Σε δυο σημαντικές συναντήσεις για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετείχε, στις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Ασφάλεια Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η μία στη 2η ετήσια συνάντηση απεσταλμένων εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε. σε τρίτες χώρες (Αλγερία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Τσαντ, Ιράκ, Ιορδανία, Λίβανος, Λιβύη, Μαρόκο, Νίγηρας, Πακιστάν, Σαουδική Αραβία, Τυνησία και Τουρκία) για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στη συνέχεια, ο κ. Αβραμόπουλος συμμετείχε σε συνάντηση με εταιρείες του διαδικτύου με αντικείμενο την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου από τις διαδικτυακές πλατφόρμες.
«Ζούμε σε ένα ασταθές περιβάλλον ασφάλειας. Στη γειτονιά της Ευρώπης, από το Μαρόκο ως την Ουκρανία, εκτείνεται ένα γεωπολιτικό τόξο αστάθειας. Οι απειλές προέρχονται όχι μόνον από τη τρομοκρατία, αλλά και από το διεθνές οργανωμένο έγκλημα και το κυβερνοέγκλημα, ενώ ταυτόχρονα, δημογραφικές, κλιματικές και κοινωνικοοικονομικές μεταβολές συμβάλλουν στη δημιουργία μαζικών παράτυπων μεταναστευτικών ροών« τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος στη συνάντηση με τους Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες και πρόσθεσε:
«Ο ρόλος μιας πραγματικής και αποτελεσματικής Ένωσης Ασφάλειας είναι η αξιοποίηση όλων των νομικών, οικονομικών και πολιτικών μέσων που διαθέτουν τα Κράτη Μέλη, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και οι οργανισμοί, για την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας της ΕΕ: περιορίζοντας την πρόσβαση των τρομοκρατών και εγκληματιών σε χρηματοδότηση, όπλα και τεχνολογία, καθώς και την ελεύθερη μετακίνησή τους και την εξάπλωση της ρητορικής μίσους, βελτιώνοντας τα πληροφοριακά συστήματά μας, προστατεύοντας τις κρίσιμες υποδομές και τους δημόσιους χώρους, καθώς και τους πολίτες μας από τις κυβερνοαπειλές».
«Στο διαδίκτυο το πεδίο μάχης»
Στη συνάντηση με τις εταιρείες του διαδικτύου, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη αφαίρεσης του τρομοκρατικού περιεχομένου από τις διαδικτυακές πλατφόρμες. Τόνισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος και παράνομο διαδικτυακό περιεχόμενο διαγράφεται και υπογράμμισε: «Χρειαζόμαστε άμεσα αποτελέσματα. Το πεδίο μάχης δεν βρίσκεται, πλέον, στη Συρία ή στο Ιράκ, αλλά στο διαδίκτυο. Οι εταιρείες του διαδικτύου μπορούν να συμβάλουν στην οριστική απομάκρυνση του τρομοκρατικού περιεχομένου και στην πρόληψη εξάπλωσής του».
Ενημέρωσε, επίσης, ότι τον Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ, για να σημειώσει: «Έχουμε ζητήσει από τις εταιρείες να μας παράσχουν μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, δεδομένα από μια δέσμη δεικτών. Τα στοιχεία αυτά θα είναι καθοριστικά για τα επόμενά μας βήματα.
Σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση νομοθετικού πλαισίου, είναι κάτι για το οποίο απαιτείται χρόνος, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλεισθεί, εάν, μελλοντικά, κριθεί απαραίτητο. Τώρα είναι η στιγμή να δράσουμε υπεύθυνα, συλλογικά και αποφασιστικά, στη βάση της σχέσης εμπιστοσύνης και συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει, καθώς αποτελεί κοινό μας στόχο η καταπολέμηση αυτής της σύγχρονης απειλής».