Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στην 82η ΔΕΘ
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απάντησε σε ερωτήματα δημοσιογράφων, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, κατά την 82η ΔΕΘ.
Σχετικά με την σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ο τόπος και ο λαός, αλλά και την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία του λαού δεν ευθύνεται για την πορεία προς την χρεοκοπία. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μπροστά σε μία πραγματικότητα. Για να οικοδομήσουμε μία σταθερή προοπτική είναι να φύγουμε από την επιτροπεία. Ο μόνος τρόπος είναι με μεταρρυθμίσεις αλλά και με ένα μίγμα προστασίας των αδύναμων. Να πιάνουμε τους στόχους μέχρι τον Αύγουστο του 2018 για να πιάσουμε τους στόχους του προγράμματος και να βρεθούμε σε ένα νέο περιβάλλον».
Στην ερώτηση για το αν θα υπάρξει νέο έκτακτο επίδομα τα Χριστούγεννα και μείωση φορολογίας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αισιοδοξούμε ότι δημιουργούμε ένα δημοσιονομικό περιθώριο για να μπορέσουμε από το 2019 να προχωρήσουμε σε διορθώσεις που θα ελαφρύνουν όσους επιβαρύνθηκαν περισσότερο. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού δεν ευθύνεται για την πορεία προς την χρεοκοπία. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μπροστά σε μία πραγματικότητα. Για να οικοδομήσουμε μία σταθερή προοπτική είναι να φύγουμε από την επιτροπεία. Ο μόνος τρόπος είναι με μεταρρυθμίσεις αλλά και με ένα μίγμα προστασίας των αδύναμων. Να πιάνουμε τους στόχους μέχρι τον Αύγουστο του 2018 για να πιάσουμε τους στόχους του προγράμματος και να βρεθούμε σε ένα νέο περιβάλλον. Θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να προβούμε στις απαραίτητες διορθώσεις από το 2019 και μετά. Πέρα από τα αντίμετρα που έχουν ψηφιστεί».
«Το 2016 είχαμε εκπληκτική απόδοση. Καταφέραμε να αντισταθούμε σε μερίδα των δανειστών και εγκαίρως είχαμε τη διορατικότητα να προβλέψουμε σωστά και προχωρήσαμε στην πρωτοβουλία να μοιράσουμε μέρος της υπεραπόδοσης. Το επόμενο διάστημα οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί, οφείλουμε να έχουμε όλη την εικόνα της οικονομίας, θα φροντίσουμε να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύνατους και φέτος. Θα το ανακοινώσουμε όταν έρθει η ώρα», συμπλήρωσε.
Σχετικά με το χρέος, ο πρωθυπουργός είπε ότι ια το χρέος είχαμε μία θετική απόφαση τον Ιούνιο του 2015. Το εκτίμησαν οι επενδυτές και οι αγορές. Είχαμε έναν αλγόριθμο που κλειδώνει τη βιωσιμότητα του χρέους. Το πιο ουσιαστικό είναι ότι δίνεται προοπτική ενόρασης του προβλήματος. Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα ως προς τη δυνατότητα της ελληνικής πλευράς να μπορεί να αποπληρώνει ετησίως τις υποχρεώσεις της. Σύνδεση με την ανάπτυξη. Αυτή ήταν μία θετική εξέλιξη. Μέσα στον Σεπτέμβριο έχουμε εκλογές στην Γερμανία, όμως ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να περιμένουν. Χαίρομαι που στο θέμα του χρέους βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα με το ΔΝΤ».
Ακολούθησε ρώτηση για το άρθρο σχετικά με τον Ανδρέα Παπανδρέου και αν επιχειρεί να ταυτιστεί. «Δημιουργήθηκαν υπερβολικές αντιδράσεις. Όποιος το διάβασε κατάλαβε, ήταν ξεκάθαρο πως οι διαφορές είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού. Ενόχλησε μία παράγραφος που μιλούσε για ομοιότητα όχι δική μου ή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά της περιόδου. Αναφερόμουν στον συστημικό φόβο που τότε ο Ανδ. Παπανδρέου είχε ονομάσει κατεστημένο της Δεξιάς. Ο συστημικός φόβος απέναντι σε διάφορα προτάγματα. Η φιλοδοξία μου είναι να καταφέρω εγώ ως επικεφαλής μίας κυβέρνησης που θα καταφέρω να βγάλω τη χώρα από εκεί που άλλοι την έβαλαν. Να επουλώνει τις πληγές που άλλο σύστημα τις χάραξε».
Σχετικά με τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου και τα σενάρια για πιθανό ανασχηματισμό, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «ο χρόνος ολοκλήρωσης μίας αξιολόγησης είναι κρίσιμο θέμα. Τη βασική ευθύνη καθυστέρησης δεν την είχε η ελληνική κυβέρνηση. Δεν θα ξαναγυρίσω σε μία απόπειρα καταλογισμού ευθυνών. Η κυβέρνηση προσπαθεί σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, έχει παράξει σημαντικό έργο δεδομένων των συνθηκών. Προσπαθούμε να λύσουμε και προβλήματα συντονισμού, αυτή η προσπάθεια που καταβάλουμε σε αυτές τις συνθήκες αποδίδει. Το εκτιμούν και οι εταίροι μας, ελπίζω σε κάποια στιγμή και οι αντικειμενικοί παρατηρητές στην Ελλάδα. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς στην αξιολόγηση. Θα συγκαλέσω Υπουργικό Συμβούλιο άμεσα. Η πιο ουσιαστική και θετική παρέμβαση του Γάλλου Προέδρου ήταν η επισήμανση ότι πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι στην διαπραγμάτευση να προσέλθουν με καλή πίστη και να μην καθυστερήσουν την αξιολόγηση».
Στην ερώτηση για την εκδίκαση της υπόθεσης για δάνεια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τόνισε πως πρόκειται για «μεγάλο σκάνδαλο για το οποίο σιωπούν οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Πρόσφατο δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι λίγο πριν την εκποίηση της Αγροτικής Τράπεζας επί Σαμαρά είχε γίνει αγωγή για τα δάνεια. Το σκάνδαλο δεν είναι μόνο η πολιτική απόφαση 20 ημέρες μετά, αλλά ότι τα δάνεια πέρασαν στο υγιές σκέλος. Επίσης με τροπολογία του κ. Γιαννίτση δόθηκε η δυνατότητα του ανεκχώρητου και του ακατάσχετου προκειμένου να πάρουν την επιχορήγηση και να κάνουν εκλογές και να συνεχίσουν να χρωστάνε 200 εκατ. Υπάρχει ένα ηθικό σκέλος. Θα ξεπληρώσουν ποτέ αυτά τα χρήματα; Πού πήγαν αυτά τα χρήματα; Ο λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του για το ποιοι μας οδήγησαν στην κρίση. Λεηλάτησαν τη χώρα…».
Για την τοποθέτηση Μακρόν σχετικά με ΔΝΤ και τις ενδείξεις για αξιώσεις του Ταμείου, που μπορεί να προκαλέσουν εμπόδια στην γ’ αξιολόγηση, ο πρωθυπουργός είπε ότι «τα χειρότερα είναι πίσω μας. Θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, θα τρέξουμε γρήγορα. Βεβαίως αναμένουμε ότι όλες οι πλευρές θα έρθουν με κοινό στόχο. Μπορουμε να ζήσουμε και με το ΔΝΤ όσο τηρεί τα συμφωνηθέντα, και φυσικά χωρίς το ΔΝΤ. Αυτό που δεν μπορούμε είναι να ζήσουμε με το ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα στο πρόγραμμα και το άλλο εκτός.
Στυο ζήτημα των επενδύσεων, είπε ότι «έρχονται και παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως φίλοι των επενδύσεων αυτοί που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τη μεγαλύτερη αποεπένδυση στη χώρα. Το 2016 που ήταν ακόμα μία δύσκολη χρονιά καταγράφηκε ρεκόρ στις ξένες άμεσες επενδύσεις από το 2009. Πώς έγινε αυτό από μία κυβέρνηση που μισεί τους επενδυτές; Η κυβέρνηση είναι φιλική ως προς την υγιή επιχειρηματικότητα. Κάνουμε προσπάθεια να καταπολεμήσουμε παθογένειες του κράτους που δεν είχαν γίνει στα προηγούμενα χρόνια. Εκεί που υπάρχει διαφορά σε σχέση με την νεοφιλελεύθερη οπτική είναι ότι εμείς θέλουμε τις επενδύσεις αλλά θέλουμε προστασία των εργασιακών σχέσεων και του περιβάλλοντος. Αυτή είναι μία διαφορά ιδεολογική».
«Ο εργαζόμενος είναι βασικός κρίκος της παραγωγικής αλυσίδας. Επισκέφθηκα επιχειρήσεις που το αναγνωρίζουν αυτό. Η κυβέρνηση αυτή έχει κάνει περισσότερα από άλλες κυβερνήσεις για να δημιουργήσει φιλικό περιβάλλον. Ένα από τα σοβαρά προβλήματα στην Ελλάδα είναι ότι, όταν συζητάμε με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, λείπουν άνθρωποι που υπηρετούν πραγματικά την παραγωγή. Όχι με την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα. Αυτοί ξέρουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ποιότητα αν ο εργαζόμενος δεν αισθάνεται άνετα. Είμαστε αποφασισμένοι να βρεθούμε δίπλα στους ανθρώπους της παραγωγής και ειδικά ό,τι αφορά την μεταποίηση» συμπλήρωσε.
Σχετικά με την αξιολόγηση, ο κ. Τσιπρας είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κριθεί το ίδιο με τις προηγούμενες. «Πολλές φορές μας εξέθεταν οι εταίροι. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν γίνει αστοχίες και λάθη. Σε γενικές γραμμές έχουμε καταφέρει πάρα πολλά πράγματα που σε αυτές τις συνθήκες δεν ήταν εύκολο να επιτευχθούν».
«Πρέπει να αλλάξουμε την ατζέντα της συζήτησης. Η επόμενη ημέρα θα στηριχτεί στη νέα γενιά» είπε σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης. «Ανάγκη να λογοδοτούν οι ηγέτες και τα όργανα να είναι αιρετά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μακροχρόνια παράδοση γιατί πιστεύει στον αριστερό ευρωπαϊσμό. Εμβάνθυνση και πολιτική και δημοκρατική όσον αφορά τους θεσμούς. Αν καταφέρναμε να οικοδομήσουμε την αρχιτεκτονική της Ευρώπης στα σημεία σύγκλισης μόνο όφελος θα είχαμε και σαν χώρα – Όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες γίνονται λάθη. Από όσα είπαμε στην Πνύκα σημείο διαφοράς είναι ότι βάλαμε και το θέμα του Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής. Σε αυτές τις συνθήκες επικράτησης νεοφιλελεύθερης οπτικής η τοποθέτηση του κ. Μακρόν ήταν θαρραλέα και θα τη στηρίξω με όλες τις δυνάμεις».
Σχετικά με τις πενιχρές συντάξεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι «μεγάλη συζήτηση έχει γίνει για τις συντάξεις και τους συνταξιούχους. Δεν είναι ευχάριστη η θέση για το πώς από θέση ευθύνης μειώθηκαν από τα πρώτα μνημόνια οι συντάξεις κι εμείς δεν καταφέραμε να τις επαναφέρουν. Ιδίως όταν ήρθαν οι δανειστές, το ΔΝΤ, για μείωση από το 2019 με ισόποσα αντίμετρα που αναγκαστήκαμε να το δεχτούμε. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε όμως για τους νέους. Πώς θα γυρίσουν εκείνοι που φεύγουν. Για τη νεανική επιχειρηματικότητα. Για τους νέους ερευνητές που κάνουν θαύματα στα δημόσια πανεπιστήμια που είχαν υποβαθμίσει.
Σε ερώτηση για την task force που θα αφορά την προώθηση των επενδύσεων, είπε ότι «ήδη λειτουργούν άτυπα δύο υπουργικές επιτροπές που ασχολείται με τη γραφειοκρατία και μία με τη στρατηγική προσέλκυσης επενδυτών. Επιλέγω την προσωπική μου παρουσία γιατί πιστεύω ότι σε μεγάλα επενδυτικά έργα είναι και η αδράνεια και ο φόβος απέναντι στην ευθύνη που είναι διάχυτος στη δημόσια διοίκηση. Ο φόβος απέναντι στην υπογραφή. Θέλουμε να ξεπεραστεί αυτός ο φόβος. Υπάρχει και μία μεγάλη συζήτηση για την απολοποίηση των διαδικασιών για τις επενδύσεις. Θα ενημερώσει τις επόμενες εβδομάδες για τις σχετικές πρωτοβουλίες το ΥΠΟΙΚ».
Στην ερώτηση για πιθανό αίτημα νέων μέτρων, από την πλευρά του ΔΝΤ, και για το εάν σε τέτοια περίπτωση προσφύγει στις κάλπες, ο κ. Τσίπρας είπε: «Δεν ήρθαμε εδώ για να αποδράσουμε. Αν πιστεύαμε ότι θα ήταν καλύτερα στη θέση μας να ήταν αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα δεν θα είχαμε μπει εξ αρχής στη διαδικασία να πιούμε αυτό το πικρό ποτήρι. Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και εμπιστοσύνη, επομένως εκλογές θα γίνουν στο τέλος του 2019. Αυτοί που θα κριθούν τώρα για τις θέσεις τους στο ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι η κυβέρνηση. Έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των καλόπιστων εταίρων μας. Είμαι σίγουρος ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της. Σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα στο πολιτικό σύστημα στη λογική των συγκλίσεων και γι’ αυτό ψηφίσαμε και την απλή αναλογική. Χρειάζονται συναινέσεις, όχι συναλλαγές. Πριν από τα μνημόνια είχαμε άλλο πολιτική σκηνικό. Σήμερα έχουμε τη Δεξιά του ακραίου νεοφιλελευθερισμού με την κεντροδεξιά να πιέζεται και από την άλλη την αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στην Κεντροαριστερά, να συζητήσουμε για τους όρους της στρατηγικής και πολιτικής σύγκλισης της επόμενης ημέρας, είτε με τη Δεξιά είτε με την Αριστερά. Αν δεν απαντήσει σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα δεν υπάρχει στρατηγική. Η σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται πανευρωπαϊκά σε δύσκολο σταυροδρόμι. Κάνει τον απολογισμό της εκεί που συνεργάστηκε με τη Δεξιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει σημαντικό ρόλο στις διεργασίες. Αναρωτιέμαι στην Ευρώπη γίνεται αυτή η συζήτηση, στην Ελλάδα θα γίνει; Εμείς θα επιδιώξουμε να γίνει και αν δεν θέλει η ηγεσία των δυνάμεων θα τον κάνουμε τον διάλογο με τους πολίτες του χώρου».
Σχετικά με το εάν έχει μετανιώσει για το δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «στην περίοδο πριν τις εκλογές του 2015 είχα με πάθος υπερασπιστεί μία πολιτική ενάντια στη λιτοτητα που πιστεύω με το ίδιο πάθος και σήμερα. Υπάρχει αλήθεια η αίσθηση ότι δεν πάλεψα προσωπικά και όλοι οι υπουργοί να κάνουμε αυτές τις απόψεις πράξεις; Μας κατηγορούν ότι προκειμένου να δώσουμε αυτή τη μάχη με πάθος δεν διστάσαμε να κάνουμε επιλογές που οδήγησαν τα πράγματα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρέπει να αποφασίσετε για τι θα μας κατηγορείται. Που φτάσαμε τη χώρα στα άκρα για να υλοποιήσουμε αυτά που πιστεύαμε ή ότι δεν κάναμε τίποτα. Πιστεύω στην Ευρώπη της Δημοκρατίας, δεν πρέπει να φοβόμαστε την δημοκρατική επιλογή των πολιτών. Αν δεν είχε επιλέξει τότε η κυβέρνηση το δημοψήφισμα δεν θα είχαν γίνει τότε ρωγμές στην Ευρώπη που τώρα έγιναν χαραμάδες. Υπήρχε η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να καταστρέψει την Ευρώπη, εμείς θέλαμε να την αλλάξουμε. Τα ακροδεξιά ρεύματα θέλουν να τη διαλύσουν».
Σχετικά με την Κεντροαριστερά και κάποιον υποψλήφιο της αρεσκείας του, αλλά και την θέση του Πάνου Καμμένου, ο κ. Τσίπρας είπε: «Δεν έχω προτίμηση. Με προβληματίζει που τόσοι πολλοί άνθρωποι θέλουν να γίνουν αρχηγοί σε ένα κόμμα που δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει την ιδεολογική του άποψη. Σε ό,τι φορά τον κ. Καμμένο και το κόμμα του προφανώς δεν βρίσκεται στον χώρο της Αριστεράς αλλά είναι άστοχο να πει ότι βρίσκεται στην ακροδεξιά. Δεν κυκλοφορούσε με βαριοπούλες στα νιάτα του ούτε ήταν μέλος του ΛΑΟΣ. Ήταν στέλεχος της Ν.Δ. και διαφώνησε έντιμα την περίοδο των μνημονίων. Διατηρεί τα πιστεύω του και συνεργαζόμαστε άψογα. Και σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν τέτοιου είδους συνεργασίες. Είναι εξαιρετική συνεργασία γιατί είναι έντιμη και ειλικρινής».
Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ και την θέση της χώρας μας επ’ αυτού, είπε ότι «θα ήταν λάθος από την πλευρά της ΕΕ και ίσως θα ήταν και δώρο στον Ερντογάν αν η Ευρώπη έβαζε θέμα τέλους των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η Ευρώπη θα πρέπει να διατηρήσει στάση ευθύνης και να καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί για τον αναγκαίο εκδημοκρατισμό της. Δεν πρέπει να ταυτίζουμε έναν ολόκληρο λαό με τις πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης. Ο δεύτερος προφανής λόγος είναι ότι ακόμα κι αν η στάση του Ερντογάν δεν πείθει ότι θα συνεχίσει τις διαδικασίες είναι λάθος να κλείνουμε τις πόρτες. Πολλές φορές πριν τις εκλογές κάποιες τοποθετήσεις γίνονται και για επικοινωνιακούς λόγους και στη συνέχεια αμβλύνονται. Εμείς θα μείνουμε σταθεροί στη θέση μας παρότι θέτουμε συνεχώς το ζήτημα της προκλητικότητας».
Περί δημοσκοπήσεων και εγκυρότητας των μετρήσεων που αυτές παρουσιάζουν, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Δεν θα προχωρήσουμε σε βεβιασμένη εκτίμηση της Ν.Δ. πιεζόμενοι από δημοσκοπήσεις και κάνοντας τη χάρη στη ΝΔ να προχωρήσουμε σε εκλογές. Η πραγματική σύγκριση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις θα μπορέσει να γίνει στο τέλος της τετραετίας. Ο λαός θα συγκρίνει στα κρίσιμα ζητήματα τι έχει γίνει, δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό όταν βρισκόμασταν στον δύσκολο κάβο. Έχει ακόμα κυματισμό, έχει και δυσκολίες αλλά τη στροφή την έχουμε πάρει. Για καλό του ελληνικού λαού και όχι της αντιπολίτευσης οι εκλογές θα γίνουν όταν θα είμαστε σε ασφαλές λιμάνι και όχι μέσα στην τρικυμία».
Σε ερώτηση για τον ΕΝΦΙΑ, είπε πως «υπάρχουν πολλοί πιο άδικοι φόροι από τον ΕΝΦΙΑ, αλλά όσον αφορά τη μεγάλη ιδιοκτησία, δεν είναι άδικος. Το πού θα κατανείμουμε τον δημοσιονομικό χώρο από το 2019 θέλει κουβέντα… Η κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλία αναδιάρθρωσης του φόρου, όχι ως προς το τελικό ποσό που πρέπει να εισπραχθεί και αποτελεί δέσμευση. Είχαμε πιο δίκαιη κατανομή του ΕΝΦΙΑ. Για το 2020 έχουμε ήδη ψηφίσει τη μείωση περίπου 10% της συνολικής τιμής επιβάρυνσης στους πολίτες. Σε ό,τι αφορά την προοπτική, δεν έχουμε καταλήξει αν καταλληλότερος χώρος κατανομής του δημοσιονομικού χώρου θα είναι στον ΕΝΦΙΑ ή σε άλλους φόρους και πρέπει να καταργηθούν. Ο ΕΝΦΙΑ είναι άδικος φόρος αλλά όχι ως προς τη μεγάλη ιδιοκτησία. Σιγά – σιγά θα αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά. Ήδη κινείται η αγορά ακινήτων με δειλά βήματα. Θα συμβάλει σε αυτό και το πλαίσιο των νέων αντικειμενικών αξιών. Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο της γ’ αξιολόγησης».
Για τον περιορισμό μη ευρωπαϊκών επενδύσεων που προτείνει ο Γάλλος πρόεδρος και το αν θα αλλάξει στάση η Ελλάδα απέναντι στην Κίνα, είπε ότι «η οικονομία μας διψά για άμεσες ξένες επενδύσεις. Ο Μακρόν έκανε αναφορά ότι δημιουργήθηκε κενό από την Ευρώπη και το κάλυψαν εταιρείες από την Κίνα κυρίως. Εμείς είμαστε μία χώρα που διψάει για άμεσες επενδύσεις. Τι θα κάναμε; Θα περιμέναμε την Ευρώπη; Εμείς μόνο να κερδίσουμε έχουμε όταν ο ελληνικός χώρος γίνεται μήλον της έριδος ανάμεσα σε επενδυτικές πρωτοβουλίες. Έχουμε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και αυτό είναι η θέση της. Θαυμάζω τη στρατηγική της Κίνας. Συνειδητοποίησα ότι με τις όποιες διαφορές, είναι από τις λίγες υπερδυνάμεις που έχει στρατηγική, ξέρει τι θέλει. Επενδύσεις 1 τρισ. σε όλον τον κόσμο και την Ελλάδα σε περίοπτη θέση. Η Ελλάδα πρέπει να είναι η χώρα εκείνη που θα έχει τις ρίζες της στην καρδιά της Ευρωζώνης αλλά θα μπορεί να απλώνει τα κλαδιά της παντού. Μέσα στην Ευρωζώνη, μέσα στην Ευρώπη αλλά ταυτόχρονα μία χώρα που μπορεί να μιλεί και να συνεννοείται και με τη Ρωσία και με τις αραβικές χώρες και με την Κίνα».
Σχετικά με την φορολογία των επιχειρήσεων είπε ότι «έχει ψηφιστεί η μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 2020. Αν δούμε στο τέλος του 2018 ότι για άλλη μία φορά η υπεραπόδοση της οικονομίας θα είναι καλύτερη από αυτό που περιμέναμε, πράγμα όχι απίθανο, τότε θα φροντίσουμε αυτόν τον χώρο να τον οδηγήσουμε σε φορολογικές ελαφρύνσεις. Ένα από τα θέματα που συζητάμε στην προοπτική της νέας αρχιτεκτονικής της Ευρώπης είναι να υπάρξει κι ένας κοινός προϋπολογισμός και φορολογικής σύγκλισης. Αναχαίτιση δηλαδή της μεγάλης απόκλισης που δημιουργεί ανισότητες».
Στο θέμα των πολιτικών συνεργασιών τόνισε ότι «η επιλογή να προχωρήσουμε σε απλή αναλογική και να αλλάξει συνολικά η λειτουργία του συστήματος ήταν στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή. Θα δημιουργήσει άλλον τρόπο σκέψης και αντίληψης για τη λειτουργία των δυνάμεων. Είναι πιθανό να υπάρξουν και κυβερνήσεις περισσότερων των δύο κομμάτων. Οι συγκλίσεις θα πρέπει να γίνονται ανοιχτά, πάνω στα προγράμματα. Θα αλλάξει τρόπο σκέψης και το πολιτικό σύστημα και ο λαός. Η συζήτηση πρέπει να διεξαχθεί σε στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή. Η Ν.Δ. συνεχίζει να κάνει αντιπολίτευση σε ένα κόμμα που δεν υπάρχει σε μία στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή που δεν υπάρχει την αντιευρωπαϊκή, αυτό κάνει και μερίδα της Αριστεράς».
Για τυχόν νέες καθυστερήσεις στην γ’ αξιολόγηση και την αντίδραση της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός είπε: «Θα βρούμε τρόπους. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει προσπάθεια καθυστερήσεων από το ΔΝΤ. Πιστεύω ότι η ευρωπαϊκή πλευρά θα έχει μια πιο ξεκάθαρη στάση απέναντι σε πιθανές καθυστερήσεις ή νέες απαιτήσεις. Το κρίσιμο είναι αν το Ταμείο θα μπει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα. Θα κριθεί αυτή τη φορά η αξιοπιστία των εταίρων μας, του ΔΝΤ. Η διαρκής αβεβαιότητα δεν είναι καλή για κανέναν».
«Ένας από τους λόγους που η β’ αξιολόγηση ήταν ιδιαίτερα επιτυχής ήταν η ανάγκη να υπάρξουν αναπτυξιακά εργαλεία. Το πιο σημαντικό ήταν το βήμα της αναπτυξιακής τράπεζας. Η Ελλάδα το χρειαζόταν περισσότερο από κάθε άλλον. Δουλεύουμε σκληρά για να γίνει πραγματικό χρηματοδοτικό εργαλείο», συμπλήρωσε.
«Μίλησα πέρυσι με μεγάλη ειλικρίνεια όταν είπα ότι δεν πίστευα ότι θα καταργηθεί ο νόμος Παππά. Και πράγματι ο νόμος ισχύει και σήμερα. Υπήρξε μία οριακή, με βάση τους συσχετισμούς, απόφαση με βάση το γεγονός ότι τους διαγωνισμούς δεν έκανε το ΕΣΡ που τότε έκανε μποϊκοτάζ η Ν.Δ. Υπήρξε και η άσχημη στιγμή να βρίσκεσαι απέναντι στην αγωνία των εργαζόμενων αλλά να βάλεις μία θεσμική κανονικότητα στο τοπίο. Σήμερα, έναν χρόνο μετά έχουμε δικαιωθεί. Το ΕΣΡ αποφάσισε να κάνει τον διαγωνισμό, τα ΜΜΕ θα αποκτήσουν νόμιμη άδεια, οι θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν και αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της ενημέρωσης. Στόχος η δημιουργία σταθερού θεσμικού πλαισίου» είπε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ελληνική Δικαιοσύνη και το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.
«Η συζήτηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων πρέπει να γίνει με νηφαλιότητα, να αναζητήσουμε τους τρόπους που η Δικαιοσύνη θα ξαναποκτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Οι αποφάσεις μπορούν να κρίνονται πάντοτε υπερασπιζόμενος τη θεσμική λειτουργία. Να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να προχωρήσει στις τομές που χρειάζονται. Όταν λέμε ότι σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη να μην το κάνουμε α λα καρτ, όταν μας αρέσουν οι αποφάσεις. Απέχει από την πραγματικότητα η εικόνα σύγκρουσης συνολικά με τη Δικαιοσύνη» συμπλήρωσε.
Σχετοκά με το φλέγον ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε: «Έχουμε ακολουθήσει την ορθή διαδικασία να τίθεται η διεκδίκηση σε θεσμικό επίπεδο. Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Το ζήτημα είναι να προχωρήσει η διαδικασία, νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν σχετικές εξελίξεις. Αν η Πολωνία επιλέξει την επίλυση μέσω Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα δημιουργήσει προηγούμενο. Αν επιλέξει το διμερές επίπεδο είναι διαφορετικό. Δεν νομίζω ότι σε αυτή τη φάση θα ευνοούσε η ταύτιση της χώρας μας με τους ελιγμούς της κυβέρνησης της Πολωνίας που δεν χαρακτηρίζεται στις αξίες της Ε.Ε. και ιδιαίτερα στην αρχή, που είναι σημαντική για εμάς, της αλληλεγγύης».
Σχετικά με τον ΟΑΣΘ, ο πρωθυπουργός ο μοντέλο ιδιωτικοποίησης του ΟΑΣΘ τότε δεν ήταν και το καλύτερο. «Επιχειρούμε ένα δύσκολο εγχείρημα με δύο όψεις. Η πρώτη όψη είναι να γίνει εκκαθάριση στον Οργανισμό. Το άλλο σκέλος είναι ένας δημόσιος οργανισμός που δεν θα λειτουργεί μέσα σε αρνητικό πλαίσιο αλλά με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον».
Για τις ταραχές και την δύσκολη κατάσταση της Βενεζουέλας, είπε: «Μας προβληματίζει το γεγονός της έντονης κοινωνικής αντιπαράθεσης στη Βενεζουέλα. Η κυβέρνηση Μαδούρο έχει εκλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες και κρίνεται για τις αποφάσεις της. Αυτό που έχω ζητήσει και από τον Υπουργό Εξωτερικών είναι – και θα το κάναμε σε κάθε περίπτωση- να γίνει προσπάθεια διπλωματικής επίλυσης της κρίσης. Δεν είναι ευχάριστο αυτό που βλέπουμε ότι συμβαίνει στη χώρα, αν και υπάρχει το στοιχείο της υπερβολής. Ο ρόλςο της Ευρώπης δεν είναι η επιβολή κυρώσεων αλλά η ανάληψη δράσης που θα συμβάλει στην εξομάλυνση. Θα ήταν μία θέση και στάση αρχής είτε αφορούσε μία χώρα τόσο μακριά από μας είτε μία χώρα στη γειτονιά μας».
Για τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα δήλωσε πως «δεν θα είμαι αυτός που θα κρίνω την αποτελεσματικότητα του Διοικητή και την ΤτΕ, δεν είναι ο ρόλος μου. Ο ρόλος μου είναι να συνεργάζομαι. Είναι αυτονόητο ότι θα ταυτίζεται η ΤτΕ με την πολιτική και τη στρατηγική της κυβέρνησης, όταν δεν το κάνει τότε δεν έχουμε το αυτονόητο», ενώ για το ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ διαβεβαίως πως «η Ελλάδα και η κυβέρνηση αποδέχονται πλήρως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και με βάση αυτά προχωράμε».
Για το ζήτημα της Παιδείας είπε: «Εγώ ξέρω από τη δική μου εμπειρία ότι η πραγματική διαδικασία γινόταν και γίνεται στο φροντιστήριο και το Λύκειο έχει απαξιωθεί. Εμείς το αλλάζουμε. Κάνουμε τα 15 μαθήματα ουσιαστικά 4. Η τελική κρίση στις γραπτές εξετάσεις θα γίνεται σε τρία μαθήματα και θα δίνεται μία ευκαιρία στον μαθητή με την εξέταση του Ιανουαρίου. Ακούγεται σύνθετο σύστημα αλλά όσοι έχουν περάσει πρόσφατα τη δύσκολη αυτή εμπειρία εξετάσεων έχουν αρχίσει και κατανοούν πόσο πληρέστερο είναι για τον μαθητή και τις οικογένειες. Κάνουμε τομή στην συναισθηματική εξέλιξη και πίεση που δέχονται αυτά τα παιδιά. Θα μειώσουμε τη μάστιγα της παραπαιδείας…».
Σε ερώτηση σχετικά με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι «όλες οι κυβερνήσεις έχουν ένα πλαίσιο επιτήρησης στην Ευρώπη. Είναι διαφορετικό αυτό που ζήσαμε ως εξαίρεση της εξαίρεσης όλα αυτά τα χρόνια. Είναι μεγάλη η διαφορά. Πρώτον σε σχέση με την καθημερινότητα του πολίτη. Την αντιμετώπιση της ανεργίας. Θεωρώ ότι το κρίσιμο στοιχείο αλλαγής που θα γίνεται κατανοητό είναι ότι θα σταματήσουν οι νέοι άνθρωποι αν φεύγουν στο εξωτερικό, η νεανική επιχειρηματικότητα να είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο. Στα επιτεύγματα που θα έχουμε θα κριθεί η κυβέρνηση το 2019».