Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα, Τετάρτη, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφρεντ Μαρτένς, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Στην τετ-α-τετ συνάντηση που θα έχει με τον Βίλφρεντ Μαρτένς ο πρόεδρος της ΝΔ θα εξηγήσει τις θέσεις της ΝΔ, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο Ζάππειο ΙΙ, ενώ θα συζητήσει και τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρωζώνη.
Στη συνέχεια θα έχει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, τόσο με τον κ. Μαρτένς, όσο και με τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι, με τους οποίους θα έχει γεύμα εργασίας.
Η περιοδεία του κ. Σαμαρά θα ολοκληρωθεί με τη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον οποίο και θα συναντήσει εκ νέου και στις 22 Ιουνίου, την παραμονή της Συνόδου του ΕΛΚ.
Ο κ.Σαμαράς πήρε στο Παρίσι μία πρώτη γεύση των πιο ασφυκτικών πιέσεων που αναμένεται να δεχτεί στις Βρυξέλλες.
Στην ωριαία κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρωθυπουργό, Φρανσουά Φιγιόν, ο κ. Σαμαράς, άκουσε να τον προτρέπει ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση στην Ελλάδα μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι εκδόθηκε και σχετική ανακοίνωση του γαλλικού πρωθυπουργικού γραφείου (κάτι που δεν συνηθίζεται ειδικά σε συναντήσεις με αρχηγούς αντιπολίτευσης), κίνηση που αναδεικνύει το πιεστικό κλίμα που υπάρχει για τον κ. Σαμαρά να αλλάξει ρότα και να συναινέσει.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ο κ. Φιγιόν τόνισε την ανάγκη «επίδειξης υπεύθυνης στάσης από τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, πράγμα που συνεπάγεται ειδικότερα, την υποστήριξη των κυριότερων πολιτικών ομάδων στο νέο διαρθρωτικό σχέδιο που διαπραγματεύθηκε η ελληνική κυβέρνηση, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο κ. Σαμαράς μετά το τέλος της συνάντησης επιχείρησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και επέμεινε ότι κεντρική θέση της ΝΔ είναι η ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου.
Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εξέφρασα τις θέσεις μας για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα στην Ελλάδα. Παρέθεσα τα στοιχεία που δείχνουν ότι η πολιτική αυτή έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο και εξήγησα τη δική μας εναλλακτική πρόταση».
«Επίσης, διατύπωσα την άποψή μας για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, ώστε να βγούμε μια ώρα νωρίτερα από αυτό» τόνισε.
Διαβάστε επίσης: Γραμμή συναίνεσης ζητά και ο Φιγιόν