Τζανακόπουλος: Η Προανακριτική θα αποφασίσει αν υπάρχει παραγραφή
Η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής είναι το μοναδικό θεσμικά αρμόδιο όργανο για να αποφανθεί αν έχουν παραγραφεί ή όχι αδικήματα που αφορούν πολιτικά πρόσωπα τα οποία φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis και αν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να ασκηθούν ποινικές διώξεις, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε».
Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα προτείνει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, είπε ο κ. Τζανακόπουλος και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως και η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα στηρίξει αυτή την πρόταση.
Για όσους χαρακτηρίζουν τους προστατευόμενους μάρτυρες «κουκουλοφόρους» είπε ότι ο χαρακτηρισμός αυτός και μόνο σκοπεύει στη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων και παρατήρησε πως δεν κατανοεί για ποιο λόγο πολιτικοί που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis ζητούν να έχουν ειδική ποινική μεταχείριση σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες. Πρόσθεσε ότι η προστασία μαρτύρων μπορεί να αρθεί μόνο με απόφαση του δικαστηρίου κατά τη διαδικασία του ακροατηρίου.
Σε ότι αφορά την αξιοπιστία τους σημείωσε ότι «η ελληνική δικαιοσύνη, όπως και όλα τα δικαστικά συστήματα, έχει μηχανισμούς ελέγχου της αξιοπιστίας των μαρτύρων».
Επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες και για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη σημείωσε πως εκείνος έκανε μόνο μια εκτίμηση.
Απαντώντας στους ισχυρισμούς της Νέας Δημοκρατίας περί «σκευωρίας» ο κ. Τζανακόπουλος κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη να πει ευθέως αν θεωρεί πως υπάρχουν εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί που οργανώνουν σκευωρίες με εντολή της κυβέρνησης και σημείωσε: «Είναι εντελώς διαφορετικό να κάνεις μια κρίση σε μια απόφαση δικαστηρίου και είναι διαφορετικό πράγμα να κατηγορείς εισαγγελικούς λειτουργούς ότι παραβιάζουν ευθέως το Σύνταγμα και τους ποινικούς νόμους και στήνουν σκευωρίες σε συνεργασία με την κυβέρνηση».
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε πως η διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή δεν έχει σχέση με οποιαδήποτε πρωτοβουλία της κυβέρνησης και αυτό το γνωρίζει και η αντιπολίτευση. «Ο χρόνος διαβίβασης της δικογραφίας στη Βουλή εξαρτάται πλήρως από την εισαγγελέα καταπολέμησης της διαφθοράς», είπε και σημείωσε πως η κυβέρνηση είναι κατά της «ανθρωποφαγίας», δηλώνοντας ότι «το τεκμήριο της αθωότητας είναι αδιαπραγμάτευτο για την κυβέρνηση και για τον ΣΥΡΙΖΑ».
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται τα στοιχεία για να ζητήσει αποζημίωση από την φαρμακοβιομηχανία Novartis και κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, είπε ο κ. Τζανακόπουλος.
«Ναι» στην προανακριτική λένε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ένωση Κεντρώων
Εν τω μεταξύ, «ναι» στην σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα εξετάσει την υπόθεση Novartisλέει η αντιπολίτευση. «Όλα στο φως» λέει η ΝΔ, «Θα αποκαλυφθεί η σκευωρία» σημειώνει το ΠΑΣΟΚ, ενώ, επιφυλάξεις εκφράζει το Ποτάμι.
Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για το ζήτημα της Novartis τάσσεται η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, σημειώνοντας πως από την πρώτη στιγμή είχε πει «όλα στο φως».
Η Νέα Δημοκρατία είπε από την αρχή “όλα στο φως”. Και εννοείται ότι λέει “ναι” και στην προανακριτική επιτροπή, ανεξαρτήτως του κατηγορητηρίου που προφανώς θα κατασκευάσει η Κυβέρνηση για να υποστηρίξει τη σκευωρία της» δηλώνει η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη.
«Όμως», σημειώνει η κ. Σπυράκη, « οι μάρτυρες θα έρθουν χωρίς κουκούλες. Όχι μόνο γιατί τους ξέρει ήδη η Κυβέρνηση, αλλά και γιατί το καθεστώς προστασίας τους είναι νομικά διάτρητο, καθώς απαιτεί την έγγραφη έγκριση του αντιεισαγγελέα διαφθοράς του Αρείου Πάγου, την οποία παραδόξως δεν ζήτησε η αρμόδια εισαγγελέας».
Καταλήγοντας, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ σημειώνει πως «κατά τα λοιπά, θεωρούμε αυτονόητο ότι η Κυβέρνηση, σε αντίθεση με την επιλογή της να συγκαλύπτει, μέχρι σήμερα, το σκάνδαλο Καμμένου, θα συναινέσει επιτέλους στη διαλεύκανση του, τώρα που έφτασε στη Βουλή».
«Ναι» στην σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis, λένε ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων.
«Η πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής θα είναι για μας μία μεγάλη ευκαιρία για να αποκαλυφθεί πλήρως η πολιτική σκευωρία τύπου 1989, την οποία επιχειρούν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Με αυτόν τον στόχο θα την ψηφίσουμε» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι θα επιμείνει να αναδειχθούν μέσα από την εξεταστική για την Υγεία, τόσο οι ευθύνες για την εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης επί κυβερνήσεων ΝΔ την περίοδο 2004-2009, όσο και οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ που «ξέχασε» να εκδώσει δελτίο τιμών φαρμάκων το 2015, παίζοντας το παιχνίδι των κερδοσκόπων.
Σύμφωνη με τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis δηλώνει, με ανακοίνωσή της, και η Ένωση Κεντρώων.
«Πιστεύουμε όμως» συμπληρώνει «ότι έγινε το λάθος να δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα, χωρίς να έχει δέσει το κατηγορητήριο».
Από την πλευρά του, το Ποτάμι σημειώνει: «Το έργο της προανακριτικής είναι εξ΄αρχής υπονομευμένο. Οι άθλιες διατάξεις περί ευθύνης υπουργών δεν αφήνουν δυστυχώς πολλά περιθώρια για ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Οι πολίτες θα ζήσουν άλλη μια καταιγίδα από καταγγελίες, φήμες, διαρροές, βρισιές, λάσπη, μη μπορώντας τελικά να ξεχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα. Και φοβούμαστε ότι αυτός είναι και ο στόχος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Να μην έχουμε ούτε ενόχους, ούτε αθώους, μόνο σκιές. Και αυτό είναι το χειρότερο».
Όπως σημειώνει σε σχετική του ανακοίνωση, «το Ποτάμι θα αγωνισθεί μέσα σε αυτό το περιοριστικό πλαίσιο να αναδείξει την αλήθεια. Πρώτη προτεραιότητα είναι να έρθουν και να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες. Και οι Βουλευτές – ανακριτές πρέπει να ενημερωθούν για το σύνολο της αλληλογραφίας και των επαφών μεταξύ των ελληνικών αρχών και των αμερικανικών υπηρεσιών που διερευνούν εδώ και χρόνια το σκάνδαλο Novartis.
Και βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση είναι να σταματήσει η ανεπίτρεπτη και αντισυνταγματική εμπλοκή υπουργών και λοιπών κυβερνητικών, κομματικών και εξωθεσμικών παραγόντων στο έργο της Δικαιοσύνης”.