Τι περιμένει η ελληνική πλευρά
Ως ιδιαίτερης κρισιμότητας για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ κρίνεται η συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο των σημερινών εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός,
Η ελληνική πλευρά έχει επισημάνει ότι ο κ. Ζάεφ, από την πρώτη στιγμή, έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοι του. Από την Αθήνα αυτή η στάση κρίνεται ως θετική, παράλληλα, όμως, τονίζεται ότι μένει να φανεί και στην πράξη και εν προκειμένω στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, υπό τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει εκφράσει επανειλημμένα την εθνική θέση και, όπως έχουν προαναγγείλει κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να την εκφράσει και κατ’ ιδίαν στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ: Σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και φυσικά απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της πΓΔΜ.
Κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ
Εν τω μεταξύ, μαίνεται η κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ για το ζήτημα της ονομασίας, με το Μαξίμου να επιτίθεται εκ νέου κατά της ΝΔ, και να ρωτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη εάν συμφωνεί με τη θέση της Ντόρας Μπακογιάννη για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, όπως είχε εκφραστεί κατά την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών.
«Συμφωνεί ή διαφωνεί η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης με τη θέση που εκφράζει στο ακόλουθο βίντεο, η τότε υπουργός Εξωτερικών και νυν τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη για την ονομασία της ΠΓΔΜ;» αναφέρει η ανακοίνωση και παραπέμπει σε βίντεο στο οποίο η κ. Μπακογιάννη ως υπουργός Εξωτερικών αναφέρει, πως το όνομα «Νέα Μακεδονία» θα μπορούσε να είναι, εν μέρει, γεωγραφικός προσδιορισμός.
Σήμερα βρισκόμαστε σε άλλη συγκυρία, ήταν η απάντηση της ΝΔ στις επικρίσεις του Μαξίμου.
«Οι δηλώσεις της κυρίας Μπακογιάννη έγιναν το 2008. Σήμερα βρισκόμαστε σε άλλη συγκυρία το 2018. Ας μας πει το Μαξίμου ποια είναι η θέση του κυβερνητικού εταίρου του», απαντά η ΝΔ στο Μέγαρο Μαξίμου και προσθέτει: «Και εν τέλει, εφόσον θέλετε να επιστρέψουμε στο 2008, σας αποστέλλουμε κείμενο με τις υπογραφές των υπουργών σας της κυβέρνησης, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και κ. Κώστα Γαβρόγλου καθώς και της αντιπροέδρου της Βουλής κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου στο οποίο περιλαμβάνεται το εξής απόσπασμα: “υπενθυμίζουμε τα αυτονόητα. Δεν υπάρχει κανένα “εθνικό συμφέρον” που να διακυβεύεται αν δοθεί η δυνατότητα στη γειτονική χώρα να διατηρήσει τη συνταγματική της ονομασία”. Καλή ανάγνωση».