“Τα ζητήματα αυτά, που τώρα επανέρχονται στη δημοσιότητα, είναι περσινά ξινά σταφύλια” δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών Κωστής Χατζηδάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, “Πρακτορείο 104,9 fm”, σχολιάζοντας το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Έθνος” που κάνει λόγο για στοχοποίηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ, με αφορμή τη δημοσιοποίηση από την “Καθημερινή της Κυριακής” εγγράφου των υπηρεσιών της Τράπεζας της Ελλάδος προς τον διοικητή της, Γιώργο Προβόπουλο, με ημερομηνία 6 Οκτωβρίου 2009, που αναφέρεται στην κατάσταση, στην οποία είχε περιέλθει η οικονομία κατά την αποχώρηση της κυβέρνησης Καραμανλή.
“Είχαμε πάρει μέτρα, η τότε κυβέρνηση Καραμανλή. Μπορεί να μας ασκήσει κανείς κριτική για το ότι δεν είχαμε πάρει ακόμα δυσκολότερα μέτρα. Πάντως, ήμασταν ο μόνος πολιτικός φορέας τότε που μιλούσε για την κρίση και για την ανάγκη λήψης μέτρων. Πήγαμε στις εκλογές λέγοντας ότι εδώ είναι η κρίση, η διεθνής κρίση χτύπησε τις πόρτες της χώρας και πήγαμε σε εκλογές με ένα περιοριστικό πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή οι αντίπαλοί μας -ο Γιώργος Παπανδρέου και ο ΣΥΡΙΖΑ- πήγαν με παροχές, με ακόμη περισσότερες παροχές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πως και λίγα λέει ο Γιώργος Παπανδρέου και ότι θα έπρεπε να διοριστούν και 100.000 υπάλληλοι στο Δημόσιο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα” είπε ο κ. Χατζηδάκης.
“Εκτός από αυτά”, συνέχισε, “έχουμε επίσης μιλήσει για τις λογιστικές αναταξινομήσεις, που έγιναν τότε, μετά την πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή, δαπάνες που έπρεπε να γραφτούν στο 2010 γράφτηκαν στο 2009, εισπράξεις που έπρεπε να γραφτούν στο 2009 γράφτηκαν στο 2010 και έτσι αυξήθηκε ακόμη περισσότερο το έλλειμμα”.
“Το παρελθόν είναι χρήσιμο να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, εμείς δεν έχουμε καμιά δυσκολία να πούμε ότι η χώρα ζούσε πάνω από τις δυνάμεις της, έχουμε μιλήσει πρώτοι γι αυτό” παρατήρησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας πως “οι πολίτες έχουν αποφανθεί το 2009, το 2012 δύο φορές, το 2015 πάλι δυο φορές”.
“Αν πλήρωσε η χώρα κάτι και το πληρώνει κάθε μέρα είναι τον λαϊκισμό και την αερολογία. Η ΝΔ ήταν πάντοτε από την πλευρά της υπευθυνότητας. Μπορεί να κάνουμε την αυτοκριτική μας για κάποια ζητήματα, χωρίς καμιά αμφιβολία, αλλά πάντως η απέναντι πλευρά δεν δικαιούται να μας κάνει τέτοιου είδους κριτική, ούτε φυσικά και η σημερινή κυβέρνηση, η οποία αρέσκεται στο σπορ της αερολογίας και της δημαγωγίας. Εμείς για το καλό της χώρας το 2012 κάναμε μία ιστορική υπέρβαση και άλλη μία ιστορική υπέρβαση το 2015 και για να μην πέσει η χώρα στα βράχια ψηφίσαμε -χωρίς όρους μάλιστα- το τρίτο μνημόνιο. Αν είναι όρθια η Νέα Δημοκρατία και δεν έχει καταρρεύσει παρότι έπιασε με τα χέρια της αναμμένα χέρια, είναι γιατί έλεγε αλήθειες. Οφείλουμε όλοι να μείνουμε μακριά από τη δημαγωγία και την αερολογία, αυτό είναι το εθνικό μας καρκίνωμα” επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης.
“Παράδοξο να έχουμε δύο κυβερνήσεις στη συσκευασία της μιας για το Σκοπιανό”
Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και τη θέση της ΝΔ επί του θέματος ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε: “Εμείς μένουμε σταθεροί στη γραμμή του Βουκουρεστίου, στη γραμμή τότε της κυβέρνησης Καραμανλή. Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο πήχης και για τη σημερινή κυβέρνηση, όχι μόνο αυτό που έχει προβληθεί -δηλαδή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που να ισχύει έναντι όλων- αλλά και όλα τα συμπαρομαρτούντα, δηλαδή ρυθμίσεις που τότε σε επιστολές της κυβέρνησης Καραμανλή είχαν καταστήσει σαφή -σε σχέση με τον αλυτρωτισμό, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τις ταυτότητες, τα διαβατήρια- μια σφαιρική συνολική θέση. Αυτός είναι ο πήχης για την κυβέρνηση και αυτόν τον πήχη πρέπει να περάσει”.
Αναφερόμενος στις ενστάσεις που έχει διατυπώσει ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε: “Η κυβέρνηση πρωτίστως πρέπει να καταλήξει σε μία και ενιαία θέση, γιατί είναι παράδοξο να έχουμε σήμερα δύο κυβερνήσεις στη συσκευασία της μιας για το Σκοπιανο. Άλλα λέει μέχρι στιγμής ο κ. Τσίπρας και άλλα ο κ. Καμμένος. Βεβαίως μέσα μου πιστεύω ότι στο τέλος ο κ. Καμμένος θα κάνει ακόμη μια πολιτική κυβίστηση, όπως έκανε στα θέματα του μνημονίου, του ΦΠΑ για τα νησιά, του ενιαίου μισθολογίου για τους ενστόλους κ.λπ. […] Δεν γίνεται να υπάρχει κυβέρνηση συνασπισμού στη χώρα και για ένα μείζον θέμα να έχουν διαφορετικές απόψεις και να συνεχίζουν να είναι στην κυβέρνηση. Όταν η ΔΗΜΑΡ με τον κ. Κουβέλη διαφώνησε για το θέμα της ΕΡΤ δεν έβγαλε κάποια ανακοίνωση απλώς, είπε ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση, ότι αποσύρει την εμπιστοσύνη της”.