Συμφωνία για την ανάδειξη και την προβολή των αρχαιολογικών χώρων της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και του φυσικού της πλούτου, επικύρωσαν με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης και ο πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος.
«Είναι η συμφωνία που τοποθετεί τα μνημεία της φύσης και του πολιτισμού της Περιφέρειας στο κέντρο της ζωής, της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας.
Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Μπακογιάννης, αφού ευχαρίστησε τον κ. Μπένο, αναφέρθηκε στη σημασία της, χαρακτηρίζοντας την σπουδαία και δήλωσε αισιόδοξος ότι αυτή η κοινή προσπάθεια θα ολοκληρωθεί με επιτυχία.
«Επικυρώσαμε μία σπουδαία συμφωνία που βάζει στο προσκήνιο, αναδεικνύει και προστατεύει τον ανεξάντλητο πολιτιστικό και φυσικό πλούτο της Στερεάς Ελλάδας. Το χρωστάμε άλλωστε στην ιστορία και τον πολιτισμό μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.
Επισήμανε πως αυτή η συμφωνία, πρώτα απ’ όλα σέβεται τα μνημεία της Περιφέρειας και τα κάνει μέρος της καθημερινής ζωής και της ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, και σημείωσε πως παράλληλα ολοκληρώνει ένα πακέτο τουρισμού υψηλών προδιαγραφών. «Δημιουργούμε και προσφέρουμε στους επισκέπτες ένα σύνολο εικόνων. Την εικόνα των μνημείων και την εικόνα της φύσης μέσα σε ένα πλαίσιο υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. Φτιάχνουμε, δηλαδή, ένα σενάριο που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει στην οικονομία της Στερεάς Ελλάδας και ολόκληρης της χώρας» υπογράμμισε.
Από την πλευρά του, ο κ. Μπένος τόνισε πως οι συνθήκες της κοινής μας προσπάθειας είναι εξαιρετικές γιατί η Στερεά Ελλάδα δεν έχει μόνο υπέροχα μνημεία, έχει και ένα θεσμικό υπόβαθρο εξαιρετικό και ανθρώπους αποφασισμένους να δημιουργήσουν ένα αναπτυξιακό πρότυπο που μπορεί να εξελιχθεί σε «πνευματικό κριό» όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για την Ευρώπη».
Στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιγράφονται αναλυτικά οι κοινοί στόχοι της συμφωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του σωματείου «Διάζωμα». Ειδικότερα, αφορούν καταρχάς στην υλοποίηση σημαντικών τεχνικών έργων και παρεμβάσεων για την διευκόλυνση της πρόσβασης των επισκεπτών στα «Μονοπάτια της Ιστορίας-Διαδρομές Φύσης και Πολιτισμού».
Επίσης, στοχεύουν στη δικτύωση μεταξύ της επισκεψιμότητας των μνημείων, των διαδρομών στη φύση και της τοπικής οικονομίας. Σημαντικές θεωρούνται και οι παρεμβάσεις ήπιου χαρακτήρα που αποτελούν προϋπόθεση για τη δημιουργία ολοκληρωμένου προϊόντος στον πολιτιστικό τουρισμό.
Οι δράσεις αυτές, όπως διευκρινίζεται, αφορούν θέματα προβολής/μάρκετινγκ του προορισμού, κατάρτιση επαγγελματιών, ενίσχυση της δημιουργικής βιομηχανίας και υποστήριξη τοπικών δικτυώσεων επιχειρήσεων. Τέλος, με τη συμφωνία αυτή αποσκοπείται η αναβάθμιση των υπηρεσιών και των υποδομών τουρισμού με την αύξηση του αριθμού των τουριστικών καταλυμάτων (ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια).