Ως μία «επίπονη δουλειά», «ένα καινούργιο μεγάλο άνοιγμα για την ανάπτυξη των σχέσεών μας», χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς- σε τηλεφωνική συνέντευξή του από τη Σεούλ στο Ρ/Σ του Alpha- την περιοδεία που επί ένα πενθήμερο πραγματοποίησε σε τρεις σημαντικές χώρες της Ασίας, Ινδία, Σιγκαπούρη και N. Κορέα.
Μια περιοδεία «προγραμματισμένη εδώ και πάνω από ένα χρόνο», όπως είπε εκφράζοντας την απορία του «που κάποιοι λένε ότι σηκώθηκα κι έφυγα απ΄ την Ελλάδα έχοντας υποχρεώσεις ως υπουργός Εξωτερικών οι οποίες προηγούνται από κάθε τι άλλο».
Επ’ αυτού μάλιστα διευκρίνισε ότι «την προηγούμενη Πέμπτη ήταν να απαντήσω στη Βουλή σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης, του κ. Λοβέρδου συγκεκριμένα, ο οποίος, ενώ ήξερε ότι είμαι στην Αθήνα και θα λείπω αυτή την εβδομάδα και την επομένη, προτίμησε να σηκωθεί να φύγει για ένα ταξίδι στο εξωτερικό χωρίς μεγάλη ουσία, αλλά με κατηγορεί εμένα γιατί κάνω ένα ταξίδι που φέρνει την Ελλάδα πραγματικά σε άμεση επαφή και παραπέρα ανάπτυξη σχέσεων, με τα κέντρα των μεγάλων τεχνολογιών, Σιγκαπούρη και Κορέα και με μια αναδυόμενη δύναμη».
Ερωτηθείς αναφορικά με την επίσκεψή του στην Ινδία, ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι μετά από τη στρατηγική σχέση που αναπτύχθηκε με την Κίνα, τόσο σε επίπεδο οικονομικών σχέσεων όσο και υπερασπιζόμενοι αμφότεροι τα συμφέροντά μας από κοινού στη διεθνή σκηνή, «τώρα που είμαστε σε μια πορεία ανάκαμψης, έπρεπε να ξαναπιάσουμε το νήμα που είχε χαθεί με την Ινδία».
Ανέφερε ότι πήγε εκεί «με μια ολοκληρωμένη πρόταση στρατηγικής που αφορά συνεργασία πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, ιδιαίτερα των κεντρικών και νοτίων περιοχών της Ινδίας στις οποίες έχει συγκεντρωθεί η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών όπως επίσης και συνεργασία σε τομείς πολιτισμού και σε άλλους».
«Εάν ήθελε να χαρακτηρίσει κανείς τον σημερινό κόσμο και τις μεγάλες δυνάμεις που αναδύονται εκ νέου», είπε, «θα έλεγε ότι η Ρωσία με μια έννοια είναι το “βενζινάδικο” του κόσμου, η Κίνα είναι το “εργοστάσιο” και η Ινδία είναι το “τεχνολογικό γραφείο” του κόσμου. Άρα έπρεπε να πάμε στην Ινδία να ξανανοίξουμε τις σχέσεις μας».
Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταποδοτική επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει το καλοκαίρι στην Αθήνα η Ινδή ομόλογός του, αλλά κυρίως για τη συμμετοχή τής Ινδίας -η οποία, όπως είπε «είχε μια επιφυλακτικότητα στην αρχή»- «στη μεγάλη ελληνική πρωτοβουλία, το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών» που έχουν επίκαιρο και σημαντικό ρόλο σήμερα, και τώρα συμφώνησε ότι θα είναι παρούσα στην επόμενη συνάντηση, την άνοιξη του 2018, στη Βολιβία.
Ερωτηθείς σχετικά με τον τουρισμό ο κ. Κοτζιάς είπε ότι η παρούσα ανάπτυξη είναι μικρή -20.000 με 30.000- με κύριο λόγο, ότι δεν έχουμε απευθείας πτήσεις, γι’ αυτό και έγινε «μια προκαταρκτική συζήτηση που θα καταλήξει και σε μια συμφωνία, για την απευθείας αεροπορική σύνδεση Ελλάδος με μια-δυο βασικές πόλεις της Ινδίας». Γεγονός που «προωθεί και τον τουρισμό και την επαφή των κοινωνιών», όπως σημείωσε ο υπουργός. Και προσέθεσε: «Πρέπει να δούμε αυτές τις δυνάμεις, όπως είναι η Ινδία, στη στρατηγική τους προοπτική. Η Ινδία θα είναι το 2040 η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου. Η Ινδία θα έχει μια μεσαία τάξη γύρω στα 300 με 400 εκατομμύρια. Σήμερα είναι ήδη 200 εκατομμύρια. Το 1% απ΄ αυτά, είναι 2 εκατομμύρια πλούσιοι τουρίστες. Είναι ολοφάνερη η ανάγκη και απ΄ αυτή τη σκοπιά ν΄ αναπτύξουμε τις σχέσεις μας».