«Το Brexit δεν έχει καμιά σχέση με το Grexit» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γνωστός Γάλλος δημοσιογράφος Jean Quatremer, εξηγώντας πως η Ελλάδα είναι στην «καρδιά» της Ευρώπης και ακόμη κι αν ως «άτακτο παιδί» κάνει λάθη, «πρέπει να το βοηθήσουμε», ενώ η Μεγάλη Βρετανία όχι μόνο δεν είναι στην οικογένεια αλλά … «κάνει ήδη άλλη ζωή» και το «διαζύγιο» θα της κοστίσει πολύ ακριβά.
Ο Γάλλος δημοσιογράφος, ο οποίος πάνω από δύο δεκαετίες καλύπτει τα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για λογαριασμό της εφημερίδας Lib?ration κι έγινε παγκοσμίως γνωστός για το blog «Coulisses de Bruxelles» (Τα Παρασκήνια των Βρυξελλών), που διατηρεί στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας, βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη, στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετάσχει σε μια συζήτηση για το αν «φταίει η Ευρώπη;», στο πλαίσιο των Ελληνογαλλικών Συζητήσεων, που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο.
Λίγο πριν από την εκδήλωση στο Τελλόγλειο, ο Jean Quatremer μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το Brexit, για το οποίο «δεν νοιάζεται κανείς», τα «δύσκολα» της ελληνικής κρίσης, που αν και έχουν περάσει, χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα “για να αλλάξει η χώρα”, την ψήφο εξωστρέφειας των Γάλλων με την επιλογή του Μακρόν για την Προεδρία της Γαλλίας, την «καταστροφική επιθυμία» της Καταλονίας για ανεξαρτησία αλλά και τους αναγκαίους μετανάστες σε μια Ευρώπη που… γερνάει.
«Κανείς δεν νοιάζεται για το Brexit» καθώς «δεν έχει καμία επίπτωση» για την ΕΕ, εν αντιθέσει με την ίδια τη Βρετανία που «η διάλυση ενός ‘γάμου’ σαράντα ετών θα της κοστίσει πολύ ακριβά», είπε, απορρίπτοντας κάθε προσπάθεια σύνδεσης του Brexit με την προηγούμενη συζήτηση περί Grexit καθώς τυχόν αποχώρηση της Ελλάδας από την ΕΕ, όπως τόνισε, θα ήταν καταστροφική.
«Το Brexit δεν έχει καμία σχέση με το Grexit. Η Ελλάδα δεν μπορούσε να αποχωρήσει από την ΕΕ. Είναι στην καρδιά της Ευρώπης, είναι στο ευρώ, είναι στη συνθήκη Σένγκεν, συμμετέχει σε όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Η Μεγάλη Βρετανία είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό […] Η Ελλάδα ανήκει στην οικογένεια και, ακόμη κι αν το άτακτο παιδί κάνει λάθη, πρέπει να το βοηθήσουμε. Η Μεγάλη Βρετανία δεν είναι στην οικογένεια. Είναι ήδη μακριά, κάνει άλλη ζωή. Άρα, πολύ ωμά, κανείς δεν νοιάζεται για το Brexit!!», υπογράμμισε.
Όσο για το πότε θα γίνει το Brexit; «Το Brexit θα γίνει κανονικά το 2019, αλλά θα είναι πάρα πολύ βίαιο για τη χώρα. Και πολύ καλά! Όχι για να τους τιμωρήσουμε. Αλλά δεν μπορείς να εγκαταλείπεις την ΕΕ έτσι. Υπάρχει ένα τίμημα. Δεν υπάρχει πια το όνειρο της κυριαρχίας του κόσμου στην παγκοσμιοποιημένη εποχή που ζούμε. Η Αγγλία προσπαθεί τώρα να περιορίσει τις ζημιές και να βγει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που έχουν την ιδεολογία ότι θα πετύχουν μόνοι και ότι δεν πειράζει που δεν είναι στην ΕΕ. Υπάρχει βέβαια η Κοινοπολιτεία αλλά υπάρχει μόνο στο μυαλό της Αγγλίας. Πιστεύετε ότι η Ινδία με 1 δισ. κατοίκους ενδιαφέρεται για την Αγγλία;».