Η Ελλάδα καθίσταται σημαντικός κόμβος μεταφορών και ενέργειας και είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ανδρών, αλλά και του γεύματος εργασίας των αντιπροσωπειών ΗΠΑ – Ελλάδας στον Λευκό Οίκο.
Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σήμερα βρίσκονται ίσως στο καλύτερό τους επίπεδο μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.
Ερωτηθείς για δήλωσή του προ των Αμερικανικών εκλογών, όταν είχε σημειώσει –αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εκλογής του κ. Τραμπ- πως ελπίζει «αυτό το κακό να μην μας συμβεί», ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η προσέγγισή τους στα πράγματα ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός αλλά είναι για καλό».
«Σας διαβεβαιώνω ότι η συνάντηση ήταν γόνιμη, δεν αισθάνθηκα ότι απειλούμαι», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Τραμπ, έχουν στόχο να βρουν κοινό έδαφος για τους κοινούς στόχους.
Χαριτολογώντας, ο κ. Τραμπ σχολίασε πως «αυτό έπρεπε να το είχα ακούσει προτού απαντήσω», συμπληρώνοντας πως πολλοί ηγέτες ξένων χωρών ήταν επιφυλακτικοί πριν αναλάβει εκείνος την προεδρία των ΗΠΑ.
«Η συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από ποτέ και η Αθήνα προσβλέπει στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων», είπε ο Πρωθυπουργός.
Για το Ελληνικό
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για εποικοδομητικές συνομιλίες. Δήλωσε δε, ότι η Ελλάδα σήμερα εκπληρώνει τρεις βασικούς στόχους που δεν αφορούν μόνο την ίδια αλλά έχουν σημασία και σε διεθνές επίπεδο:
Βγαίνει από την κρίση, αρχίζει να προσελκύει επενδύσεις και αφήνει πίσω όχι μόνο την κρίση «αλλά και το οικονομικό μοντέλο που μας οδήγησε σε αυτή».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι προσβλέπει στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων σημειώνοντας μάλιστα ότι το γεγονός πως οι ΗΠΑ θα είναι τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ θα παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό.
Ανακοίνωσε μάλιστα την απόφαση να δημιουργηθεί μόνιμη ομάδα εργασίας ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομίας Ελλάδας και ΗΠΑ.
Επεσήμανε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Όπως αποκάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας, ο Ντόναλντ Τραμπ τον ρώτησε στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους για την εξέλιξη της επένδυσης στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, καθώς είχε ενδιαφερθεί για την έκταση και ο ίδιος ο κ. Τραμπ στο παρελθόν, ως επιχειρηματίας
«Τον ενημέρωσα ότι η επένδυση προχωράει» είπε και διαβεβαίωσε ότι το Ελληνικό θα γίνει project επενδύσεων.
Η βάση της Σούδας πρέπει να αναβαθμιστεί
Ως προς την βάση της Σούδας, ο Τραμπ ευχαρίστησε την Ελλάδα «για την φιλοξενία στην βάση της Σούδας» προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες».
Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η βάση της Σούδας έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία. «Γίνεται πολύ καλή δουλειά εκεί και πιστεύω ότι πρέπει να αναβαθμιστεί» απάντησε.
Πρώτη καταχώρηση: 21:24