«Ο δρόμος είναι δύσκολος και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Η φοροδιαφυγή είναι ανεξάρτητη από το αν θα υπάρξει ή όχι έκτακτη εισφορά και πρέπει να τη χτυπήσουμε. Πρέπει να δούμε, όμως, όλους τους υπολογισμούς», τόνισε σήμερα ο βουλευτής του ΠΑΣοΚ κα πρώην υπουργός Κώστας Γείτονας, μιλώντας για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τα φορολογικά μέτρα στο ΒΗΜΑ FM και στην εκπομπή των Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλου.
Αναφερόμενος στν υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Γείτονας είπε: «Εγώ δεν πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να βάλουμε κάτω και να πυροβολούμε τον υπουργό Οικονομικών. Στο κάτω-κάτω, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι συνολική πολιτική και δεν την εφαρμόζει μόνος του. Η απόδοσή του θα κριθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Λέω όμως ότι πολύ λίγοι θα ήθελαν να είναι στη θέση του»
Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη του κ. Γείτονα:
Για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα:
«Ο δρόμος είναι δύσκολος και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που είναι στην τελική του διαμόρφωση, είναι ο οδηγός για την έξοδο από την κρίση. Σ’ αυτό το πρόγραμμα γίνεται προσπάθεια να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα που αποπνέουν περισσότερη εμπιστοσύνη για τους αδύνατους, να είναι μέτρα που να μην κόβουν κάποιες προοπτικές που άρχισαν να διαφαίνονται για την ανάπτυξη και να έχουν τη μεγαλύτερη αποδοχή όσον αφορά στις συγκλίσεις στο πολιτικό επίπεδο.»
Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τις προτάσεις των βουλευτών για τα οικονομικά μέτρα:
«Η φοροδιαφυγή είναι ανεξάρτητη από το αν υπάρχει ή όχι έκτακτη εισφορά και έχει τους δικούς της νόμους. Για μένα, εκεί θα πρέπει να πέσει το βάρος. Να τη χτυπήσουμε, αλλά είναι και πράγματα που δεν μπορεί να τα επιβάλλει κανείς με το «αποφασίσομεν και διατάσσομεν». Είναι μια ολόκληρη ιστορία. Αυτό που είπαμε προχθές και στη συζήτηση όλοι οι βουλευτές είναι πως το κόψιμο του αφορολόγητου στο μισό είναι άδικο, αλλά θα πρέπει να βρούμε κάποια ισοδύναμο μέτρο.
Και είπαμε μήπως πρέπει να δουν να ανέβουν τα τεκμήρια και να δουν και μια εισφορά αλληλεγγύης. Δεν είπαμε, όμως, ούτε χρόνο ούτε πώς θα κλιμακώνεται. Πρέπει να το δούμε, να δούμε όλους τους υπολογισμούς. Είπα και στην ομιλία μου στη Βουλή ότι οι βουλευτές θεωρούμε καμιά φορά ότι ορθοτομούμε το λόγο της αλήθειας, όπως λένε και στην Εκκλησία. Δεν ορθοτομείται, όμως, ο λόγος της αλήθειας από κανέναν. Για να υπάρχει κάποια πρόταση και να έχει αξία, πρέπει να ξέρεις ότι μπορεί να ενταχθεί σε ένα σύνολο και να μπορεί να αποδώσει.»
Για τη συναίνεση:
«Χρειάζεται να υπάρξει εθνική συνεννόηση. Δεν μιλώ για συναίνεση, είναι μια μεγάλη κουβέντα. Πρέπει να δούμε όσο μπορούμε τις συγκλίσεις και πρέπει να γίνουν παραπέρα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση από τον πρωθυπουργό. Πιστεύω ότι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την εμπειρία που είχε με τα ταξίδια έξω και τις συναντήσεις με παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι και πιο πρόθυμος σε μια προσπάθεια, διότι πρέπει να καταλάβουμε και να το καταλάβουν οι πολίτες ότι δεν κρίνεται η κυβέρνηση. Εγώ το λέω και στους ψηφοφόρους μου. Αυτή τη στιγμή διακυβεύεται η πορεία της χώρας, άρα δεν μπορούμε να έχουμε συμβατικά αντανακλαστικά.»
Για το αν δικαίως βρίσκεται στο στόχαστρο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Οικονομικών:
«Εγώ δεν πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να βάλουμε κάτω και να πυροβολούμε τον κ. Παπακωνσταντίνου. Στο κάτω-κάτω, η οικονομική πολιτική είναι συνολική πολιτική της κυβέρνησης και δεν την εφαρμόζει μόνος του. Η απόδοσή του μπορεί να κριθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Εγώ λέω, όμως, ότι πολύ λίγοι θα ήθελαν να είναι στη θέση του.»
Για τους «αγανακτισμένους»:
«Δημιουργείται στην Ελλάδα μια τάση με ένα κίνημα που μας οδηγεί στην απομόνωση και ουσιαστικά στην αυτοκτονία. Εγώ δεν είμαι με αυτό. Θα μείνω – τουλάχιστον αυτήν την εντολή έχω από τον ελληνικό λαό – με το κίνημα και με τη συμμαχία που θα κάνει τα πάντα, με νύχια και με δόντια, για να πάμε στην πορεία της σωτηρίας.»