Οι γεωτρήσεις και η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ «αυτομάτως αναβαθμίζουν τη γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση της Κύπρου και της δίδουν ιδιαίτερη θέση και αξία».
Την επισήμανση αυτή έκανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος βρίσκεται στη Λεμεσό, σε ναυτιλιακό συνέδριο.
Ο κ. Κουρουμπλής εξέφρασε δε, την πεποίθηση ότι η συνεργασία μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου αφενός, και μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ αφετέρου, δημιουργούν ένα πεδίο σταθερότητας, που πρωτίστως έχει ανάγκη η ταραγμένη και ταρασσόμενη Μέση Ανατολή. “Οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα δίνουν ιδιαίτερη αξία σε όλες αυτές τις χώρες και προσδιορίζουν πάρα πολλά πράγματα γεωστρατηγικά και θα τα προσδιορίζουν για τα επόμενα χρόνια”, εκτίμησε ο υπουργός.
Σχολιάζοντας τη δυναμική, που έχει η παγκόσμια ναυτιλία, λόγω της αύξησης των εμπορικών ζητήσεων, εκτίμησε μιλώντας στο Πρακτορείο, ότι θα εξελιχθεί ακόμη περισσότερο.
«Αυτό δίδει την ευκαιρία στην Ελλάδα και την Κύπρο, αντί να ανταγωνίζονται η μία την άλλη, να βρούμε ένα κοινό τόπο συνύπαρξης σε αυτό το παγκόσμιο γίγνεσθαι και με αυτό τον τρόπο είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε να κερδίσουμε όλοι», τόνισε ο κ. Κουρουμπλής. Μάλιστα, ο υπουργός στο περιθώριο του συνεδρίου είχε συνάντηση με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας κ. Λιμ.
Όσον αφορά τη ρύπανση που προκλήθηκε από το «Αγία Ζώνη ΙΙ», ο κ. Κουρουμπλής υποστήριξε, μετά και τις επαφές που είχε στην Κύπρο, ότι «ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για αποζημίωση όλων εκείνων που έχουν υποστεί ζημίες», επιπλέον ότι σύντομα «θα αρχίσουμε να παραδίδουμε τις παραλίες στις δημοτικές Αρχές».