Τα περίπου 25 δισ. ευρώ που χάθηκαν από την αγορά λόγω της κρίσης μπορούμε να τα ανακτήσουμε υλοποιώντας ένα εθνικό σχέδιο που θα κινητοποιήσει έξι συγκεκριμένες πηγές αναπτυξιακής δυναμικής και υγιούς επιχειρηματικότητας. Τις εξαγωγές, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις ξένες επενδύσεις, τη στοχευμένη αξιοποίηση των Κοινοτικών πόρων, την αύξηση της παραγωγής για εγχώρια κατανάλωση και τη μείωση της παραοικονομίας.
Αυτό ανέφερε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοϊδης, από το βήμα του πρώτου Ελληνοκινεζικού συνεδρίου επιχειρηματικότητας που διοργανώνουν το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών – ΙΟΒΕ και το Ινστιτούτο Κομφούκιος Αθηνών (BCI).
Ο υπουργός σημείωσε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί ανάπτυξη της οικονομίας μέσα στους επόμενους 30 μήνες με συντονισμένες πρακτικές και χωρίς εξωτερικό δανεισμό και γνωστοποίησε ότι, ετοιμάζεται ένα θεσμικό πλαίσιο – επανάσταση, όπως το χαρακτήρισε, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Όπως εξήγησε πρόκειται για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας στη χώρα, με την απομάκρυνση 70 γραφειοκρατικών εμποδίων. ”Είναι ένα εθνικό σχέδιο δράσης, εφάμιλλο του σχεδίου για τη βιώσιμη οικονομία που υλοποίησε η ισπανική κυβέρνηση την τελευταία διετία” όπως εξήγησε ο υπουργός.
Στη συνέχεια τόνισε ότι η κρίση δεν μας υπερβαίνει και πρόσθεσε ότι: ”δεν είναι ώρα για μάχες συντηρητικές, για μάχες που βάζουν την συλλογική οικονομική προοπτική κάτω από βραχυπρόθεσμα οφέλη”.
Ζήτησε την κινητοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου και ανέφερε ότι ”μπορούν και πρέπει να αποδείξουν και αυτές ότι υπάρχουν τρόποι να αντέξουν στην κρίση” κι σε αυτή την προσπάθεια είναι η κυβέρνηση αρωγός, και υπενθύμισε τις δυνατότητες του νέου Επενδυτικού νόμου, του ΕΤΕΑΝ, άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το Jeremy, την έμφαση που δίνεται στην ανάπτυξη των εξαγωγών και γνωστοποίησε ότι σε λίγες θα ανακοινωθεί ο επαναπροσανατολισμός του ΕΣΠΑ.
”Είμαστε δίπλα στον επιχειρηματία και κάνουμε τα αδύνατα δυνατά” συνέχισε ο υπουργός σημειώνοντας ότι η προκήρυξη για την επιλογή των τραπεζών του πρώτου Ταμείου του ΕΤΕΑΝ, του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, λήγει σήμερα. Από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, δάνεια με ευνοϊκό επιτόκιο θα είναι διαθέσιμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τόσο γι’ αυτές που έχουν ενταχθεί στον επενδυτικό νόμο όσο και για επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν στις εξαγωγές, τη μεταποίηση, τον τουρισμό, τα τρόφιμα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο υπουργός τόνισε ότι οι νέες συνθήκες απαιτούν αλλαγή μοντέλου και αλλαγή συμπεριφοράς και στον τραπεζικό τομέα προκειμένου να στηριχθεί με ρεαλισμό και στρατηγική η ελληνική επιχείρηση με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.
”Σε καιρούς ευημερίας, οι ελληνικές τράπεζες δεν τόλμησαν. Σήμερα η αλλαγή και η έξυπνη προσαρμογή είναι μονόδρομος και για την επιβίωσή τους και για την επιβίωση των χιλιάδων – υγιών επιχειρήσεων που έχουν ανάγκη από στήριξη. Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες των ελληνικών τραπεζών, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε τις εξελίξεις να μας υπερβούν” όπως τόνισε ο υπουργός.
Ο κινέζος πρέσβης κ. Luo Linguan ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών αναφέρθηκε ως επιτυχημένα επιχειρηματικά παραδείγματα την Cosco και την Foli-Folie που όπως είπε τα επόμενα χρόνια μπορεί να αναπτύξει έως και 4000 καταστήματα στην Κίνα και σημείωσε ότι υπάρχουν περιθώρια διεύρυνσης και περαιτέρω ανάπτυξης επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών και κατέληξε ότι είναι εφικτό οι συναλλαγές των δύο χωρών να φτάσουν μέσα στην επόμενη πενταετία τα 8 δισ. δολάρια όπως είναι ο στόχος που έχει τεθεί.