Οξεία κριτική στο Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου άσκησαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατά τη συνεδρίαση του διευρυμένου ΚΤΕ Οικονομικών, που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στην Αίθουσα Γερουσίας στη Βουλή και στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 80 βουλευτές ζήτησαν να τοποθετηθούν.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι “δεν έχουμε αποτύχει”, αν και ανέφερε αστοχίες αλλά και καθυστερήσεις. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε, επίσης, ότι για να πάρουμε την 5η δόση πρέπει να δείξουμε ότι κάνουμε κάτι, ενώ έκανε λόγο και για πιέσεις που ασκούνται, ώστε η χώρα να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις.
“Εισφορά αλληλεγγύης, ύψους 3% επί του γενικού εισοδήματος”, φέρεται να πρότεινε, προ ολίγων ημερών ο Πρόεδρος της Βουλής, ως εναλλακτική πρόταση, ώστε να μη μειωθεί το αφορολόγητο και να μην εξισωθεί το πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης και σε αυτήν την πρόταση αναφέρθηκε σήμερα ο κ. Παπακωνσταντίνου. Η σχετική πρόταση του Φ. Πετσάλνικου είναι πανομοιότυπη με την εισφορά αλληλεγγύης, που εφαρμόστηκε στη διάρκεια της ενοποίησης της Γερμανίας, ενώ εκτιμάται ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα αποφέρει 2,7 δισ. ευρώ.
Ιδιαίτερα οξεία ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η κα Βάσω Παπανδρέου, η οποία απευθυνόμενη στον κ. Παπακωνσταντίνου του είπε ότι την αντιμετώπισε απαξιωτικά- “ως ούφο” φέρεται ότι είπε -όταν στις αρχές Νοεμβρίου του 2009 τον επισκέφθηκε στο γραφείο του και του πρότεινε την λήψη μέτρων.
Επίσης, η κα Παπανδρέου ρώτησε τον υπουργό Οικονομικών “τί έχει κάνει με τους κερδοσκόπους- είχαμε πει ότι θα κάνουμε μηνύσεις. Που βρίσκεται η διαδικασία;” ενώ πρόσθεσε ότι η διαδικασία ακριβής δανειοδότησης μιας φτωχής χώρας δεν οδηγεί πουθενά. Η κα Παπανδρέου κάλεσε τον κ. Παπακωνσταντίνου να πει την αλήθεια στον κόσμο, πως το βιοτικό επίπεδο θα πέσει κατά 30%.
“Δεν υπάρχει σχέδιο κι αυτά που κάνετε έχουν κοντά πόδια”, φέρεται να είπε, επίσης, η κα Παπανδρέου, η οποία επιπλέον ανέφερε ότι και φέτος και πέρυσι θέσατε εκβιαστικά διλήμματα και “όπως είπε κι ο Μιραμπό, όταν εκβιάζεται η Βουλή, δολοφονείται η δημοκρατία”.
Από την κριτική της κας Παπανδρέου δεν ξέφυγε η διαδικασία του ‘opengov’ και σύμφωνα με πληροφορίες είπε: “Αφήστε τα κόλπα με τα opengov που συγκαλύπτουν τις επιλογές των “κολλητών” σας”.
Την εκτίμησή του, ότι υπήρχαν μεγαλύτερα περιθώρια επίτευξης “συνεννόησης” μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ανέπτυξε ο Κώστας Γείτονας, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε αρκετή, καλώς εννοούμενη, “πίεση” προς την κατεύθυνση αυτή, ούτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε από τον πρωθυπουργό.
Ο κ. Γείτονας ανέφερε ότι μιας και γίνεται λόγος για νέα φορολογικά μέτρα, αυτό δίνει μια ευκαιρία για μία εκ νέου προσπάθεια σύγκλισης των πολιτικών αρχηγών, ώστε να επιτευχθεί συνεννόηση. Τάχθηκε δε κατά του δημοψηφίσματος, λέγοντας πως αυτό συνιστά προθάλαμο εκλογών. Επίσης είπε ότι πρέπει να γίνει “αναπτυξιακή αντεπίθεση”, ενώ επιπλέον εκτίμησε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει το επικοινωνιακό παιχνίδι και αυτό φαίνεται από τις ανακοινώσεις της Κυριακής όπου “αντί να ενημερώνετε τα ΜΜΕ, κάνετε καταστολή”.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επιπλέον διαπίστωσε ότι στη χώρα σχηματοποιούνται δύο “μέτωπα”: το ένα το ονόμασε ‘Συμμαχία Σωτηρίας’ και συνίσταται από δυνάμεις που επιδιώκουν την συνεννόηση και την επίλυση των προβλημάτων μέσα στην ΕΕ, την ευρωζώνη και τους θεσμούς και το άλλο το ονόμασε μέτωπο “Απομόνωσης και Αυτοκτονίας”, που απαρτίζεται από δυνάμεις που θέλουν στάση πληρωμών, άρνηση εκπλήρωσης υποχρεώσεων και δανεισμό της χώρας από την Κίνα κλπ.
“Πως μπορείτε να διασφαλίσετε ότι δεν θα λάβετε άλλα μέτρα; Δεν μπορείς να στύβεις κάθε μήνα”, ήταν η ερώτηση που έθεσε στον υπουργό Οικονομικών, η κα Ελενα Παναρίτη, η οποία πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα ως πρόβλημα ρευστότητας και όχι ως πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας, η οποία εξασφαλίζεται με δομικές αλλαγές και όχι με την λήψη μόνο δημοσιονομικών μέτρων.
Εξηγώντας την θέση της για κεφαλαιακή επάρκεια και δομικές αλλαγές, η κ. Παναρίτη, μιλώντας σε δημοσιογράφους, έφερε ως παράδειγμα το ότι όταν πας να αξιοποιήσεις κρατική περιουσία, η οποία λόγω έλλειψης κτηματολογίου έχει διάφορες εκκρεμμότητες, τότε και φθηνά θα την αξιοποιήσεις και στην πορεία θα ανακύψουν δεκάδες προβλήματα.
Την εκτίμησή του ότι “δεν βγαίνει το πρόγραμμα”, διατύπωσε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, προσθέτοντας ότι η ομάδα που ανέλαβε να διαχειριστεί την κρίση έχει τόσο έλλειμμα, που δεν μπορεί να την εμπιστευθεί ο κόσμος.
Ο Μιχάλης Κατρίνης, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι ζητείται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα να αναλάβει τις ευθύνες της. “Εσείς κ. Παπακωνσταντίνου να ζητήσετε από τους υπουργούς και την κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ειδικά για τους υπουργούς που έχουν αστοχήσει”, πρόσθεσε.
Την εκτίμησή του ότι ο απολογισμός ήταν ειλικρινής, αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι πως αδειάσαμε τις τράπεζες από τις καταθέσεις και γεμίσαμε τις πλατείες με κόσμο, διατύπωσε ο Πάρης Κουκουλόπουλος, προσθέτοντας ότι η πολιτική δεν ασκείται στο κενό και αν η επιλογή μας είναι το σποτ που κυκλοφόρησε την Κυριακή, φοβάμαι ότι έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Επίσης ο κ. Κουκουλόπουλος είπε ότι η χώρα γεμίζει με παράνομους μετανάστες και αδειάζει από νέους επιστήμονες.
Να σταματήσουμε να φορολογούμε τις χρόνια κατατρεγμένες στρατιές. Η φαυλότητα και η κομματοκρατία προσβάλλουν τις σχέσεις μας με την κοινωνία, ενώ υπάρχει έπαρση αυθεντίας, φέρεται να είπε ο κ. Μίχος, προσθέτοντας ότι απαιτείται επιπλέον η ανατροπή της “πολιτικής κανονικότητας, έτσι όπως ασκείται από τον Πρόεδρο και την ηγετική ομάδα”.
“Δεν είναι στραβός ο γιαλός, στραβά αρμενίζαμε και στραβά αρμενίζουμε”, είπε ο κ. Νασιώκας, προσθέτοντας ότι τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί τον Οκτώβριο του 2009. Ο κ. Νασιώκας πρόσθεσε ότι πρέπει να αναληφθούν ευθύνες, να υπάρξουν παραιτήσεις, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν χρειάζονται εκλογές, αλλά μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και σωτηρίας.
“Το αποτέλεσμα σήμερα είναι: οι πλατείες με αγανακτισμένους και αποπροσανατολισμένους ανθρώπους. Και το δεύτερο με ανησυχεί περισσότερο από το πρώτο”, είπε στο ΚΤΕ Οικονομικών, ο κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος εξέδωσε και σχετικό δελτίο Τύπου. Ο κ. Κρεμαστινός είπε ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να γυρίσουν στο σπίτι τους όχι ταπεινωμένοι, αλλά ικανοποιημένοι από την ελπίδα που θα τους προσφέρει η κυβέρνηση και τάχθηκε υπέρ της συναίνεσης, εννοώντας “έμπρακτη συναίνεση με την συμμετοχή στο υπουργείο Οικονομικών, υπουργών της εμπιστοσύνης των συναινούντων κομμάτων”.
Χρονικό
Με την παρουσία πέντε υπουργών ξεκίνησε, λίγο μετά τις 10 και μισή, στη Βουλή η συνεδρίαση του διευρυμένου Κοινοβουλευτικού Τομέα Έργου (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ενημερωθούν τα κοινοβουλευτικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος για το υπό κατάρτιση Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την Οικονομία που συζητήθηκε στη χθεσινή μαραθώνια “άτυπη” συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.
Στη συνεδρίαση του ΚΤΕ μετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέπας.
Το Μεσοπρόθεσμο θα είναι αντικείμενο συζήτησης και στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, που είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει στις 5 το απόγευμα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου του Κινήματος Γιώργου Παπανδρέου.
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη 7 Ιουνίου 2011, 11:04