Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας ευρισκόμενη σε μια περιοχή που εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ασταθής, διαμήνυσε από το βήμα της 72ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και τόνισε πως με την ανασφάλεια και την αστάθεια στον κόσμο σήμερα, η Ελλάδα διαμορφώνει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε πως η Ελλάδα προωθεί μια θετική ατζέντα συνεργασίας στις διεθνείς σχέσεις και ανέδειξε τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η χώρα στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη Διάσκεψη της Ρόδου για την ασφάλεια και σταθερότητα, στη Διάσκεψη των Αθηνών για τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή, καθώς και στο νεοσύστατο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών. Επισήμανε, μάλιστα, πως με βασικό στόχο την ανάπτυξη μια θετικής, πολύπλευρης ατζέντας συνεργασίας με έμφαση σε συνέργειες και κοινές δράσεις, ιδίως μέσω του Πολιτισμού, η Ελλάδα από κοινού με την Κύπρο προκειμένου να προωθήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, έχουν δημιουργήσει μια σειρά τριμερών συνεργασιών με κράτη όπως την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη.
Στην κατεύθυνση αυτήν, ο κ. Κοτζιάς ανέδειξε και την ελληνική πρωτοβουλία περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια με τη σύσταση τετραμερών συνεργασιών ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ. “Καλλιεργούμε σταθερά φιλικές σχέσεις και ενισχύουμε τη συνεργασία μας με όλα τα όμορά μας κράτη, για την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή μας και της ευημερία των λαών μας” σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών και υπογράμμισε πως θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποφεύγονται πράξεις και δηλώσεις που υπονομεύουν τις καλές σχέσεις γειτονίας.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ΠΓΔΜ, ο κ. Κοτζιάς κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται συστηματικά για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης για την ονομασία, σημειώνοντας πως διατηρεί μια φιλική προσέγγιση. Ξεκαθάρισε πως η ελληνική θέση είναι σαφής: Ένα αμοιβαίο αποδεκτό όνομα erga omnes. Διαπίστωσε επίσης πως “η ελληνική πρωτοβουλία σχεδιασμού των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της εφαρμογής τους, έχει ενισχύσει τις σχέσεις μας και διευκολύνει τις προσπάθειες που κάνουμε για να αντιμετωπιστεί το άλυτο ακόμα πρόβλημα του ονόματος”.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπογραμμίζοντας πως πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου για τη θάλασσα. Τόνισε ακόμα πως “έχουμε επανειλημμένα σημειώσει πως οι σχέσεις καλής γειτονίας δεν μπορούν να προωθούνται με μια συνεχή αμφισβήτηση συνόρων από τη γείτονα ή αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς εξέπεμψε το μήνυμα ότι “ο στόχος μας συνοψίζεται σε μια έννοια την οποία υιοθέτησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης στην Ελβετία: Να καταστεί η Κύπρος ένα κανονικό κράτος. “Ένα κράτος χωρίς κατοχή, χωρίς εξωτερικές εγγυήσεις και χωρίς οποιοσδήποτε να έχει παρεμβατικά δικαιώματα” ξεκαθάρισε. Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε ειδική μνεία στη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό στην Ελβετία, σημειώνοντας πως “δυστυχώς τερματίστηκε τον Ιούλιο χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία επειδή η τούρκικη πλευρά και αυτή των τουρκοκυπρίων ήταν οι μόνοι συμμετέχοντες στη διάσκεψη που δεν θέλανε να γίνει ένα ουσιαστικά κανονικό κράτος η Κύπρος, χωρίς παρεμβάσεις και ξένη κατοχή”.
Δήλωσε, μάλιστα, πως η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τη συζήτηση επί του βασικού διεθνούς ζητήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων μόλις η Τουρκία επιδείξει σαφή βούληση να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και στο πλαίσιο των παραμέτρων που όρισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στο Κρανς Μοντανά.
Επίσης, ο κ. Κοτζιάς καταδίκασε απερίφραστα, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την τελευταία δοκιμή και το παράνομο πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων. Το πρόγραμμα αυτό, προσέθεσε, υπονομεύει σοβαρά την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη, καθώς και ασφάλεια.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό ζήτημα, τονίζοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι ρίζες του προβλήματος μέσω της αποτελεσματικής συνεργασίας των χωρών υποδοχής με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης.
Τέλος, μίλησε για την ανάγκη προώθησης μεταρρυθμίσεων στον ΟΗΕ, ώστε ο Οργανισμός να παραμείνει επίκαιρος σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έρχονται, ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες και επιβεβαίωσε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στο έργο του.