Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, από τις 12 που ήταν προγραμματισμένη, ξεκίνησε η τακτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, όπου αναμένεται να εγκριθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Απόψε, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ενώ την Τρίτη θα αρχίσει η συζήτησή του στην αρμόδια Επιτροπή, όπως ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενημερώνοντας τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Η ψήφισή του, αναμένεται να γίνει στις 28 Ιουνίου.
Περί τις 20 Ιουνίου αναμένεται και η κατάθεση στη Βουλή των εφαρμοστικών νόμων, οι οποίοι θα ψηφιστούν μέχρι τις 8 Ιουλίου, καθώς η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και των εφαρμοστικών νόμων έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο από το ΔΝΤ για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου, η οποία αναμένεται να γίνει στις 15 Ιουλίου. Στους εφαρμοστικούς νόμους θα περιλαμβάνονται τα βασικά μέτρα για το 2011, η δημιουργία ταμείου δημόσιας περιουσίας αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις.
Το ΔΝΤ θέτει επίσης δύο προϋποθέσεις για την έγκρισή της: Τη βιωσιμότητα του χρέους και τη διασφάλιση της συνέχισης της χρηματοδότησης της Ελλάδας και το 2012.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις, που συνεχίζονται, είναι δύσκολες, ενώ σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει εκτάκτως το «Eurogroup». Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν μέχρι τις 20 Ιουνίου, έχοντας και τη συμπαράσταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Μεγάλες δυσκολίες ανακύπτουν για όλα αυτά από τη διαφορά απόψεων που υπάρχει με την ΕΚΤ. Είναι, όπως αναφερόταν από υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος, σαν να γίνεται προσπάθεια να βρεθεί ένα μονοπάτι ανάμεσα σε κάτι απολύτως εθελοντικό και σε κάτι που να πιέζει τους ιδιώτες να πάρουν μέρος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η νέα δανειακή στήριξη της Ελλάδας μπορεί να φθάσει και στο ύψος των 100 δισ. ευρώ, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα από πού θα δοθεί. Επίσης δεν έχει αποφασιστεί αν θα συμμετέχουν σε αυτή και ιδιώτες ή όχι.
Από το τελικό κείμενο του μεσοπρόθεσμου μάλλον θα απουσιάζει η μείωση των αφορολογήτων ορίων, που θα αντικατασταθεί από έκτακτη εισφορά η οποία θα επιβληθεί κλιμακωτά στα εισοδήματα και θα ισχύσει για «κάποια χρόνια». Εξετάζεται επίσης αν αυτό θα γίνει μέσω της παρακράτησης φόρου.
Εξάλλου φαίνεται να απομακρύνεται η εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης με του αντίστοιχου φόρου του πετρελαίου κίνησης.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στις συνομιλίες που είχε ο Πρόεδρος της ΝΔ σε Βρυξέλλες και Παρίσι, τονίζοντας ότι σε αυτές τις συναντήσεις αποδομήθηκαν πλήρως οι προτάσεις Σαμαρά, οι οποίες χαρακτηρίσθηκαν μη ρεαλιστικές από την τρόικα.
Εντός των ημερών, πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να καλέσει το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ σε συζήτηση για τα φορολογικά.
Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τα μέλη του Π.Σ και για τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του «Eurogroup» την οποία συγκάλεσε ο κ. Γιούνκερ και συζητήθηκε αποκλειστικά το θέμα της Ελλάδας. Εκεί εκφράστηκαν κάποιες επιφυλάξεις από Γερμανούς, Ολλανδούς και Φινλανδούς, οι οποίοι έχουν κάποιες δυσκολίες να πείσουν τα κοινοβούλιά τους.
Ενημέρωσε επίσης ότι ενόψει της επίσκεψης της Α. Μέρκελ στις ΗΠΑ και της συνάντησής της με τον πρόεδρο Μπ. Ομπάμα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάϊτνερ, την ώρα της άτυπης συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου. Ο Αμερικανός υπουργός ζήτησε να μάθει την κατάσταση και ο κ. Παπακωνσταντίνου του εξήγησε πώς έχουν οι ισορροπίες στην ευρωζώνη. Ο Αμερικανός υπουργός ρώτησε αν θα βοηθούσε κάτι στη λήψη αποφάσεων και ο Έλληνας ομόλογός του, απάντησε υπενθυμίζοντάς του προηγούμενη πρωτοβουλία του Προέδρου Ομπάμα, η οποία είχε θετικά αποτελέσματα.
Διαβάστε επίσης: Ένταση και διαξιφισμοί εν όψει Μεσοπρόθεσμου