Στην κωδικοποίηση και αναμόρφωση της λατομικής νομοθεσίας προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υφυπουργού Περιβάλλοντος Ιωάννη Μανιάτη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, πρόσφατα συστάθηκε επιτροπή για την επανεξέταση της λατομικής νομοθεσίας, αξιοποιώντας όλες τις προηγούμενες προσπάθειες που είχαν γίνει για το ίδιο θέμα.
Ταυτόχρονα, αναφέρει ο υφυπουργός, στο νομοσχέδιο αυτό στο οποίο θα κωδικοποιείται όλη η λατομική νομοθεσία, θα συμπεριληφθούν και διατάξεις εκσυγχρονισμού της μεταλλευτικής νομοθεσίας, προκειμένου να αποτελέσει μια σταθερή βάση για τις επόμενες δεκαετίες.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος ενημερώνει επιπλέον ότι στις αρχές Μαΐου υπεγράφη η απόφαση επανασυγκρότησης της επιτροπής για την αξιολόγηση του οικονομικού και αποθεματικού δυναμικού των δημόσιων μεταλλείων. Η Επιτροπή αυτή, σημειώνει ο κ. Μανιάτης, εργάζεται εντατικά και συστηματικά αξιολογώντας ένα προς ένα όλους τους Δημόσιους Μεταλλευτικούς Χώρους και στους επόμενους δύο μήνες θα δοθεί το πρώτο πόρισμα στο οποίο θα αξιολογούνται τουλάχιστον 20 Δημόσιοι Μεταλλευτικοί Χώροι με συγκεκριμένη πρόταση αξιοποίησης. Το ίδιο θα επαναλαμβάνεται ανά τρίμηνο μέχρις ότου ολοκληρωθεί το έργο της επιτροπής.
Το έγγραφο του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Μουσουρούλη, που καλούσε το Υπουργείο να τον ενημερώσει για το σχεδιασμό για την περαιτέρω ανάπτυξη και ορθή λειτουργία του ορυκτού πλούτου. Ο βουλευτής έχει επισημάνει ότι «η χώρα μας διαθέτει σημαντική ποικιλία μεταλλευμάτων και ορυκτών που μπορούν να τροφοδοτήσουν με πρώτες ύλες σημαντικούς κλάδους της εθνικής οικονομίας, αυξάνοντας παράλληλα και τις εξαγωγές».
Ο κ. Μανιάτης ενημερώνει, επίσης, τον βουλευτή της ΝΔ ότι η Ψηφιακή Βάση Χωρικών Δεδομένων των Μεταλλευτικών και Λατομικών Χώρων της Ελλάδας ανανεώνεται συνεχώς με νεότερα στοιχεία και ταυτόχρονα γίνεται έλεγχος και ταυτοποίηση των υπαρχόντων στοιχείων. Σκοπός είναι, τονίζει ο υφυπουργός, η μελλοντική αξιοποίηση της Ψηφιακής Βάσης, προκειμένου εκτός από εργαλείο του Δημοσίου να γίνει και εργαλείο προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος στον εξορυκτικό τομέα και να λειτουργήσει και εθνικό κτηματολόγιο στον τομέα του ορυκτού πλούτου.