«Συμφωνήσαμε να έχουμε 1,8 δισ. ευρώ μείωση δαπάνης, μέσω του νόμου 4472/2017 η οποία, όμως έρχεται μέσα στις πολιτικές μας για ενίσχυση των κοινωνικών δομών και των κοινωνικών μας επιλογών ως προς τα αδύναμα στρώματα», υποστήριξε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Γ. Καρρά.
Πρόσθεσε όμως ότι προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε μπροστά μας. Αυτά τα μέτρα, είπε, δεν τα πήραμε για να ρίξουμε τα χρήματα στη «μαύρη τρύπα” του χρέους πράγμα που συνέβη πέντε φορές τα προηγούμενα χρόνια».
Στην συνέχεια ο υπουργός υπενθύμισε τα περίφημα ‘αντίμετρα’: μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των ομάδων που πλήττονται, μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 20% στα φυσικά πρόσωπα, από το 29% στο 26% στις επιχειρήσεις, επιδότηση του ενοικίου που είναι περίπου 600 εκατομμύρια, παροχή οικογενειακών επιδομάτων 260 εκ. τα οποία θα δοθούν με έμφαση στο πρώτο και στο δεύτερο παιδί, στην ενίσχυση των σχολικών γευμάτων, και στην αύξηση των παιδικών σταθμών, θέσεις στους παιδικούς σταθμούς για 150.000 παιδιά.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός διαβεβαίωσε πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση 18% σε όλες τις συντάξεις οριζόντια με την εφαρμογή του ν 4387/2016, ενώ ορισμένες συντάξεις “όχι πολλές” θα έχουν και μικρή αύξηση.
Και έκανε έκκληση να σταματήσει αυτό που γίνεται, να πλήττεται το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης “και να βγαίνουν οι σειρήνες που λένε «φύγετε, μην πληρώνετε, δεν έχει κανένα νόημα».
Ο Τάσος Πετρόπουλος έκανε αναφορά και στον Σάκη Καράγιωργα που έλεγε «να μην τρώμε από το ψωμί των παιδιών μας» και ήταν πριν από το 1980, το 1975, ενώ επισήμανε ότι σήμερα το 25% των εσόδων της φορολογίας πάει για τις συντάξεις.
«Το 25% της φορολογίας είναι μεγάλο ποσοστό, για να το κρατάμε μόνο έτσι» είπε. «Δυστυχώς ενώ μειώθηκαν οι συνταξιοδοτικές δαπάνες με τις αλλεπάλληλες μειώσεις, αυξήθηκε η δαπάνη σε σχέση με το ΑΕΠ. Αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται έτσι και δεν μπορούμε να κρατάμε την Ελλάδα σε μια πορεία ανάπτυξης, γιατί αυτά είναι τα όρια και τα πλαίσια που πρέπει να τηρούμε, αν δεν φροντίσουμε να εξασφαλίσουμε την παραγωγική βάση της χώρας».