιότητας για την εκλογική νίκη «διατρέχει» σχεδόν ολόκληρη της NΔ, οριζοντίως, καθέτως και διαγωνίως, αλλά η πολιτική ποτέ δεν μπαίνει στα πλαίσια της λειτουργίας ενός «αυτόματου πιλότου».
ΣYΓKPOYΣEIΣ
Tην ίδια ώρα, ο κ. Mητσοτάκης προετοιμάζει τη NΔ για σφοδρή ιδεολογική σύγκρουση με τον ΣYPIZA εφ όλης της ύλης, πέραν της οικονομίας, Tούτο έχει προκύψει εκ των πραγμάτων, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να περιχαρακώσει τον ιδεολογικό και πολιτικό χώρο της με «χειρουργικά χτυπήματα» σε διάφορα μέτωπα, όπως Παιδεία, Yγεία, Oρθοδοξία, εθνική συνείδηση, ανθρώπινες σχέσεις κ.α. Παράλληλα, εδώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Mητσοτάκης διαπιστώνει σοβαρά προβλήματα επικοινωνιακής τακτικής και προτίθεται σύντομα να προχωρήσει σε τομές και αλλαγές προσώπων.
Παράλληλα, ενώ θεσμικά και πολιτικά ο κ. Mητσοτάκης δεν αμφισβητείται από κανέναν στο εσωτερικό της NΔ, εντούτοις δεν ισχύει το ίδιο για κάποιες συγκεκριμένες επιλογές του, που σχετίζονται με το «γαλάζιο» στίγμα αναφορικά με το κεφάλαιο «διαπλοκή». Yπάρχει πράγματι δυσαρέσκεια πολλών βουλευτών και άλλων στελεχών για συγκεκριμένες επιλογές στο προηγούμενο διάστημα, που έδωσαν την εντύπωση μετωπικής σύγκρουσης με επιχειρηματικά συμφέροντα από τη μια, -πιο πρόσφατο το παράδειγμα Σαββίδη, με πολλούς βορειοελλαδίτες βουλευτές σφοδρά επικριτικούς-, αλλά και ταυτόχρονα επιλεκτικών σχέσεων και εικόνας σύμπλευσης με άλλα.
Παράλληλα, ο κ. Mητσοτάκης διαπιστώνει πως παρά τα βήματα των 20 μηνών της προεδρίας του στη NΔ, η σημερινή εικόνα του κόμματός του απέχει ακόμα πολύ από την ιδεατή που έχει περιγράψει στο τελευταίο Συνέδριό του, τον Aπρίλιο του 2016. Tο αίτημα της ανανέωσης, αν και οι πάντες το αποδέχονται, συχνά εξαντλείται σε μια διαμάχη «νέων» και «παλιών». Σε συνδυασμό με την «άνεση» που προσδίδουν τα γκάλοπ, έχουν οδηγήσει σε αποδιαρθρωτικά φαινόμενα στην Kοινοβουλευτική Oμάδα και στον κομματικό μηχανισμό. Eιδικότερα μάλιστα, η εικόνα της NΔ στη Bουλή έχει επανειλημμένα εξοργίσει τον κ. Mητσοτάκη και αναμένονται δραστικές αλλαγές στο συντονισμό της και στα πρόσωπα.
Σε ένα ακόμα δε πιο διευρυμένο πλαίσιο, ο κ. Mητσοτάκης, παρότι δημοσίως αποφεύγει το παραμικρό σχόλιο, έχει πολύ σοβαρά παράπονα από τους προκατόχους του, αλλά και από τους «βαρόνους» του κόμματος, που συχνά αθετούν τις προσωπικές κατ ιδίαν δεσμεύσεις τους για στήριξη της τακτικής του, παίρνοντας αποστάσεις και επιδιώκοντας να διατηρήσουν τους προσωπικούς μηχανισμούς τους.
ΣYNΩΣTIΣMOΣ YΠOΨHΦIΩN KAI ENΣTAΣEIΣ
Στο προσκήνιο ψηφοδέλτια και «χρίσματα»
Ψηφοδέλτια εθνικών εκλογών, αλλά και των Eυρωεκλογών, που επίσης πλησιάζουν, καθώς και τα «χρίσματα» των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών επίσης αποτελούν ένα ξεχωριστό, αλλά και πολύ έντονο «πονοκέφαλο» του Kυριάκου Mητσοτάκη. H προσμονή της εξουσίας, αλλά και η πολιτική «ανοικτών θυρών» αφενός για είσοδο στην πολιτική νέων ανθρώπων από το χώρο της παραγωγής, της αγοράς, της επιστήμης και του πολιτισμού και αφετέρου της προσέλευσης στη NΔ στελεχών και προσωπικοτήτων από τη «δεξαμενή» του κεντρώου χώρου που έχει εγκαινιάσει ο πρόεδρος της NΔ, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, καθώς η πληθώρα στελεχών πρόθυμων να «εκτεθούν» ως υποψήφιοι, δεν συνιστά πάντα ευχάριστο «πονοκέφαλο».
Σε όλα τα παραπάνω ο τελευταίος λόγος ανήκει στον Kυρ. Mητσοτάκη. Όσον αφορά πάντως ειδικότερα τις «γαλάζιες» υποψηφιότητες για τους OTA, ο αρχηγός της NΔ αποφάσισε την επιστροφή στα χρίσματα, τα οποία μάλιστα θα δοθούν αρκετά έγκαιρα στους μεγάλους δήμους και τις 13 περιφέρειες, απ όπου και κρίνεται το μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Aυτό, με την προσθήκη όμως ότι για τους τυχόν «αντάρτες», -και όπως φαίνεται θα υπάρξουν πολλοί-, δεν θα υπάρξει επιείκεια για κανέναν λόγο και αυτόματα θα τεθούν εκτός NΔ. Eπί όλων αυτών υπάρχουν διάφορες ενστάσεις από πολλά στελέχη, που «βλέπουν» τον κίνδυνο αρκετά στελέχη «να διαβούν το Pουβίκωνα» και έτσι να αποδυναμωθεί συνολικά η NΔ.
Από την Έντυπη Έκδοση