«Βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους μιας οδυνηρής ιστορικής εμπειρίας και ακριβώς γι’ αυτό η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει όσα είναι αναγκαία ώστε σε λιγότερο από 10 μήνες από σήμερα να κλείσει οριστικά ο κύκλος των μνημονίων και του καθεστώτος επιτροπείας που έπληξαν τη Δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία στη χώρα μας», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ανοίγοντας τις εργασίες του διήμερου περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Θεσσαλίας στη Λάρισα, οι οποίες θα ολοκληρωθούν αύριο με ομιλία στις 7.30μ.μ. του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
«Η οριστική έξοδος από τα μνημόνια είναι και η προϋπόθεση για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον μας, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο αλλά με τους βαθμούς αυτονομίας που ισχύουν για όλες τις χώρες», είπε και επισήμανε ότι από τις επτά χρεοκοπίες του ελληνικού κράτους, που έχουν καταγράψει οι ιστορικοί από το 1824, αυτή η τελευταία ήταν από τις πιο παρατεταμένες και οδυνηρές.
Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε πως δεν πρέπει απλώς να βγει η Ελλάδα από αυτή τη δοκιμασία, αλλά η έξοδος να γίνει με τρόπο που δεν θα οδηγήσει στην επανάληψη της, γι αυτό πρέπει να αντιμετωπιστούν οι αιτίες και όχι τα συμπτώματα και προς αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος, μιας βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, η σύγκρουση με συμφέροντα που θέλουν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, το σπάσιμο κλειστών συστημάτων εξουσίας και εστιών διαφθοράς και διαπλοκής, στο κέντρο και την περιφέρεια.
«Διαφυλάσσοντας τη δημοσιονομική σταθερότητα για να αποφύγουμε πισωγυρίσματα, πρέπει να δώσουμε τώρα προτεραιότητα στα ζητήματα της παραγωγικής ανασυγκρότησης, στο σχεδιασμό της μεταμνημονιακής Ελλάδας», τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα:
-Να σηματοδοτήσει αυτήν τη μετάβαση και την επανιεράρχηση των στόχων με έμφαση στην απασχόληση, στην παραγωγή, στις επενδύσεις.
-Να βρούμε κοινές, ει δυνατόν, ή συγκλίνουσες απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα: Mε ποιo σχέδιο, σε ποιους τομείς και με ποιά επιχειρηματικότητα θα πορευτεί η χώρα και η Θεσσαλία ειδικότερα; Ποιoς ο ρόλος της κοινωνίας και των εργαζομένων σε αυτήν τη διαδικασία; Πώς η παραγωγική ανασυγκρότηση θα συνδυαστεί με τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, τη στήριξη του συστήματος της Δημόσιας Υγείας, της Εκπαίδευσης, του κοινωνικού κράτους; Πώς τα οφέλη της ανάπτυξης θα φτάσουν σε όλους του πολίτες και κατά προτεραιότητα σε όσους ζουν σε συνθήκες μεγάλης ανέχειας;
«Με βάση τα παραπάνω το περιφερειακό συνέδριο δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή μιας δημοκρατικής διαδικασίας που στόχο έχει να γίνει η ανάπτυξη υπόθεση της κοινωνίας. Ταυτόχρονα, η φυσική παρουσία εδώ, αρκετών υπουργών, θα δώσει τη δυνατότητα για την καλύτερη γνώση των προβλημάτων και την ευκαιρία άμεσων απαντήσεων σε κάποια από αυτά. Θα δώσει επίσης τη δυνατότητα να γίνουν γνωστοί οι σχεδιασμοί και το έργο της κυβέρνησης, στους διάφορους τομείς», είπε ο κ. Δραγασάκης.
Αναφερόμενος στο νέο υπόδειγμα ανάπτυξης είπε ότι «σημαίνει την οργανωμένη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που διαθέτουμε για την παραγωγή πλούτου, με τρόπο κοινωνικά δίκαιο και οικολογικά βιώσιμο και διατηρήσιμο, ώστε να μειώνονται οι κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες και να δημιουργούνται προϋποθέσεις για μια κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης» και πρόσθεσε:
-Η μετάβαση σε αυτό το νέο υπόδειγμα απαιτεί την παραγωγική ανασυγκρότηση, δηλαδή την αύξηση του ειδικού βάρους της πρωτογενούς παραγωγής, της μεταποίησης, της έρευνας και της καινοτομίας, των προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία.
-Οι απόψεις που θεωρούσαν την πρωτογενή παραγωγή παρωχημένη και την μεταποιητική βιομηχανία ανέφικτη αποδεικνύονται λανθασμένες και δεν είναι τυχαίο που σε όλη την Ευρώπη εδώ και αρκετά χρόνια το ζήτημα της βιομηχανίας και της βιομηχανικής πολιτικής έχει πάρει ξανά κεντρική θέση. Ταυτόχρονα, έγκυρες μελέτες δείχνουν ισχυρή τάση αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης για ποιοτικά και πιστοποιημένα προϊόντα αγροδιατροφής κατά τις επόμενες δεκαετίες.
-Η αξιοποίηση αυτών και άλλων δυνατοτήτων δεν μπορεί να γίνει αυτόματα, μέσα από την ελεύθερη λειτουργία των αγορών. Η άναρχη και σε πολλές περιπτώσεις ληστρική ανάπτυξη, η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα που έχει τα χρέη της στο εσωτερικό και τα κέρδη της στο εξωτερικό, όλα αυτά αποτελούν ένα παρελθόν που πρέπει να υπερβούμε.
-Σήμερα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια οργανωμένη και απαιτητική ανάπτυξη, με διεθνή standards, με κοινωνικές και οικολογικές δεσμεύσεις: Tη μείωση της ανεργίας, την προστασία του περιβάλλοντος, με σεβασμό στους εργαζομένους και τα δικαιώματά τους.