“Βαρύ” το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ

Μαραθώνια ήταν η χθεσινή συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, με τους βουλευτές του κόμματος να ασκούν έντονη κριτική στον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε περιθώρια για αλλαγές στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αφού προανήγγειλε μείωση του αφορολόγητου, «πάγωμα» της αύξησης των αντικειμενικών αξιών και εισφορά αλληλεγγύης.

 

Από την πλευρά των υπουργών, η κ. Κατσέλη άφησε ανοιχτό το περιθώριο για κάποιες διορθώσεις στη μείωση των επιδομάτων αλλά υπεραμύνθηκε της μείωσης κατά 20% του μισθού όσων εργάζονται για πρώτη φορά. Ο κ. Κουτρουμάνης, είπε ότι οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν γιατί διαφορετικά θα υπάρξουν ασφαλιστικά Ταμεία που δεν θα μπορούν αν τις καταβάλλουν.

 

Ο κ. Ραγκούσης είπε ότι θα φέρει νόμο που θα επιτρέπει τη διενέργεια δημοψηφίσματος όποτε αποφασιστεί να γίνει, ότι δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός με τον εκλογικό νόμο, ο οποίος θα συζητηθεί διεξοδικά όταν έρθει η ώρα, χωρίς ωστόσο να απαντήσει σε ερωτήσεις για το ενιαίο μισθολόγιο, διευκρινίζοντας ότι δεν θα περιέχεται ούτε στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ούτε στους εφαρμοστικούς νόμους που θα ακολουθήσουν.

 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε και στις προσωπικές επιθέσεις που δέχτηκε, τονίζοντας ότι αισθάνεατι πικρία, ενώ επανέλαβε αρκετές φορές ότι δεν αποφασίζει μόνος του αλλά ασκεί μια κυβερνητική πολιτική που αποφασίζεται από ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο, ενώ υπαινίχθηκε ότι είχε και ο ίδιος τις αμφιβολίες τους για την ορθότητα των μέτρων του πρώτου μνημονίου αλλά στη θέση που βρέθηκε τότε η Ελλάδα δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια διαπραγμάτευσης.

 

Η χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση ήταν πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του ΠΑΣΟΚ, καθώς την αίθουσα της Γερουσίας όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση προσήλθαν το πρωί περισσότεροι από 80 βουλευτές, γράφτηκαν στον κατάλογο των ομιλητών 65 άτομα και έμειναν μέχρι το τέλος περί τους 47.

 

Η συζήτηση ωστόσο λειτούργησε και εκτονωτικά. Το μεσοπρόθεσμο δεν θα κατατεθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος, συζητείται εξαντλητικά σε όλα τα όργανα, και θα έχει τη μορφή ενός τριετούς προϋπολογισμού με τους εφαρμοστικούς νόμους που θα κατατεθούν παράλληλα ώστε να γνωρίζουν οι βουλευτές ακριβώς τι καλούνται να ψηφίσουν.

 

Προηγήθηκε η επιστολή των «16» και οι αιχμηρές τοποθετήσεις της πλειονότητας των βουλευτών σε δημόσιες παρεμβάσεις και στον ΚΤΕ Οικονομικών.

 

Επίθεση στον υπουργό οικονομικών εξαπέλυσε η Βάσω Παπανδρέου, λέγοντάς του χαρακτηριστικά: «όταν ήρθα στο γραφείο σου τον Νοέμβριο του 2009 για να σου πω ότι πρέπει να πάρεις μέτρα εσύ με αντιμετώπισες σαν… UFO. Η διαδικασία της ακριβής δανειοδότησης μιας πτωχευμένης χώρας δεν οδηγεί πουθενά. Αφήστε τα κόλπα με τα open gov που συγκαλύπτουν τις επιλογές των κολλητών σας. Δεν υπήρχε σχέδιο, ούτε πέρυσι, ούτε φέτος. Τελικά θα γίνει αναδιάρθρωση αλλά όταν συμφέρει τις ευρωπαϊκές Τράπεζες. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να αντέχει να πληρώνει 15% του ΑΕΠ σε χρεολύσια». «Πρέπει να πείτε την αλήθεια στο λαό, ότι το βιοτικό επίπεδο θα μειωθεί κατά 30% και άρα τα μέτρα θα πρέπει να είναι δίκαια» πρόσθεσε η πρώην υπουργός.

 

Οι κ.κ. Σοφία Γιαννακά, Τόνια Αντωνίου, Ν.Ζωίδης, Β. Γερανίδης, Δ. Βαρβαρίγος μίλησαν ευθέως για εκλογές, ενώ ο κ. Κ. Γείτονας ζήτησε να μην παίρνουν αψήφιστα το δημοψήφισμα γιατί αποτελεί προθάλαμο εκλογών. Οι κ.κ. Εκτ. Νασιώκας και Δ. Λιτζέρης ζήτησαν απόδοση ευθυνών ακόμα και παραιτήσεις.

 

Ο κ. Κουκουλόπουλος είπε ότι χάνεται και το πολιτικό επικοινωνιακό παιχνίδι όταν αδειάζουν οι τράπεζες και γεμίζουν οι πλατείες, ενώ θέμα ανάκτησης της εμπιστοσύνης της κοινωνίας έθεσαν και οι κ.κ. Κ. Καρτάλης, ο οποίος προειδοποίησε ότι θα δημιουργηθεί ρήγμα με την κοινωνία αν η κυβέρνηση δεν λάβει εγκαίρως τα μηνύματα της πλατείας, και ο κ. Ν. Σαλαγιάννης. Ο κ. Δ. Κρεμαστινός επισήμανε ότι αν γίνει ανασχηματισμός τα πρόσωπα που θα επιλεγούν θα πρέπει να έχουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, αλλά πρόσθεσε ότι χρειάζεται εκ βαθέων αλλαγή του πολιτικού συστήματος.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ