Εντονότατες αντιδράσεις, με επικρίσεις κυρίως από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ μεταξύ άλλων, και για κακή εκτέλεση του προϋπολογισμού, προκάλεσε η διαδικασία επιλογής της τριμελούς επιστημονικής επιτροπής που θα στελεχώσει το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο θα είναι αρμόδιο για την παρακολούθηση εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού και των δημοσίων εσόδων-εξόδων.
Οι βουλευτές επέμειναν να αναβληθεί η έγκριση των τριών συγκεκριμένων επιστημόνων κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη διαδικασία επιλογής που πάσχει βαριά». Όπως ανέφεραν, τα τρία στελέχη επιλέχθηκαν από την επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού Στέλλα Σάββα-Μπαλφούσια και όχι από τα μέλη της Επιτροπής Απολογισμού-Ισολογισμού και Ελέγχου Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό του Κοινοβουλίου.
Ακόμη ζήτησαν από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ευστάθιο Κουτμερίδη να διαβουλευθεί με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο και μετά να φέρει νέα πρόταση για την οποία θα αποφασίσουν αν εγκρίνουν.
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης, ο οποίος ζήτησε να μην προχωρήσει η διαδικασία τονίζοντας την ανάγκη «η Επιτροπή να είναι ανεξάρτητη και όχι παράρτημα του υπουργείου Οικονομικών» αλλά και να απαρτίζεται από «στελέχη με επάρκεια που μπορούν πάνω τους να βασιστούν απέναντι στους ερασιτεχνισμούς των προϋπολογισμών»: «Δεν είναι διαδικασία αυτή. Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε αυτό το πράγμα με τη λογική της επιστημονικής επάρκειας. Έχουμε τρελαθεί από ανθρώπους με επιστημονική επάρκεια οι οποίοι μας οδήγησαν στην καταστροφή. Αν τους ανθρώπους αυτούς τους παίρνει το Υπουργείο Οικονομικών και λένε πάντα την “παπαγαλία” του, δεν μας προσφέρουν τίποτα. Εδώ το κάναμε για να είναι κάτι που να έχει επάρκεια αλλά και μια ανεξαρτησία από το Υπουργείο. Δεν είναι παράρτημα του υπουργείου η Επιτροπή. Δεν θέλουμε μια υπαλληλοποιημένη Επιτροπή.
Η διαδικασία να μην προχωρήσει. Αρκετά με τον τρόπο αυτό που δουλεύουμε μια ζωή, ψηφίζουμε χωρίς να ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί. Θέλουμε ανθρώπους που να έχουν ανεξαρτησία σκέψης, επάρκεια και να μπορούμε να βασιστούμε πάνω τους, απέναντι στους ερασιτεχνισμούς των προϋπολογισμών. Ειδικά δεν θέλουμε υπαλληλοποιημένους ανθρώπους της κυβέρνησης και των υπουργείων, αυτό να το ξεκαθαρίσουμε».
Ανάλογες επικρίσεις διατύπωσε και ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Γιώργος Φλωρίδης, που σημείωσε μεταξύ άλλων: «Με στενοχωρεί το γεγονός ότι δεν έχουμε ήδη αυτή την Επιτροπή σε λειτουργία. Εξελίσσονται πράγματα στον τρέχοντα προϋπολογισμό, τα οποία πιστοποιούν ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά εκεί και θα θέλαμε, αυτό που εμείς από μόνοι μας προσπαθούμε να πιστοποιήσουμε, να μπορούσε να μας το πιστοποιήσει με έναν έγκυρο τρόπο η αντίστοιχη Επιτροπή. Με στενοχωρεί ιδιαίτερα ότι αυτή τη στιγμή δεν θα έχουμε την επιστημονική τεκμηρίωση της εξαιρετικά κακής εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 2011. Προφανώς επίκειται κατάθεση στην πραγματικότητα συμπληρωματικού προϋπολογισμού, όσον αφορά τα λεγόμενα πρόσθετα μέτρα για το 2011».
Την έντονη αντίδραση τόσο του κ. Φλωρίδη όσο και του βουλευτή του ΛΑΟΣ Μάκη Βορίδη προκάλεσε και η αναφορά του γενικού γραμματέα της Βουλής Αθανάσιου Παπαϊωάννου ότι ακόμα «δεν έχει προσδιοριστεί το ποσό της αποζημίωσης των τριών στελεχών, που θα πρέπει να είναι ανάλογο των προσόντων τους».
«Έχει ψηφιστεί ένας νόμος, Νόμος της Διαύγειας λέγεται, όπου μέσα στην υποτιθέμενη τη διάθεση την πραγματική, να εμφανίζονται όλες οι δαπάνες της χώρας, μπαίνουν και οι καφέδες που πίνουν κάποιοι υπουργοί. Λέει δυόμιση ευρώ και μπαίνει στο διαδίκτυο για να δούμε ότι ένας υπουργός ήπιε έναν καφέ. Εδώ συζητάμε για αποζημιώσεις, σε μια περίοδο, η οποία έχει το δικό της πρόβλημα και απαιτεί ουσιαστικά πράγματα. Αυτά τα λέμε, όχι για να τα ακούσετε εσείς αλλά για να τα ακούσουν αυτοί που πρέπει να τα ακούσουν. Πρέπει να προστατεύσουμε την διαδικασία αυτή από την αρχή ως το τέλος σε ό,τι μας αφορά», ανέφερε ο κ. Φλωρίδης.
Από την πλευρά της η κ. Μπαλαφούσια, απαντώντας στις επικρίσεις που ακούστηκαν ως προς την διαδικασία, δήλωσε πως υποστηρίζει πλήρως την εισήγηση της η οποία δεν έχει κανένα πολιτικό χρώμα και καμία επέμβαση του υπουργείου Οικονομικών.
Έντονα επικριτικοί για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε εμφανίστηκαν επίσης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κώστας Γείτονας και Ανδρέας Μακρυπίδης.
«Έγινε κάποια προκήρυξη; Πώς επελέγησαν οι συγκεκριμένοι; Γιατί φαντάζομαι ότι υπάρχουν και άλλοι εξίσου ικανοί επιστήμονες που θα ήθελαν να συνεργαστούν», σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου.
«Εντελώς απαράδεκτη, πάσχει βαριά η διαδικασία. Στην ουσία η Επιτροπή μας χρησιμοποιείται για να εγκριθούν τρεις άνθρωποι», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.
«Πρέπει να τηρηθεί και το γράμμα και η ουσία της διάταξης την οποία εμείς καλούμαστε να υπηρετήσουμε», τόνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Κιλτίδης.